fbpx

Ελπίδα για την Κύπρο το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιστορική η απόφαση της Ε.Ε. να δημιουργήσει τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επικράτησε να λέγεται το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πυρήνας του Next Generation EU.


Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν προϊόν έντονων πιέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, από την έναρξη της Πανδημίας, το Μάρτιο.
Ως πλήρες μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, βίωσα τις έντονες συζητήσεις, κατά κύριο λόγο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και λιγότερο με την Επιτροπή που ευθυγραμμιζόταν σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις μας.


Να θυμίσω ότι με την έναρξη της Πανδημίας, απαιτήσαμε από την Ε.Ε. την έκδοση Ευρωομολόγου, που κοντολογίς ζητούσαμε η Ε.Ε. να προβεί σε δανεισμό 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ και να τα διαθέσει στις χώρες μέλη, προβλέποντας έγκαιρα την επερχόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση.

Είναι γνωστά τα γεγονότα όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερικές χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.α., με αποτέλεσμα τελικά να οδηγηθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης
Τελικά, μετά από πολλές παλινδρομήσεις και σκληρές, μακρές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, καταλήξαμε στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672.5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

Αυτά τα κεφάλαια θα τα δανειστεί η Ε.Ε., με μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές, αφού είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει την πιο ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα και διασφαλίζει τα χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά.

Από τα 672.5 ΔΙΣ Ευρώ, τα 312.5 ΔΙΣ Ευρώ θα παραχωρηθούν Δωρεάν Επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα ως δάνεια με μηδενικό επιτόκιο. Παρά το ότι, πιστεύω ότι αυτό το οικονομικό πακέτο θα έπρεπε να είναι ισχυρότερο, πρόκειται για ένα οικονομικό πακέτο χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Ε.Ε.

Η ιδιαιτερότητα, η μοναδικότητα και η ιστορικότητα αυτής της απόφασης έγκειται στα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  1. Οι Ευρωπαίοι Φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ε.Ε. θα το αποπληρώσει από ίδιους πόρους που θα προέλθουν από φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων, των πλαστικών, των ρύπων και πιθανώς των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
  2. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. βγαίνει η ίδια στις αγορές και δανείζεται αξιοποιώντας την πιστοληπτική της ισχύ, προς όφελος των χωρών μελών.
  3. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. προσπαθεί να δημιουργήσει δικούς της πόρους, δηλαδή δικά της έσοδα, πέραν από τα παραδοσιακά, θεσμοθετημένα έσοδα της, που προέρχονται από την συνεισφορά των χωρών μελών, τον Φ.Π.Α., τα πρόστιμα και τους δασμούς τρίτων χωρών.
  4. Κάθε κράτος αποφασίζει μόνο του τα έργα που θα αποφασίσει να υλοποιήσει με τα χρήματα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Φυσικά τα προτεινόμενα έργα θα βρίσκονται εντός των έξι πυλώνων που έθεσε η Ε.Ε., π.χ. Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση, Υγεία κ.α.
    Η Κύπρος μας, πέτυχε να εξασφαλίσει, από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρωτοφανές ποσό του 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Η Κυπριακή Κυβέρνηση διασφάλισε αυτή τη μεγάλη επιτυχία σε κονδύλια ως Δωρεάν επιχορήγηση από την Ε.Ε..
    Είμαι πεπεισμένος ότι με την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων η Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντική Ανάπτυξη της Οικονομίας στα επόμενα χρόνια.
  5. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας, σε τόσο μεγάλη έκταση και σε τέτοιο βαθμό κεφαλαίων, τίθενται στόχοι για Κλιματική Ουδετερότητα, Μετάβαση σε Πράσινη Οικονομία και Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ε.Ε. διαθέτει το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή περίπου 250 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Η ΕΕ ουσιαστικά καθίσταται ο πρωτοπόρος και ο παγκόσμιος πρωταγωνιστής, στη Προστασία του Περιβάλλοντος.
    Ζητήσαμε από την Ε.Ε. να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και ταχύτατη στην διάθεση των κονδυλίων και να μην βρεθούμε απέναντι σε αξεπέραστες γραφειοκρατίες.
    Ευελπιστώ ότι το Καλοκαίρι θα αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων, που θα αποτελέσουν το πρώτο οξυγόνο ζωής για τις χώρες μέλη και ιδιαίτερα η Κύπρος μας, που ασφυκτιούν από την εδώ και ένα χρόνο, πρωτόγνωρη Υγειονομική και Οικονομική Κρίση.
    Οι οικονομίες στέγνωσαν, οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους και όλοι εναγωνίως αναμένουν να εισρεύσουν τα κεφάλαια της Ε.Ε. στη Πραγματική Οικονομία.
    Πέραν της σημαντικότητας του Μηχανισμού Ανάκαμψης που εγκρίναμε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε στην Ε.Ε. να συζητάμε και για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης γιατί η κρίση είναι βαθύτερη και μακροβιότερη από όσο εκτιμήθηκε αρχικά. Για αυτό έθεσα το θέμα τόσο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί καλύτερον είναι το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

Ροή Ειδήσεων

Η UEFA απέρριψε την πρόταση του Βενγκέρ για τους νικητές του Europa League

Ο Αρσέν Βένγκερ πρότεινε ο νικητής του Europa League...

Νέα τραγωδία στη Λεμεσό: «Έσβησε» στην άσφαλτο 27χρονος…

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (9/5) στη...

Δεν υπάρχει περιθώριο… λάθους!

Συμβαίνει στην Ομόνοια, μετά την απογοητευτική σεζόν και δεύτερη...

Δημοφιλή

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ: «Άμεση απόλυση Αναστασίου… άψυχη ομάδα στον πιο κρίσιμο αγώνα»!

«Πυρά» κατά του προπονητή της ομάδας, Γιάννη Αναστασίου, της...

Η πιθανή 11άδα του Αναστασίου…

Χωρίς καμία αμφιβολία η ρεβάνς στην Αρένα είναι ο...

Αινιγματική η συμπεριφορά του Μέσι μετά τη νίκη της Ίντερ Μαϊάμι (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρά το ότι η Ίντερ Μαϊάμι επέστρεψε στις νίκες...

Στην προπόνηση για εμψύχωση οι Αρειανοί! (ΦΩΤΟΣ-BINTEO)

Οι φίλαθλοι του Άρη βρέθηκαν στην προπόνηση της ομάδας...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πένα και εμείς οι συγγραφείς του μέλλοντος.

Του Δημήτρη Σκουρίδη* Οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν έναν αναδυόμενο τομέα γνώσης, επιχειρηματικότητας και καθημερινής πραγματικότητας, με τη δυνατότητα να βελτιώσουν ριζικά τη ζωή μας. Η...

Οδική Ασφάλεια και νέοι κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα σε πρότασή της για συνολική αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...