fbpx

Η λαθροθηρία και το αλόγιστο κυνήγι

Ο μεγαλύτερος εχθρός της πανίδας και κυρίως της πτηνοπανίδας του τόπου μας αποτελεί η λαθροθηρία και το αλόγιστο κυνήγι.

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου

Στην Κύπρο το κυνήγι έχει μια προϊστορία 12 χιλιάδων χρόνων αφού οι πρώτοι νεολιθικοί κάτοικοι της Κύπρου ήταν κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, δηλαδή ζούσαν αποκλειστικά από το κυνήγι και ότι άλλο έβρισκαν στην φύση, κάτι που ήταν απαραίτητο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το ανεξέλεγκτο και αλόγιστο κυνήγι  αυτών των προϊστορικών ανθρώπων ευθύνεται πολύ πιθανόν για τον αφανισμό για πάντα μερικών ζώων (ιπποπόταμοι και ελέφαντες) που ζούσαν στο νησί μας για περισσότερο από 250.000 χρονιά. Ο άνθρωπος φέρει μέσα στο D.N.A του το ένστικτο του κυνηγού μέχρι και σήμερα αλλά η διαφορά είναι ότι τότε οι προϊστορικοί άνθρωποι το έκαναν για να ζήσουν ενώ σήμερα το κάνουν για διασκέδαση και εμπορία με σκοπό το εύκολο κέρδος.  Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή για τα πουλιά και την υπόλοιπη άγρια ζωή. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι ορισμένες μέθοδοι λαθροθηρίας όπως η χρήση μιμητικών συσκευών, η χρήση προβολέων, παγίδων, σιγαστήρων, και την χρήση διχτύων και ξόβεργων.

Δεν είναι μόνο τα αμπελοπούλια που πέφτουν θύματα της παράνομης παγίδευσης με την χρήση ξοβέργων και δικτύων. 153 είδη της κυπριακής πτηνοπανίδας πέφτουν θύματα της βάναυσης αυτής μεθόδου, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται απειλούμενα και ορισμένα είναι εξαιρετικά σπάνια είδη. Ακόμα και μεγαλόσωμα αρπαχτικά πουλιά στην προσπάθεια τους να πιάσουν τα μικροπούλια που είναι πιασμένα στα ξόβεργα και τα δίκτυα πιάνονται και αυτά. Εγκληματικός και αηδιαστικός είναι από αρκετούς λαθροθήρες ο τρόπος θανάτωσης των πουλιών που αφαιρούνται από τα ξόβεργα και είναι ακόμα ζωντανά, τα δαγκώνουν στον λαιμό με αποτέλεσμα ο λαιμός τους να σπάσει.

Η λαθροθηρία του λαγού γίνεται κυρίως τη νύχτα µε τη χρήση όπλου και προβολέα καθώς και µε τη χρήση συρµάτων και παγίδων που τοποθετούν στα μονοπάτια των λαγών. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τον αριθμό των λαγών που θανατώνονται κάθε χρόνο από την παράνομή παγίδευση, αυτός είναι όμως σίγουρα πολύ μεγάλος. Με τη χρήση όπλου και προβολέα τη νύχτα γίνετε κυρίως και η λαθροθηρία των αγρινών.

Απίστευτη ζημιά στην πανίδα του τόπου μας γίνετε από τους ασυνείδητους κυνηγούς που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί που κατά την διάρκεια του κυνηγιού πυροβολούν και σκοτώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν τους εαυτούς τους περιβαλλοντιστές.

Τα τσιχλοειδή και τα τρυγόνια χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγοστεύουν στον τόπο μας αλλά και παγκοσμίως, και η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται διότι τα πουλιά αυτά αναπαράγονται δύο ακόμα και τρείς  φορές τον χρόνο. Ένας από τους κυριότερους λόγους τις δραματικής μείωσης των πουλιών αυτών είναι το ανελέητο κυνήγι που δέχονται τα είδη αυτά καθώς δεν υπάρχει κότα δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός στον κάθε κυνηγό πόσα πουλιά να θηρεύσει, επίσης η παράνομη θήρευση με ξόβεργα , δίκτια , μιμητικές συσκευές και παγίδες όπου αποδεκατίζουν τα πουλιά κατά χιλιάδες.

Μετά από αυτή την δραματική μείωση αυτών των πουλιών θα έπρεπε να μπει κότα στο κυνήγι τους η ακόμα να απαγορευτεί το κυνήγι για μερικά χρόνια ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα πουλιά αυτά να ανακάμψουν. Επιτέλους οι αρμόδιοι που δίνουν μέχρι τώρα τις ευλογίες τους σε αυτή την νόμιμη ανελέητη σφαγή αυτών των πουλιών (για τους γνωστούς λόγους) να βάλουν ένα τέλος και να προστατεύσουν την φύση και τα πουλιά αυτά, έχουν υποχρέωση και καθήκον να το κάνουν.

Φωτογραφία με 600 νεκρά πουλιά (τζίκλες) αναρτήθηκε στο φ/β το 2015 και είναι αποτέλεσμα νόμιμου κυνηγιού από 3 άτομα μέσα σε μια μέρα στην Κύπρο, μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της εγκληματικής οικολογικής καταστροφής που δέχονται τα πουλιά αυτά, τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά. Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το έγκλημα σε μια ευρωπαϊκή και πολιτισμένη χώρα με τις ευλογίες του κράτους;

Η πουρτάλλα ή αλλιώς ερημοπεριστερόκοτα, παλαιότερες αναφορές για το πουλί αυτό είναι από την περιοχή Μεσαορίας, κυρίως στην περιοχή Τύμπου και Ποταμιάς όπου το πουλί αυτό υπήρχε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Σύμφωνα πάντα με τις παλιές αναφορές οι κυνηγοί έστηναν καρτέρι τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία όπου τα πουλιά συνήθιζαν να πίνουν νερό και τα κυνηγούσαν ανελέητα με αποτέλεσμα τον διά παντός αφανισμό του τοπικού πληθυσμού από την Κύπρο. Ακόμα και τώρα τα λιγοστά πουλιά που επισκέπτονται τον τόπο μας σκοτώνονται από ασυνείδητους κυνηγούς. Ακόμα ένα παράδειγμα αλόγιστου κυνηγίου με τραγικά και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.

Τα δίχτυα λαθροθήρων που στήνονται σε περιβόλια για παράνομη παγίδευση πτηνών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον νυχτοπάππαρο καθώς τα ζώα αυτά πιάνονται την νύχτα μέσα στα δίχτυα. Κάποιος κάποτε βρήκε σε ένα περιβόλι ένα τέτοιο δίχτυ με 16 νυχτοπάππαρους πιασμένους πάνω, σε άθλια κατάσταση και μου το έφερε. Με πολλή δυσκολία και πολλή κόπο κατάφερα να τους βγάλω από το δίχτυ. 

Στο παρελθόν τα ζώα αυτά θεωρούνταν επιβλαβή για την γεωργία διότι τρέφονται με φρούτα και πίστευαν ότι κατέστρεφαν τις σοδιές όπου και καταπολεμήθηκαν άγρια. Ήταν ακόμα και επικηρυγμένο είδος ακόμα και από το κράτος που αγόραζε τα νεκρά ζώα.  Δηλητηρίαζαν τα ζώα μέσα στις σπηλιές , τα ανάγκαζαν να βγουν έξω από τις σπηλιές και τα πυροβολούσαν σκοτώνοντας τα κατά εκατοντάδες και αυτό δυστυχώς συμβαίνει και μέχρι σήμερα από μερικούς ασυνείδητους κυνηγούς που το κάνουν για διασκέδαση.

Σήμερα ο κυπριακός πληθυσμός του νυχτοπάππαρου βρίσκεται στα όρια αφανισμού καθώς υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο χίλια άτομα και συνεχώς ο αριθμός αυτός μειώνεται. 

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο η περιστασιακή λαθροθηρία όσο και η λαθροθηρία που γίνεται σε επαγγελματική βάση, έχουν μειωθεί σημαντικά, δυστυχώς όμως, έστω και σε μειωμένο βαθμό, η λαθροθηρία συνεχίζει να υπάρχει ως φαινόμενο και να προκαλεί αρκετή ζημιά στην πανίδα του τόπου µας. Η μείωση αυτή δεν οφείλετε στο ότι οι λαθροθήρες απέχτησαν περιβαλλοντική συνείδηση και λυπούνται τα πουλιά αλλά στα πολύ μεγάλα πρόστιμα των χιλιάδων ευρώ που ευτυχώς τους επιβάλλονται τα τελευταία χρονιά.

Η χρήση των πιο πάνω μεθόδων, ειδικότερα της παράνομης παγίδευσης των άγριων πτηνών, έχει στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη κατά της Κύπρου, ενώ οι επιπτώσεις στο θέμα του τουρισμού είναι μεγάλες. Οι καταγγελίες κατά της Κυπριακής δημοκρατίας είναι πολλές και αμαυρώνουν την εικόνα της Κύπρου.

Ελπίζω και εύχομαι ότι στις μελλοντικές γενιές δεν θα υπάρχουν λαθροκυνηγοί και κυνηγοί. Μπορεί κάποιος να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς πουλιά;

Ροή Ειδήσεων

ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΕΛ: Μέσω sms ζητήθηκε παράταση μέχρι το βράδυ της Πέμπτης…

Δεν αργεί το ξεκαθάρισμα και η λύση του μεγάλου...

Η λεπτομέρεια που καθορίζει την παραμονή Μιλίτσεβιτς! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

ΑΕΚ και Χρβόγιε Μιλίτσεβιτς όχι μόνο έχουν έρθει σε...

Παραπομπή σε δίκη για Μαρινάκη και τη διοίκηση του Ολυμπιακού για την «εγκληματική οργάνωση» του Ρέντη!

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με τους Γιάννη...

Δημοφιλή

Ξυλοφόρτωσαν πετοσφαιριστές του Παφιακού! | Balla.com.cy

Επίθεση και ξυλοδαρμό από αγνώστους κατήγγειλαν πέντε πετοσφαιριστές του...

Τα… κλικς από τον Αρχάγγελο! (ΦΩΤΟΣ)

Το ΑΠΟΕΛ δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την προπόνηση στον Αρχάγγελο,...

Και τώρα το…σούπερ ντέρμπι! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Με τη νίκη του Απόλλωνα επί της Ομόνοιας άνοιξε...

ΘΕΜΑ ΑΠΟΕΛ: Το εμπόδιο στις επαφές, θα λυθεί μόνο με καλή θέληση…

Δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό στις επαφές της διοίκησης με...

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία για σεξουαλική επίθεση ο Ντάνι Άλβες!

Αθωωτική απόφαση για τον Ντάνι Άλβες. Το δικαστήριο της Καταλονίας απήλλαξε...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...