Χιλιάδες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αγοράζονται καθημερινά για κάλυψη σύγχρονων αναγκών, αλλά και για αντικατάσταση παλαιών και φθαρμένων. Ποια είναι όμως η κατάληξη όλων αυτών των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που απορρίπτονται κάθε χρόνο;
Στο πλαίσιο συλλογής και διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγε το 2007 Οδηγία για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, που υιοθετεί και η Κύπρος, λόγω του ότι οι αριθμοί είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν αισθητά.
Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε σωστά τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα, αφου περιέχουν αρκετά υλικά, τα οποία είναι τοξικά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο όπως και για το περιβάλλον. Όσο οι συσκευές είναι στο σπίτι μας σε λειτουργική κατάσταση, δεν αποτελούν κίνδυνο. Όταν, όμως, αφεθούν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή ακόμη χειρότερα όταν κομματιαστούν τότε πολλές από τις τοξικές ουσίες διαφεύγουν ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν συσκευές αυτές επιστρέφουν σε μας μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς μας και όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένουν στον οργανισμό μας και αυξάνονται. Όσο αυξάνεται η ποσότητά τους στον οργανισμό μας τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση πολύ σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας, με τις περισσότερες φορές να είναι μη αναστρέψιμες.
Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται και τι μπορούμε να κάνουμε τις παλιές συσκευές
Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία ανακυκλώνονται.
Εάν αγοράσουμε μία καινούργια ηλεκτρική συσκευή μπορούμε να επιστρέψουμε στο κατάστημα που αγοράσαμε τη νέα συσκευή, την παλιά, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.
Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων συμπεριλαμβάνει τη συλλογή, αποσυναρμολόγηση και περισυλλογή των επιμέρους υλικών για επαναχρησιμοποίηση ή/και ανακύκλωση. Κατά τη διαδικασία της αποσυναρμολόγησης απομακρύνονται τα τοξικά υλικά και διαχωρίζονται αυτά τα οποία στη συνέχεια ομαδοποιούνται και προωθούνται σε μονάδες τελικής επεξεργασίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Στην Κύπρο, παρόλο που υπάρχουν μερικές εταιρίες συλλογής και μερικής διαχείρισης αποβλήτων, εντούτοις δεν υπάρχουν μονάδες τελικής επεξεργασίας τέτοιων αποβλήτων.