fbpx

Πέρασαν 25 χρόνια

25 χρόνια συμπληρώνονται από την δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού 
Διεθνής διαμαρτυρία μοτοσυκλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία βάφτηκε στο αίμα, όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες απογευματινές ώρες της 11ης Αυγούστου 1996, εντός της «Πράσινης Γραμμής» στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου.

Στις 2 Αυγούστου 1996, περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο κι ενώθηκαν με τους ντόπιους συναδέλφους τους. Κατόπιν, όμως, διεθνών και εσωτερικών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου και διοργάνωσε την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου.

Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η Κυπριακή Αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Την ίδια ώρα, στη λεγόμενη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Από τη στιγμή που οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Στις 4 το απόγευμα, μία ομάδα Τουρκοκυπρίων εισήλθε με τη σειρά της στη νεκρή ζώνη και κραδαίνοντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)
Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους
Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα
Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.
Στις 28 Απριλίου 1997, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία. Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το «Τραγούδι του Χελιδονιού», που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

Για το κείμενο ευχαριστούμε το sansimera.gr

Ροή Ειδήσεων

Νίκη… πεντάδας για την Τσέλσι κόντρα στην Τότεναμ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Ένα Τσέλσι – Τότεναμ έχει πάντα ένταση, πάντα αναρίθμητες...

Χαλάει ο καιρός από αύριο, έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε, παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανό να...

Παναθηναϊκός για… αστέρι, άλωσε το Μονακό με εξωγήινο Ναν και κλείδωσε τρίτη θέση!

Το δικαίωμα να δώσει στο ΟΑΚΑ το πιθανό πέμπτο...

Δημοφιλή

Σε τέσσερα λεπτά έγιναν όλα στην ΑΡΕΝΑ! Δύο γκολ και ένταση… (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε διάστημα τεσσάρων λεπτών έγιναν όλα στην ΑΡΕΝΑ στο...

Αστεράτη Νότιγχαμ, λύγισε και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Νίκησε ξανά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και συνεχίζει ακάθεκτη η ασταμάτητη Νότιγχαμ Φόρεστ!...

LIVE: ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ (11ΑΔΕΣ-ΦΩΤΟΣ)

Το ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την ΑΕΚ στο ΓΣΠ στο πλαίσιο...

Έτσι πάνε Πάφο οι ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ…

Το ΑΠΟΕΛ ενημερώνει για τα εισιτήρια του αγώνα με...

Και τώρα… ενώπιος ενωπίω! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Από τις έξι ομάδες που αγωνίστηκαν σήμερα, μόνο η...

Ο Νόμος για τους Συμβούλους – Συνεργάτες της Κυβέρνησης

Περί συμβούλων στην Προεδρία και στους Υπουργούς ο λόγος, με αφορμή τις συζητήσεις που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την δημοσιοποίηση (ή...

Η λαϊκή αγορά της Αμμοχώστου μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Φωτογραφίες από τη λαϊκή αγορά της Αμμοχώστου, προκαλούν νοσταλγία στους Αμμοχωστιανούς και σε επισκέπτες που την έζησαν και γεύτηκαν τις μυρωδιές της. Στη σελίδα...

Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά – Η συνάντηση στο μετρό με έναν πρωταγωνιστή της εξέγερσης

17 Νοεμβρίου 2023, 50 χρόνια μετά, 9 το πρωί, σε ένα βαγόνι του ηλεκτρικού που κατευθύνεται από Πειραιά προς Κηφισιά, ένας κύριος κοντά στα...

Πανεπιστήμιο στο Τρόοδος για πραγματική αειφόρο ανάπτυξη

Γράφει ο Μιχαλάκης Σαββίδης - Πρόεδρος Orientaction Το 1984 η Ελληνική κυβέρνηση ίδρυσε το “Πανεπιστήμιο του Αιγαίου” με σχολές στη Λήμνο, Λέσβο, την Χίο,...

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στη Δερύνεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυο περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Δερύνειας, στην ανατολική όχθη τοπικού χειμάρρου και πάνω σε μικρή σπηλιά, είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Η...

Σε ποιόν ανήκουν τα παιδιά μας; Η επιστολή μητέρας προς την Επ. Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η πρόσφατη δήλωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδίου ότι τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς, δημιουργησε αρκετές αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και...