fbpx

«Χτίζοντας μια Εκπαιδευτική Κληρονομιά – Δημιουργώντας Δίκτυα Αριστείας»

Το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της εκπαίδευσης και η επιτακτική ανάγκη προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ του 19th Annual Cyprus Summit που διοργάνωσε ο Economist. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, με τίτλο «Χτίζοντας μια Εκπαιδευτική Κληρονομιά – Δημιουργώντας Δίκτυα Αριστείας», ειδικοί από την Κύπρο και το εξωτερικό εμβάθυναν στον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση του μέλλοντος και των νέων προκλήσεων τα επόμενα χρόνια.

Η Αντιπρόεδρος της Πλατφόρμας Δια Βίου Μάθησης (LLLP) Monica Verzola, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ιδιότητας του πολίτη και της απασχόλησης.

Τόνισε την αυξανόμενη ζήτηση για νέες δεξιότητες που δημιουργούνται λόγω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα των φύλων στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) για να επιταχυνθεί η έρευνα και η καινοτομία στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Αναφέρθηκε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα και την ευημερία που τόνισε ότι δυνατότητα μείωσης του χάσματος μεταξύ των φύλων στο STEM, θα ενισχύσει ενδεχομένως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως και 820 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εφαρμογής πολιτικών που υποστηρίζουν τις γυναίκες στο STEM σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και επαγγέλματα.

Η κα. Verzola τόνισε ότι η αντιμετώπιση της εκτεταμένης έλλειψης δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας την ανάγκη να εξοπλιστούν οι εκπαιδευόμενοι και οι εργαζόμενοι με δεξιότητες δια βίου μάθησης ώστε να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η επικεφαλής του Κέντρου Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ, El-Iza Mohamedou, σημείωσε ότι η αξία ενός πανεπιστημιακού πτυχίου αμφισβητείται όλο και περισσότερο, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους των διδάκτρων και των μεταβαλλόμενων αναγκών για δεξιότητες σε μια κοινωνία που γερνάει. Όπως είπε, οι μεγάλες τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης, αναδιαμορφώνουν την αγορά εργασίας, απαιτώντας αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση. Η κα. Mohamedou τόνισε τη σημασία της βελτίωσης της συνάφειας των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας, της ενίσχυσης της πρόσβασης, της ευελιξίας, και του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Τέρψα Κωνσταντινίδου, παρουσίασε ευρήματα από μελέτη του Υπουργείου για τους αποφοίτους. Σύμφωνα με αυτήν, πάνω από το 80% των αποφοίτων εργάζονται, αλλά το 45% δηλώνει υπερεκπαιδευμένο για την εργασία του. Η κα. Κωνσταντινίδου τόνισε ότι οι σύγχρονοι πτυχιούχοι απαιτείται να έχουν όχι μόνο συγκεκριμένες «σκληρές δεξιότητες», αλλά και επάρκεια στις «πράσινες δεξιότητες» για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ταχέως μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας.

Σημείωσε ότι ένα γενικό πτυχίο πανεπιστημίου δεν επαρκεί πλέον ενόψει των αναδυόμενων ευκαιριών εργασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προσαρμόσουν και να αναπτύξουν σύντομα, ευέλικτα προγράμματα σπουδών, όπως τα μικροδιαπιστευτήρια. Όπως είπε, αυτά τα προγράμματα μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους ευκαιρίες να αποκτήσουν ακριβείς δεξιότητες και γνώσεις που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις των αναδυόμενων επαγγελμάτων.

Η κα. Κωνσταντινίδου υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της παροχής προσβάσιμης εκπαίδευσης σε άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν το μαθησιακό τους ταξίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με την άρση των φραγμών μέσω της εφαρμογής μικροδιαπιστευτηρίων, είπε, η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να προωθήσει τη δια βίου μάθηση και να εξασφαλίσει ότι τα άτομα μπορούν να αποκτούν και να ενημερώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους τόσο για σκοπούς προσωπικής ανάπτυξης όσο και για σκοπούς απασχόλησης.

Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας στην Κύπρο αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της στροφής προς την εξατομικευμένη εκπαίδευση και έχει προσδιορίσει την ανάπτυξη, εφαρμογή και αναγνώριση των μικροδιαπιστευτηρίων ως κορυφαία προτεραιότητα στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Το trailer για τα 96χρονα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια Αραδίππου παρουσίασε το trailer του αφιερώματος για...

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ΑΠΟΕΛ μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω ξανά ενεργός…»

Συνέντευξη στο match programme του ΑΠΟΕΛ γα τον αγώνα με...

Ανοίγει πανιά το «Daleela» -Εκατοντάδες κρατήσεις από τις πρώτες ώρες

Η ζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας...

Η απόφαση για Μπαραόνα…

Ο Μπαραόνα δέχθηκε την κόκκινη κάρτα (με δεύτερη κίτρινη)...

Δημοφιλή

Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα…

Μία ώρα μπροστα θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής,...

Η Μπαρτσελόνα σκόρπισε με 4άρα την Τζιρόνα και δεν το κουνά από την κορυφή!

Η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε την Ζιρόνα για την 29η αγωνιστική της La Liga και οι Μπλαουγκράνα...

ΘΕΜΑ ΑΠΟΕΛ: Έρχεται ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα…

Οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες και υποχρεωτικές. Δεν μπορεί άλλωστε...

Όποτε αυτός σκοράρει, η Πάφος FC νικά… και φουλάρει για ΡΕΚΟΡ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με το γκολ του κόντρα στην Ομόνοια σφράγισε ουσιαστικά...

Η ΓΚΟΛΑΡΑ ήταν το 16ο στην (επαγγελματική) καριέρα του! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το είπε και ο ίδιος ο Κόρμπου ότι θα...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...