fbpx

«Να είστε άνθρωποι!»… Ως απάντηση στην βαρβαρότητα της «Τελικής Λύσης»

Στις 27 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η επιζήσασα του Άουσβιτς Μάργκοτ Φρίντλαντερ, καλεσμένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε, με πόνο και τρυφερότητα, «Να είστε άνθρωποι!» Επειδή, σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι που διέπραξαν αυτήν την πρωτοφανή θηριωδία «το έκαναν γιατί δεν έβλεπαν τους ανθρώπους ως ανθρώπινα όντα…»

Η εχθρότητα και το μίσος προς τους Εβραίους πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Από την εποχή της σταύρωσης του Ιησού… Ωστόσο, ο αντισημιτισμός που εμφανίστηκε στη σύγχρονη εποχή είναι διαφορετικός από το παραδοσιακό μίσος κατά των Εβραίων. Ο σύγχρονος αντισημιτισμός εκδηλώθηκε τον 19ο αιώνα, τον αιώνα των εθνών κρατών και του καπιταλισμού.

Ο αντισημιτισμός αντιλαμβάνεται τους Εβραίους, τόσο ως «ξένο στοιχείο» στην «εθνική κοινότητα», όσο και ως «κεφαλαιοκράτες-εκμεταλλευτές».

Η Γερμανία έγινε λίκνο του αντισημιτισμού ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Το μίσος για τους Εβραίους αποτέλεσε συστατικό στοιχείο του γερμανικού εθνικισμού, και υποκινήθηκε συστηματικά από τους θεωρητικούς του πατέρες. Εκδηλώθηκαν συχνά εκστρατείες για την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων, μετατρέποντας τους σε αποδιοπομπαίους τράγους σε αριθμό περιπτώσεων: για την κατάρρευση του χρηματιστηρίου ή για την καθυστερημένη εθνική ενότητα της Γερμανίας…

Εν τέλει, προωθήθηκε η ιδέα της αναγκαίας και άμεσης απαλλαγής από τους Εβραίους, που ορίστηκαν ως «ξένοι» και ως «λοιμός» για το γερμανικό έθνος.

Υπό αυτές τις συνθήκες εμφανίστηκε η έννοια του αντισημιτισμού που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό δημοσιογράφο Βίλχελμ Μαρ το 1879.

Με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, η μνησικακία κατά των Εβραίων μετατράπηκε σε οργανωμένη γενοκτονία με στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση τους. Το σημείο καμπής του Ολοκαυτώματος υπήρξε το έτος 1942. Στις 20 Ιανουαρίου αυτού του έτους, μια ομάδα υψηλόβαθμων Ναζί συγκεντρώθηκε στο Βάνζεε, κοντά στο Βερολίνο. Στη συνάντηση, αποφασίστηκε η μαζική εξόντωση των Εβραίων, η «Τελική Λύση»(Endlösung).

Στα επίσημα πρακτικά της συνάντησης, που ονομάστηκε η «Η Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος» προβλέφθηκε η μαζική εξόντωση των 11 εκατομμυρίων Εβραίων που ζούσαν στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση αυτή δεν συμμετείχαν «τέρατα». Ήταν νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, οικογενειάρχες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν γύρω στα τριάντα. Κάποιοι είχαν καλλιτεχνικό πνεύμα, έπαιζαν βιολί. Ο αρμόδιος για το πρωτόκολλο ήταν ο περίφημος Άντολφ Άιχμαν… Εκείνος ο Άιχμαν που, μετά από πολλά χρόνια απήχθη από τη Μοσάντ στην Αργεντινή και όταν δικάστηκε στην Ιερουσαλήμ είπε «εγώ δεν ξέρω τίποτα, ακολουθούσα εντολές»!

Οι νέοι και μορφωμένοι Ναζί που συγκεντρώθηκαν στη λίμνη Βάνζεε, όπως και ο Χίτλερ, θεωρούσαν τους Εβραίους ως «μεταδοτικό ιό». Ήθελαν να καθαρίσουν τη Γερμανία και τον κόσμο από «ιούς, βακτήρια και παράσιτα». Ο Χίτλερ αποκαλούσε, μάλιστα, τον εαυτό του «Ρόμπερτ Κοχ της πολιτικής». (Ο Ρόμπερτ Κοχ ήταν ένας από τους πιο διάσημους μικροβιολόγους της Γερμανίας, γνωστός ως ειδικός σε πανδημίες).

Στη συνάντηση στη Βάνζεε αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι Εβραίοι με τρένα από τη Δυτική Ευρώπη προς τα ανατολικά. Αφού συγκεντρώνονταν στα «Γκέτο Διέλευσης», θα διαχωρίζονταν ανάλογα με το φύλο και τις εργασιακές τους ικανότητες και θα εξαναγκάζονταν σε σκληρή δουλειά. Στα πρακτικά της συνάντησης, μάλιστα, αναφέρεται ότι «ένα μεγάλο μέρος των Εβραίων θα εξοντωθεί ως αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης». Οι επιζώντες «πρέπει να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία»- δηλαδή την εξόντωση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σχημάτιζαν νέες «Eβραϊκές οντότητες» ως «κύτταρα μικροβίων».

Είναι αδύνατον για ένα υγιές ανθρώπινο μυαλό να κατανοήσει τις απόψεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση Βάνζεε. Για προστασία της «ψυχικής υγείας» των Γερμανών στρατιωτών, αποφασίστηκε να μην οδηγούνται οι Εβραίοι στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά να εξοντωθούν με τη χρήση αερίου. Επίσης, προέτρεπαν τους θύτες να κρατούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσική απόσταση από τα θύματά τους.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην ανάπτυξη και τη διατήρηση και της εχθρότητας και του μίσους, δίνεται πάντα προσοχή στο να μην κοιτάζει κανείς τον άλλο στο πρόσωπο. Επειδή το πρόσωπο του άλλου υπενθυμίζει ότι πρόκειται για άνθρωπο. Οι Ναζί δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι εκτελούσαν ανθρώπους, και δεν ήθελαν να κοιτάξουν στα πρόσωπα των θυμάτων τους. Όπως πολύ σωστά τόνισε η Μάργκοτ Φρίντλαντερ «το έκαναν γιατί δεν έβλεπαν τους ανθρώπους ως ανθρώπινα όντα…»

Ας ακούσουμε το κάλεσμά της, λοιπόν: Να μείνουμε άνθρωποι, που μπροστά τους βλέπουν ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

LIVE: Ίντερ – Μπάγερν 0-0

Η Ίντερ υποδέχεται στις 22:00 την Μπάγερν Μονάχου στο...

«Είναι καθηγητής ο Πρόδρομος… θα βρει τον τρόπο» (BINTEO)

Σίγουρος δήλωσε ο Κώστας Μαλέκος στο 154ο επεισόδιο της...

Το balla στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το balla είναι στην Μαδρίτη και στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»...

Στόχος το… καρέ παρουσιών σε τελικό!

Εάν παρατηρήσει κανείς την προϊστορία τα τελευταία χρόνια στον...

Δημοφιλή

ΚΑΛΙΑ: «Εάν μας άφηνε η διαιτησία η ΑΕΛ θα έφευγε νικήτρια…»

Παράπονα για τη διαιτησία του τελικού έκανε η προπονήτρια...

Η πιθανή 11άδα του Βαγγέλη Σάμιου…

Από τη μία, η πολύ καλή απόδοση της 11άδας...

Λάθος Κονσεϊσάο και… 0-1 με Φεριέρ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έπειτα από μεγάλο λάθος του Κονσεϊσάο που γύρισε την...

Μέσω κλήρωσης οι αγώνες της 7ης αγωνιστικής στο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ»…

Στις 30 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρώτοι ημιτελικοί αγώνες...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...