fbpx

Guardian: «Πώς το ξέσπασμα του Ρίσι Σούνκ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετατράπηκε σε μια ελληνική τραγωδία»

Σε κεντρικό θέμα της σημερινής ενημέρωσης αναδεικνύει ο Guardian τη συζήτηση που φούντωσε ξανά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετά την ακύρωση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα γλυπτά.

Με τίτλο «πώς το ξέσπασμα του Ρίσι Σούνκ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετατράπηκε σε μια ελληνική τραγωδία» η βρετανική εφημερίδα αναλύει τα επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» το πρωί της Τετάρτης.

«Περισσότερα από 200 χρόνια μετά τις πράξεις του λόρδου Έλγιν, υπάρχουν ακόμα αρκετοί στην Ελλάδα που θεωρούν βάρβαρους τους χειρισμούς της Βρετανίας για τη διαμάχη σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή την εβδομάδα το ερώτημα για το αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετατράπηκε από μια ήσυχη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση σε μια μεγάλη διπλωματική διαμάχη» ξεκινά την ανάλυσή του ο Guardian προσθέτοντας ότι την ώρα που η άρνηση Σούνακ για την επανένωση των Γλυπτών είναι αντίθετη με ό,τι πιστεύει η πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης «ο Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρα μαζί του όλη την Ελλάδα».

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, τον περασμένο Νοέμβριο οι συζητήσεις περιγράφηκαν «όχι μόνο ως βάσιμες αλλά και πολύ ενθουσιώδεις». «Αν και οι συζητήσεις ήταν σε αρχικό στάδιο, η εικόνα που σχηματίστηκε ήταν ότι ενισχυόταν η ιδεά επιστροφής στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση «η επιστροφή των Γλυπτών θα ήταν αφορμή για εθνικούς εορτασμούς στην Ελλάδα». «Ενώ το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται με νόμο της Βουλής να επιστρέφει μόνιμα τα Γλυπτά, θα μπορούσε να τα στείλει στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό τη μορφή δανεισμού σε αντάλλαγμα για άλλες ελληνικές αρχαιότητες ως εχέγγυο της επιστροφής τους στη Βρετανία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν ανεξαρτήτως της άποψης της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα»

«Το αν όμως το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν πρόθυμο να ρισκάρει την οργή της κυβέρνησης είναι άλλο ζήτημα» σημειώνεται στο δημοσίευμα καθώς «η αντίδραση Σούνακ υπονοεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο που θα πρέπει να υπερκεραστεί». Επικαλούμενος, δε, την ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, ο Guardian σημειώνει ότι οι Έλληνες νιώθουν προσβεβλημένοι και αισθάνονται ότι όλα οφείλονται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας εκτιμώντας ότι δεν θα επηρεάσει (σ.σ. η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ) ένα ζήτημα εθνικής σημασίας».

Ο δεύτερος λόγος που έχει προκληθεί αντίδραση στην Ελλάδα είναι γιατί ένας σημαντικός σύμμαχος σνόμπαρε τον πρωθυπουργο της χώρας όταν σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση θα γινόταν συζήτηση για ευρύτερα θέματα όπως το μεταναστευτικό και ο πόλεμος στο Ισραήλ, προστίθεται στην ανάλυση.

Η βρετανική εφημερίδα καταγράφει και την οργή από τον ισχυρισμό της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να μην κάνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα των Γλυπτών ισχυρισμός που δεν δικαιολογεί τέτοιον εκνευρισμό από πλευράς Σούνακ δεδομένου ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC ήταν απολύτως σύμφωνες με τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί με κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Ήταν πάντα τόσο σημαντικό ζήτημα;

«Για τουλάχιστον τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες» απαντά ο Guardian υπενθυμίζοντας ότι η αρχή έγινε το 1983 επί Μελίνας Μερκούρη, με έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποχαρακτηρίστηκαν να αναφέρουν για την τότε υπουργό Πολιτισμού ότι «έκλεψε τη δημνοσιότητα» και βρετανούς αξιωματούχους να λένε ότι «νίκησε στη διαφωνία αυτή με κατεβασμένα τα χέρια».

Τότε η Μελίνα Μερκούρη είχε πει στους Βρετανούς ότι «πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνια μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας».

Η ιστορική ομιλία της Μελ. Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπροστά στον Μπόρις Τζόνσον.

«Όταν η χώρα πάλευσε για την οικονομική της επιβίωση το θέμα φυσιολογικά έγινε δευτερεύων αλλά από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία πριν από πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διεθνής καμπάνια» προσθέτει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Πόσο σημαντικό είναι για τον Μητσοτάκη;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνει ο Guardian, έχει περιγράψει ως «πάθος» την προσπάθεια επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς στην προεκλογική περίοδο είχε υποσχεθεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να προχωρήσει με βάση την πρόοδο που είχε ήδη πετύχει.

Κατά την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας η προσβολή του Βρετανού πρωθυπουργού μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης έχει περιγραφεί από Βρετανούς παράγοντας ως «ο Έλληνας Ρίσι Σούνακ: είναι ένας Αγγλόφιλος που εργάστηκε στον οικονομικό τομέα στο Λονδίνο, έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και είναι τεχνοκράτης». «Δεν θα περίμενε μια τέτοια αντιμετώπιση από κάποιον σαν τον Σούνακ» συμπληρώνει η ανταποκρίτρια του Guardian από την Αθήνα.

Θα αλλάξει η μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Μολονότι η αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης θα κάνει πιο περίπλοκες της διαπραγμάτευσης, δεν αποτελεί ένα απόλυτο εμπόδιο στο να υπάρξει πρόοδος στο θέμα. Και οι Εργατικοί έχουν πει οτι είναι ανοιχτοί σε συμφωνία δανεισμού αν έρθουν στην εξουσία με τον Κιρ Στάρμερ να συναντάται με τον Μητσοτάκη πριν την ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρίσι Σούνακ.

Η ελληνική στρατηγική, κατά τον Guardian, είναι να κινείται με προσοχή και να μην πυροδοτήσει το εθνικιστικό αίσθημα που ορισμένες φορές καταλαμβάνει τους Συντηρητικούς για θέματα που έχουν να κάνουν με αγάλματα και αρχαιότητες. «Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι είναι άνδρας με υπομονή. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει νομική πρωτοβουλία κατά της επιστροφής των Γλυτών μια επιλογή που υπήρχε στο τραπέζι μέχρι το 2015. Δεν θέλουν να υπάρξει πλήγμα στις ευρύτερες σχέσεις των δύο χωρών» προστίθεται στην ανάλυση.

«Αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια θέση γι’ αυτά στο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη. Είναι ένα μοναδικό μουσείο γεμάτο με φως, ένα κατάλληλο μέρος για να φιλοξενηθούν και να εκτεθούν. Αν συμβεί, παρόλα όσα συνέβησαν, τότε όλοι θα το δουν ως μια τρομερά μεγαλόψυχη χειρονομία» καταλήγει στην ανάλυσή του ο Guardian.

Ροή Ειδήσεων

Κυρίαρχη και… σβηστή Τσέλσι έκλεισε θέση για τον τελικό!

Έκανε check-in για Πολωνία η Τσέλσι. Έχοντας κάβα το...

Και τώρα, οι δυο τους: Έκλεισαν θέση στον τελικό Γιουνάιτεντ και Τότεναμ!

Το ξέραμε πάνω κάτω από τα πρώτα ματς, τώρα...

Γιατί oι Πάπες αλλάζουν όνομα;

Ο 69χρονος Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ εξελέγη σήμερα Πέμπτη (8/5) ως ο...

Αλύγιστη Μπέτις, έκοψε το σερί της Φιορεντίνα και έγραψε ιστορία!

Θα τη θυμάται για πάντα αυτήν τη βραδιά ο...

Δημοφιλή

Επική ατάκα του Φερνάντες: «Όταν πεθάνω, θα έχω αρκετό χρόνο να ξεκουραστώ»

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διάγει μία αποκαρδιωτική πορεία στη φετινή Premier League που τη...

«Επιμένω ότι και να πάρει το Κύπελλο θα φύγει…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το είπε ξανά για τον Χένινγκ Μπεργκ ο Κώστας...

«Μετά το πρώτο ματς με την Μπάρτσα δεν μπορούσα να σηκώσω το πόδι μου και έκλαιγα»

Ο αρχηγός της Ίντερ, Λαουτάρο Μαρτίνες, μετά την πρόκριση...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι απονομές των τιτλούχων στο ΓΣΠ!

Δείτε φωτορεπορτάζ από τις απονομές στους τιτλούχους του Σούπερ...

Πιθανό το σενάριο να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο Μακάρειο στάδιο! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Συνάντηση με τον ΚΟΑ είχαν τα τρία προσφυγικά σωματεία...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πένα και εμείς οι συγγραφείς του μέλλοντος.

Του Δημήτρη Σκουρίδη* Οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν έναν αναδυόμενο τομέα γνώσης, επιχειρηματικότητας και καθημερινής πραγματικότητας, με τη δυνατότητα να βελτιώσουν ριζικά τη ζωή μας. Η...

Οδική Ασφάλεια και νέοι κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα σε πρότασή της για συνολική αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...