Το γιαούρτι είναι μια εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες, ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία.
Το γιαούρτι, είναι μια τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας την υγεία και χαρίζοντας μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.
Ιστορία του γιαουρτιού:
Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, ενώ περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο.
Οι ιδιότητες του ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους, συμπεραίνοντας πως η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.
Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό, στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος και του στρεπτόκοκκου, που μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών το γάλα μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Η ένδειξη «ζωντανό» στις συσκευασίες σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωση στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι.
Θρεπτικά συστατικά:
Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Όντας συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, κάλι, φωσφόρο και μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
Περιέχει βιταμίνες, όπως Β12 και Β2, όπως επίσης αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Σημαντικό ν’ αναφερθεί πως η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό και τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Παράλληλα, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών, ενώ περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος, και η επίδραση τους είναι σημαντική, αφού βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών και παράγουν ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.