fbpx

Ακολουθούσαν την πανδημία οι δείκτες θνησιμότητας

Τους υγειονομικούς δείκτες ακολουθούσε ο δείκτης θνησιμότητας τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύεται ότι σε περιόδους αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση του δείκτη θνησιμότητας.
Σε γενικές γραμμές, η θνησιμότητα στην ΕΕ αυξήθηκε το φθινόπωρο του 2021, φθάνοντας σε νέα κορύφωση +26% τον Νοέμβριο και κλείνοντας το 2021 στο +23%. Μετά από χαμηλό +6% τον Ιούλιο, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε στο +9% τον Αύγουστο, +13% τον Σεπτέμβριο και +18% τον Οκτώβριο του 2021, παραμένοντας υψηλός το Δεκέμβριο 2021 (+23%).
Η κατάσταση συνέχισε να ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών με διαθέσιμα στοιχεία: από +4% στη Σουηδία και +5% στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, έως +60% στη Σλοβακία και +69% στην Πολωνία.
Η ΕΕ κατέγραψε προηγούμενες κορυφές σε υπερβολικούς θανάτους τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%) και τον Απρίλιο του 2021 (21%).
Αναφορικά με την Κύπρο, και σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία, ο δείκτης θνησιμότητας το μήνα που άρχισε η πανδημία ανερχόταν στο 9,8.
Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο του 2021 ανήλθε στο 30,5. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο μήνας που έφερε νέα μέτρα όπως lockdown και παρουσίασε μια δραματική αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες.
Από τον Ιούλιο (36,4) του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο (22,7) του 2022 υπήρξαν πολλά αλλά μικρά σκαμπανεβάσματα στο δείκτη θνησιμότητας ο οποίος και παρέμενε σε πολύ ψηλά επίπεδα κάτι που είχε να κάνει και με την πορεία της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του δείκτη θνησιμότητας φτάνοντας το 52,2 για να μειωθεί και πάλι τον Οκτώβριο στο 19,2.
Τέλος, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων όπου και παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω και της παραλλαγής Όμικρον αλλά και Δέλτα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο ειδικότερα.
Οι αριθμοί αναφέρουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ανήλθε στο 23,5, και 30,2 αντίστοιχα.
Το Φεβρουάριο, όταν και επικράτησε η Όμικρον (με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας) ο δείκτης μειώθηκε και πάλι στις 22,7 μονάδες. 

Ροή Ειδήσεων

Νίκη… πεντάδας για την Τσέλσι κόντρα στην Τότεναμ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Ένα Τσέλσι – Τότεναμ έχει πάντα ένταση, πάντα αναρίθμητες...

Χαλάει ο καιρός από αύριο, έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε, παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανό να...

Παναθηναϊκός για… αστέρι, άλωσε το Μονακό με εξωγήινο Ναν και κλείδωσε τρίτη θέση!

Το δικαίωμα να δώσει στο ΟΑΚΑ το πιθανό πέμπτο...

Δημοφιλή

«Δεν υπάρχει φαβορί στα ντέρμπι Πάφος FC-Ομόνοια και ΑΕΚ-Άρης…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Κωστή μίλησε στην εκπομπή...

Βροντερό παρών από τους ΠΑΦΙΤΕΣ!

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των φίλων της Πάφος FC...

Ο πρόεδρος Παπασταύρου έχει τον λόγο…

Για 4η σερί χρονιά η Ομόνοια μένει εκτός διεκδίκησης...

«Πρόωρος τελικός πρωταθλήματος, αλλά…»

Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Πάφος FC Χριστόφορος...

Ιλαρά. Τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο και οι ανησυχία των επιστημόνων

Σε καλή κατάσταση εκτός κινδύνου βρίσκεται το τρίχρονο αγοράκι με ιλαρά στο Μακάρειο Νοσοκομείο ωστόσο τα δύο περιστατικά ιλαράς που εκδηλώθηκαν πρόσφατα έχουν κτυπήσει...

Νέα έρευνα από το ΙΝΚ επικυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του φασκόμηλου κατά του Alzheimer

Ομάδα ερευνητών από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) μελέτησε τις ευεργετικές ιδιότητες εκχυλισμάτων από ελληνικό φασκόμηλο σε σχέση με...

Ο Έλληνας νευροχειρουργός που τα βάζει με τον καρκίνο εγκεφάλου

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας, 45 χρονών, έχει καταφέρει κάτι το σχεδόν ακατόρθωτο ακόμη και για Γερμανούς. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο...

Σε Κύπρια Καθηγήτρια το Βραβείο του Αμερικανικού Κογκρέσου Ιατρικής Αποκατάστασης

Με το Βραβείο «Γυναίκες στις Επιστήμες Αποκατάστασης» τιμήθηκε η Δρ Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου...

Προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες της ΕΕ. Επίσης πολλοί από εμάς ταξιδεύουμε, εργαζόμαστε ή σπουδάζουμε σε άλλες χώρες της ΕΕ....

Στο Δίκτυο Ψηφιακής Πιστοποίησης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εντάχθηκε η Κύπρος

Η Κύπρος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και...