Μεγάλο ζήτημα δημιουργείται όσο περνάνε τα χρόνια σε σχέση με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες που αξιοποιούνται από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες αφού το Kράτος δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τη συνέχιση της αξιοποίησης των αυτών των περιουσιών.
Οι λάθος χειρισμοί από την πλευρά του κράτους εδώ και δεκάδες χρόνια έχουν φέρει την κατάσταση στα όρια της με τους πρόσφυγες να μην ξέρουν τι μέλλε γενέσθαι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανέγερση συνοικισμών προσφύγων σε τουρκοκυπριακές περιουσίες καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων των Τουρκοκυπρίων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει «διακανονισμός», έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το κράτος.
Το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες ή οι συγγενείς αυτών άρχισαν να διεκδικούν δικαστικά τις περιουσίες τους.
Οι Πρωταγωνιστές μετά από επικοινωνία που είχαν με το αρμόδιο τμήμα σας παρουσιάζουν τους πίνακες σχετικά με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που έχουν δοθεί σε Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας είχαμε αναφέρει μια συγκεκριμένη περίπτωση (που δεν είναι η μοναδική) στην περιοχή Νήσου, όπου τουρκοκύπρια η οποία διέμενε στην Βρετανία πριν το 1974, μεταβίβασε στον βρετανό σύζυγο της, περιοχή στην οποία υπάρχουν 11 κτηνοτροφικά υποστατικά και έξι καταστήματα.
Το 2012 η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τμήμα του συγκεκριμένου τεμαχίου για 6,5εκ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον αυτοκινητόδρομο καθώς και για άλλες βιοτεχνίες.
Επί αυτής της περιουσίας, ο βρετανός ιδιοκτήτης ζητά από το 2014 ενοίκια για υποστατικά και μάλιστα σε μία περίπτωση ζητά 700 ευρώ το μήνα ενοίκιο αλλά και 60 χιλιάδες αναδρομικά.