fbpx

Eurostat: Αύξηση των εκπομπών αερίου από την οικονομία στην Κύπρο, πτώση στην ΕΕ

Μείωση κατά 5,3% σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, η Κύπρος ήταν ανάμεσα στη μειοψηφία των χωρών όπου οι αντίστοιχες εκπομπές αυξήθηκαν (κατά 1,7%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις οικονομικές δραστηριότητες της ΕΕ, οι εκπομπές σε επίπεδο ΕΕ κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 821 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2e), καταγράφοντας μείωση κατά -5,3% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 (867 εκατομμύρια τόνοι CO2e).

Την ίδια περίοδο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, καταγράφοντας μόνο πολύ μικρή μεταβολή (+0,05% το 2o τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022).

Στην περίπτωση της Κύπρου, οι εκπομπές κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 2,01 εκατ.  τόνους CO2e, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022 (1,98 εκατ. τόνοι CO2e).

Το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε κατά +2,21% το 2o τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονταν για τις περισσότερες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ το 2ο τρίμηνο του 2023 ήταν η μεταποίηση (23,5%), τα νοικοκυριά (17,9%), η ηλεκτρική ενέργεια – παροχή φυσικού αερίου (15,5%), η γεωργία (14,3%) και η μεταφορά και αποθήκευση (12,8%).

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές μειώθηκαν σε έξι από τους εννέα οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας –  προμήθειας φυσικού αερίου (-22,0%). Ο κύριος τομέας στον οποίο αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν η μεταφορά και η αποθήκευση (+1,7%).

Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη συνεισφορά των διαφορετικών τομέων της οικονομίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μείωση εκπομπών σε 21 κράτη μέλη

Το 2ο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 21 κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (+7,7%), στη Λετονία (+4,5%), στην Ιρλανδία (+3,6%), στη Λιθουανία (+3,0%), στην Κύπρο (+1,7%) και στην Κροατία (+1,0%).

Μεταξύ αυτών των έξι μελών της ΕΕ, στα τέσσερα καταγράφηκε και αύξηση του ΑΕΠ: στη Μάλτα (+3,9%), στην Κροατία (+2,6%), στην Κύπρο (+2,2%) και στη Λιθουανία (+0,7%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-23,7%), στην Εσθονία (-23,1%) και στις Κάτω Χώρες (-10,3%).

Από τα 21 μέλη της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, τα 10 κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία και Κάτω Χώρες).

Η Ιταλία διατήρησε το ΑΕΠ της στα ίδια επίπεδα με το 2ο τρίμηνο του 2022 και μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δέκα κράτη μέλη (Δανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές, ενώ παράλληλα αύξησαν το ΑΕΠ τους.

Ροή Ειδήσεων

Δημοφιλή

Ο Απόλλωνας… μένει χωρίς τερματοφύλακα!

Μένουν δύο παιχνίδια αδιάφορα για να ολοκληρωθεί μια αποτυχημένη...

«Αυτό πρέπει να είναι το όραμα της Πάφος FC…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Πάφος FC πήρε το πρωτάθλημα και αυτό πρέπει...

Οδική Ασφάλεια και νέοι κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα...

Υποψήφιοι στην ΕΔΕΚ Χαννίδης, Μυριάνθους και Μορφάκης-Αποφασίζει αργότερα για Ευσταθίου το κόμμα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της...

Ο απολογισμός της σεζόν από τον Αναστασίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά και τον αποκλεισμό της Ομόνοιας από το κύπελλο,...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πένα και εμείς οι συγγραφείς του μέλλοντος.

Του Δημήτρη Σκουρίδη* Οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν έναν αναδυόμενο τομέα γνώσης, επιχειρηματικότητας και καθημερινής πραγματικότητας, με τη δυνατότητα να βελτιώσουν ριζικά τη ζωή μας. Η...

Οδική Ασφάλεια και νέοι κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα σε πρότασή της για συνολική αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...