fbpx

Βιώσιμο Μέλλον: Ενεργειακή Απόδοση στην Αγορά Ακινήτων

Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και της αγοραστικής αξίας των βιώσιμων ή «πράσινων» κτηρίων στην Πάφο της Κύπρου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η ρύπανση, απαιτούν την υιοθέτηση πρακτικών και τεχνολογιών που θα ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, την εκπο-μπή αερίων του θερμοκηπίου και την αντίθετη επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Η «πράσινη» δόμηση προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συνδυάζοντας τη σχεδίαση και την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον κτη-ρίων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και τη χρήση βιώσιμων υλικών. Τα πράσινα κτήρια παρέχουν υψηλή ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος, με βελτιωμένη ποιότητα αέ-ρα, ελάχιστη έκθεση σε τοξικές ουσίες και βελτιωμένη ηχομόνωση. Ταυτόχρονα, η πράσινη δόμηση συνεισφέρει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών, μειώνοντας το κόστος των ενεργειακών λογαριασμών και βελτιώνοντας την οικο-νομική βιωσιμότητα των κατοίκων. Μέσω αυτής της προσέγγισης, επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στο περιβάλλον και η δημιουργία υγιεινών, βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της «πράσινης» δόμησης και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η μελέτη εστιάζει στην αναγνώριση των πλεονεκτημάτων των «πράσινων» κτηρίων για τους κατοίκους και την κοινότητα, όπως η ενεργειακή απόδοση, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η δημιουρ-γία υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης, κ.ά.

Όπως προκύπτει από τα εμπειρικά αποτελέσματα, οι ιδιοκτήτες κατανοούν την αξία των «πράσινων» κατασκευών, και πέρα από την επιδίωξη για βιώσιμη και ανθεκτική αστική ανάπτυξη για την ευημερία των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη, επιθυμούν να επενδύσουν σε «πράσινες» κατασκευές, καθώς προσφέρουν και μακροπρό-θεσμα οικονομικά οφέλη, ενώ και η αγοραστική τους αξία αυξάνεται.

Παράλληλα βέβαια, η έρευνα υπογραμμίζει ότι παρόλο που οι «πράσινες» κατασκευές προσφέρουν πολλά οφέλη, υπάρχουν ακόμα σημαντικοί περιορισμοί στην εφαρμογή και υλοποίησή τους στην ευρύτερη αγορά ακινήτων. Για τον μετριασμό αυτών των περιορισμών επισημαίνεται η σημασία των πολιτικών και των κανονιστικών μέτρων που θα ρυθμίζουν την «πράσινη» δόμηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τίθενται προβληματισμοί προς την αναζήτηση νέων και καινοτόμων προσεγγίσεων τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη χρήση των κτηρίων.

Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την υλοποίηση «πράσινων» κατασκευών, η παροχή χρηματοδοτικών κινήτρων και επιδο-τήσεων, καθώς και η εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου και του κοινού αποτελούν μερικές από τις προτά-σεις στις οποίες καταλήγει η μελέτη. Η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και υλικών που ενισχύουν την πράσινη δόμηση, καθώς και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και των επιστημονικών ιδρυμάτων, έχουν επίσης κρίσιμη σημασία για την προώθηση της «πράσινης» δόμησης.

Με βάση την ανάλυση και τα ευρήματα αυτής της μελέτης, η οποία σαφώς δεν αφορά μόνο την πόλη της Πάφου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες περιοχές και κοινότητες που επιδιώκουν να επενδύσουν στην «πράσινη» δόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, γίνεται σαφές ότι η «πράσινη» δόμηση αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Η υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας στον τομέα των κατασκευών μπορεί να οδηγήσει σε πιο βιώσιμη και ευημερούσα κοινωνία, δημιουργώντας κατασκευαστικά έργα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, προάγουν την υγεία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους κκ. Ιωάννη Βαρδόπουλο, Ιωάννη Βάννα και Κωνσταντί-νο Βασιλειάδη από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο, και τον Γεώργιο Ξύδη από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία, ελπίζει ότι η παρούσα μελέτη θα ενθαρρύνει την ανάληψη περαιτέρω έρευνας και πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης δόμησης και της ενεργειακής αποδοτικότητας στον τομέα των κατασκευών.

ΕΤΕΚ – Vardopoulos I., Vannas I., Xydis G., Vassiliades C., Homeowners’ perceptions of renewable energy and market val-ue of sustainable buildings, Energies, 2023, 16(10):4178. https://doi.org/10.3390/en16104178.

Ροή Ειδήσεων

Η Μίλαν υπέγραψε τον… μικρό Ιμπραΐμοβιτς

Ο γιος του σπουδαίου Σουηδού που έγραψε ιστορία και...

Πρόκριση με (ΣΟΥΠΕΡ ΚΕΡΔΗ) για την Πάφος FC!

Όσοι θέλετε να ποντάρετε στην ανατροπή-πρόκριση της ομάδας του...

Ο Φανούριος διαψεύδει ενδιαφέρον για Κατσαντώνη…

Ο Φανούριος Κωνσταντίνου παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή «Δώδεκα στα...

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τα δύο μέλη που εκλέγηκαν στο Δ.Σ. της Εταιρείας

Ανακοίνωση από την Ανόρθωση για την Ετήσια Γενική και...

Δημοφιλή

Το θέμα δεν είναι (ΤΟΣΟ) επιθετικό, αλλά δημιουργικό…

Οι φίλοι της Ομόνοιας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν...

Κάλεσμα από την ΑΕΚ στον κόσμο για τη νέα μπουτίκ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάλεσμα από την ΑΕΚ στον κόσμο της για να...

Οι διάλογοι Τραμπ με τους πράκτορες την ώρα της απόπειρας…

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του...

Γι’ αυτό…κόπηκε ο Ουριέ!

Απρόοπτη εξέλιξη στον Απόλλωνα με τον Αξέλ Ουριέ αφού...

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου...

Είστε ιδιοκτήτης γης; Η ΑΗΚ ενδιαφέρεται για μακροχρόνια μίσθωση για έργα ΑΠΕ

Διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση γης για ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προκήρυξε η ΑΗΚ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσήτης η Αρχή, ζητά προτάσεις...

Το μέτρο ενίσχυσης για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί με 17εκ. μέσα σε 3 χρόνια

Στα €17.000.000 ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου Ενίσχυσης, με τίτλο «Σχέδιο Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων...

Η Κύπρος μπορεί να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς...

«Φωτοβολταϊκά για όλους» στην τελική ευθεία

Εντός των επόμενων δύο μηνών θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο κρατικό...

Πως οι καύσωνες μειώνουν την απόδοση φωτοβολταϊκών

Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει σε ολιστική βάση το πρόβλημα της υπερθέρμανσης στις πόλεις, ενώ απαραίτητος είναι και ο συντονισμός μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών...

«Ρέει» το χρήμα για τα φωτοβολταϊκά σε κατοικίες

Αυξάνεται στα €50 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός της 2ης πρόσκλησης του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες». Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώνει το κοινό...