Η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι μερικοί από τους καλοκαιρινούς προορισμούς που οι Βρετανοί αναμένεται να επισκεφθούν το καλοκαίρι και με το πέρας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρειών όπως η Easyjet , υπάρχει θεαματική αύξηση στη ζήτηση ταξιδιών γι’ αυτούς τους προορισμούς από τη στιγμή που το Λονδίνο παρουσίασε οδικό χάρτη για μετά το lockdown.
Ο συγκεκριμένος αερομεταφορέας ανακοίνωσε αύξηση 300% στις κρατήσεις πτήσεων και 600% στα πακέτα διακοπών σε εβδομαδιαία βάση.
Αναφορικά με την Thomas Cook, φαίνεται να έχει τεράστια αύξηση σε κρατήσεις για Ελλάδα, Κύπρο, Μεξικό και Δομινικανή Δημοκρατία.
Οι πολίτες φαίνεται να προχωρούν σε όλο και περισσότερες κρατήσεις παρόλο που διατηρείται η αβεβαιότητα για το πότε και πώς θα ανοίξουν και πάλι τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, ενώ δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις ώστε οι Βρετανοί τουρίστες να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους χωρίς να απαιτείται να παραμείνουν σε καραντίνα.
Επί τούτου, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών IATA ξεκαθαρίζει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή Covid Travel Pass, που θα πιστοποιεί ότι ο επιβάτης έχει κάνει τεστ ή εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Βρετανοί αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας αφού τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη θέση επισκεπτών στην Κύπρο τόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο όσο και ολόχρονα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το 2015 μέχρι και το 2019 χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο αυξάνεται. Συγκεκριμένα, το 2015 έφτασαν στην Κύπρο 1,0 εκατομμύρια τουρίστες (αύξηση 19,5%) ενώ το 2016 οι Βρετανοί τουρίστες ανέρχονταν σε 1,1 εκατομμύρια τουρίστες (αύξηση 11,2%).
Το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε περαιτέρω και έφτασε τα 1,2 εκατομμύρια τουρίστες (αύξηση 8,3%) ενώ το 2018 ήρθαν στην Κύπρο 1,3 εκατομμύρια τουρίστες (αύξηση 5,9%). Τέλος το 2019, οι Βρετανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ανέρχονταν σε 1,3 εκατομμύρια (αύξηση 0,2%).
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούσαν το 34,3% του συνόλου των τουριστών ενώ το 2018 και το 2019 αποτελούσαν το 33,7% και το 33,5% αντίστοιχα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), και συγκεκριμένα με τον Εκπρόσωπο Τύπου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χάρη Παπαχαραλάμπους, μας αναφέρθηκε ότι μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τη χαλάρωση των μέτρων από τις 17 Μαρτίου και έπειτα η ανταπόκριση των Βρετανών τουριστών για κρατήσεις ήταν άμεση.
Το γεγονός αυτό έφερε και την αύξηση στις κρατήσεις για την Κύπρο όπου – σύμφωνα με τον κο. Παπαχαραλάμπους- σημειώθηκε μια σημαντική ποσοστιαία αύξηση στις κρατήσεις αν και σε πραγματικούς αριθμούς παραμένουμε ακόμα πίσω από άλλες χρονιές.
Οι τουρίστες, όπως μας δήλωσε, επιλέγουν τους προορισμούς τους σύμφωνα και με την καλή επιδημιολογική εικόνα που μπορεί να έχει μια χώρα. Σήμερα η Κύπρος έχει μια αρκετά καλή επιδημιολογική εικόνα κάτι που- όπως μας είπε- βοηθά πολύ.
Τέλος, ο κος Παπαχαραλάμπους μας τόνισε ότι τα πράγματα, βέβαια, είναι ακόμα ρευστά.