Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα. Μια ημέρα περισυλλογής για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη έναντι όλων όσων μας περιβάλλουν. Η φετινή μέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτείται από ουσιαστικές, άμεσες και ωφέλιμες αποφάσεις, ως αποτέλεσμα εργασίας πολλών ετών και από όλους τους φορείς.
Συνειδητοποιούμε πια, ότι η ανάγκη να επιστρέψουμε σε πιο Πράσινες Πρακτικές και σε ολιστική προσέγγιση δεν είναι απλώς επιβεβαιωμένη, αλλά γεγονός, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου και προσθέτει:
”Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για τα Κράτη Μέλη και ήδη, Κανονισμοί και αποφάσεις τροχοδρομούν τις ανάγκες συμμόρφωσής μας σε νέα δεδομένα. Στο επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσει σωρεία ζητημάτων νέων νομοθεσιών, ενεργειακής απόδοσης, διαχείρισης ρύπων, μεταφορών κλπ.
Το θέμα της φετινής αναφοράς είναι το να ξανασχεδιάσουμε τις πρακτικές μας, όχι ως παρότρυνση, αλλά σαν επιτακτική ανάγκη.
Από τις 3 Ιουλίου σταματά η διάθεση στην Ευρωπαϊκή Αγορά των πλαστικών μιας χρήσης και με αγωνία αναμένουμε και την εξάντληση των αποθεμάτων για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από τα τρομακτικά φαινόμενα ρύπανσης από μικροπλαστικά που κατέκλυσαν τις θάλασσες μας.
Να αποκαταστήσουμε τα Οικοσυστήματα, να καθαρίσουμε το Νερό.
Να μην παράγουμε απόβλητα, παρά μόνον για όσα πραγματικά χρειαζόμαστε.
Να καθαρίσουμε τον Αέρα που αναπνέουμε.
Να αξιοποιήσουμε την καινοτομία στην επαναχρησιμοποίηση.
Να δημιουργήσουμε φιλικότερες πόλεις για πεζούς, για ποδηλάτες, για τα παιδιά μας.
Επιτέλους, να αφήσουμε ήσυχη τη Φύση και να μάθουμε να σεβόμαστε την προσφορά της μέσω των Οικοσυστημικών της, Υπηρεσιών που παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ μα δεν είναι ανεξάντλητες.
Για εμάς και τα παιδιά μας!”
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974. Σήμερα είναι η εκστρατεία-ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως είναι για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετική χώρα-οικοδεσπότη των διεθνών εορτασμών της ημέρας. Η χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του οικοδεσπότη περισσότερες φορές είναι το Μπανγκλαντές.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Για φέτος (2020) το θέμα της ημέρας είναι “Εορτάστε τη βιοποικιλότητα”.[1]
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ιδρύθηκε ως θεσμός το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη πρώτη μέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972). Η απόφαση για την καθιέρωση του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος προήλθε από συζητήσεις για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1974, εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τίτλο “Μόνο μια γη”. Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται ετησίως από το 1974, μόλις το 1987 άρχισε να εφαρμόζεται η ιδέα της ανάθεσης της θέσης του οικοδεσπότη σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.