Μεγάλο θέμα δημιουργείται χρόνο με το χρόνο αναφορικά με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες που αξιοποιούνται από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα αφού το κράτος δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τη συνέχιση της αξιοποίησης των περιουσιών.
Οι λάθος χειρισμοί από την πλευρά του κράτους εδώ και πολλά χρόνια έχουν φέρει την κατάσταση στα άκρα με τους πρόσφυγες συμπολίτες μας να μην ξέρουν τι θα κάνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανέγερση συνοικισμών προσφύγων σε τουρκοκυπριακές περιουσίες καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων των Τουρκοκυπρίων για άλλους σκοπούς οικονομικής δραστηριοποίησης των προσφύγων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει «διακανονισμός», έχουν δημιουργήσει έντονο «πονοκέφαλο» τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το κράτος.
Το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν χρόνο με το χρόνο οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες ή οι συγγενείς αυτών άρχισαν να διεκδικούν δικαστικά τις περιουσίες τους.
Σήμερα, τεράστια είναι η αγωνία εκατοντάδων προσφύγων, οι οποίοι είτε διαμένουν είτε χρησιμοποιούν τουρκοκυπριακή γη, η οποία πωλήθηκε ή μεταβιβάστηκε σε ευρωπαίους πολίτες αφού οι πρόσφυγες συνάνθρωποι μας που κατοικούν ή χρησιμοποιούν Τουρκοκυπριακή περιουσία δεν ξέρουν πραγματικά τι τους ξημερώνει.
Αξίζει να αναφερθεί μια από τις πολλές περιπτώσεις που ταλαιπωρεί την κυπριακή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή Νήσου, τουρκοκύπρια η οποία διέμενε στην Βρετανία πριν το 1974, μεταβίβασε στον βρετανό σύζυγο της, περιοχή στην οποία υπάρχουν 11 κτηνοτροφικά υποστατικά και έξι καταστήματα.
Το 2012 η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τμήμα του συγκεκριμένου τεμαχίου για 6,5εκ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον αυτοκινητόδρομο καθώς και για άλλες βιοτεχνίες.
Επί αυτής της περιουσίας, ο βρετανός ιδιοκτήτης ζητά από το 2014 ενοίκια για υποστατικά και μάλιστα σε μία περίπτωση ζητά 700 ευρώ το μήνα ενοίκιο αλλά και 60 χιλιάδες αναδρομικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα αιτήματα από Τουρκοκύπριους οι οποίοι κατέχουν νόμιμα περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν στους συνοικισμούς Δρομολαξιάς και Πολεμιδιών. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις κινήθηκαν και αγωγές εναντίον προσφύγων, με αίτημα την παραχώρηση των προσφυγικών σπιτιών στα οποία διαμένουν.
Οι Τ/κ περιουσίες αποτελούν μια τεράστιας αξίας περιουσία, αφού η ολική έκταση στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται στις 455.306 σκάλες (609.110.086 τ.μ.) και αντιπροσωπεύει το 10,14% της έκτασης γης των ελεύθερων περιοχών. Παγκυπρίως, είναι 848.858 σκάλες (1.135.602.232 τ.μ.) που αντιπροσωπεύει το 12,3% της συνολικής έκτασης γης της Κύπρου.