fbpx

Η «Αντιγόνη» καταπιάνεται με αξίες που μας αφορούν…

Η «Αντιγόνη» καταπιάνεται με αξίες που πάντα θα μας αφορούν, αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η ηθοποιός Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία υποδύεται την Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου.

Μιλώντας για την πρόταση του σκηνοθέτη για να συμμετάσχει στην παράσταση, η νεαρή ηθοποιός αναφέρει ότι, αν και έχει συνεργαστεί άψογα μαζί του δύο φορές στο παρελθόν, αρχικά αισθάνθηκε φόβο, σκεπτόμενη ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να καταπιαστεί με έναν τόσο σπουδαίο ρόλο του αρχαίου δράματος.

Από την άλλη, προσθέτει, «δεν μας χτυπούν την πόρτα καθημερινά τέτοιες ευκαιρίες από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι τυφλά και νιώθεις ασφάλεια μαζί τους». «Όταν έμαθα και τους υπόλοιπους συντελεστές, ήμουν σίγουρη πως ό,τι κι αν έβγαινε στο τέλος, εμείς θα δουλεύαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σίγουρα θα εξελισσόμουν μέσω της όλης διαδικασίας», δηλώνει στο ΚΥΠΕ. Ακόμη, λέει οι δύο μήνες προβών για την παράσταση την πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κάτι για το οποίο αισθάνεται ευγνώμων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η ηθοποιός επισημαίνει ότι ο ρόλος της Αντιγόνης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής στη θεατρική της πορεία.

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου εξηγεί ότι η Αντιγόνη εξυψώνεται σε κάτι πέραν του ανθρώπινου και ότι δεν είναι μια απλή επαναστάτρια που θέλει να πάει κόντρα στην εξουσία. Προσθέτει ότι η σοφόκλεια ηρωίδα πρεσβεύει μια κοσμοθεωρία ολόκληρη που συμπεριλαμβάνει και τους νεκρούς, κάτι το οποίο φαίνεται αδιανόητο στον Κρέοντα. «Η υπέρβαση που κάνει είναι απίστευτη και το να καλούμαι εγώ να έρθω αντιμέτωπη μαζί της, σίγουρα αποτελεί τεράστια πρόκληση», τονίζει.

Αναφερόμενη σε όσα τη γοήτευσαν και τη δυσκόλεψαν περισσότερο στην ερμηνεία του ρόλου της Αντιγόνης, η ηθοποιός εκφράζει την άποψη ότι η δυσκολία έγκειται πάντα στο γεγονός ότι «όσο σκάβεις για να πλησιάσεις έναν χαρακτήρα, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι πόσο μακριά του βρίσκεσαι».

Επιπλέον, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι τη γοήτευσε τρομερά το γεγονός πως η Αντιγόνη είναι «τρομακτικά όμοια» με τον Κρέοντα. «Η μονομέρεια, η απολυτότητα και των δύο στη δική τους αντίληψη για τον κόσμο και η αμετακίνητη στάση τους, τους κάνει βαθιά όμοιους», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Αντιγόνη στην αδελφή της Ισμήνη, όταν αυτή αρνείται να πάει κόντρα στους νόμους της πολιτείας, είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Κρέοντα απέναντι στην ίδια.

Μιλώντας για την Αντιγόνη και τον Κρέοντα, η Χριστίνα Παπαδοπούλου σημειώνει ότι δεν μπορεί κανείς από τους δύο να αφουγκραστεί τον άλλον, ιδίως ο Κρέοντας που τη θεωρεί τρελή, όχι μια απλή επαναστάτρια. Όπως εξηγεί, η Αντιγόνη είναι ένα κορίτσι 16 χρονών σε θέση (φυσικής) υποταγής, λόγω φύλου και ηλικίας που έρχεται αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα που βρίσκεται σε θέση εξουσίας. «Η Αντιγόνη με τη στάση της ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη του Κρέοντα», τονίζει, προσθέτοντας ότι «το μεγαλείο ψυχής της είναι απερίγραπτο και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτε το εύκολο στην προσέγγισή του».

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να μιλήσει για τα μηνύματα που στέλνει ο Σοφοκλής μέσω της «Αντιγόνης» στο σημερινό κοινό, η ηθοποιός υποδεικνύει ότι ολόκληρη η σοφόκλεια τραγωδία καταπιάνεται με θέματα όπως οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, η αμετακίνητη πίστη σε όσα πρεσβεύει ο άνθρωπος ακόμη κι αν αυτό τον οδηγήσει στον θάνατο. Σημειώνει, περαιτέρω, ότι η «Αντιγόνη» πραγματεύεται θέματα όπως η αντίσταση στην απολυταρχία της εξουσίας, η ανιδιοτελής αγάπη, το τι σημαίνει δίκαιο ή ηθικό για τον καθένα, η σχέση του ανθρώπου με τα θεία, τον θάνατο, την οικογένεια και την ίδια του την ταυτότητα.

Καταληκτικά, η Χριστίνα Παπαδοπούλου δηλώνει ότι η «Αντιγόνη» και ολόκληρο το φάσμα του αρχαίου δράματος καταπιάνεται με αξίες πανανθρώπινες που πάντα θα μας αφορούν και θα μας συγκινούν, αφού έχουν ως ρίζα τους την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. «Γι’ αυτό και θα έχουμε πάντα την ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτό και να καταπιανόμαστε μαζί του», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι η πρεμιέρα της παράστασης «Αντιγόνη», η οποία ανεβαίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023, δόθηκε στις 10 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία. Έπονται δύο παραστάσεις, στις 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στις 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00.

ΚΥΠΕ – Παύλος Χατζηλοΐζου

Ροή Ειδήσεων

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ο Πραξιτέλης Βούρος!

Μετά την ψηφοφορία του κόσμου του Απόλλωνα ο Πραξιτέλης...

Έκλεισε τα αυτιά του… και έδωσε απαντήσεις! (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί έκλεισε τα αυτιά του ο Ντορεγκαράι στον πανηγυρισμό...

Τίμησε Γεωργιάδη, Σοφούλη και Αυξέντη η ΟΥΕΦΑ…

Ενημέρωση από την ΚΟΠ: Η UEFA μετά από εισήγηση...

Δημοφιλή

Συγκεκριμένα αποτελέσματα και μηνύματα στην πενταμερή του Παρισιού-Αναβαθμίζεται η στρατηγική συμφωνία με Γαλλία!

Δεν μείναμε στην ανταλλαγή απόψεων, υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε...

Ανόρθωση-Εθνικός 2-0: One man show από Ρόγκουλιτς! (ΦΩΤΟΣ)

Η Ανόρθωση επικράτησε του Εθνικού στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» με...

ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ 0-3 ΑΕΛ: Ξέγνοιασε και την… έσπρωξε στην β’ κατηγορία! (ΦΩΤΟΣ)

Η ΑΕΛ επικράτησε με 3-0 στην Περιστερώνα της Ομόνοιας...

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ματσάρες για την άνοδο! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ)

Μπόλικη δράση σήμερα Τετάρτη στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και...

Η 11ΑΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ: Με εφτά νέα πρόσωπα!

Αυτή είναι η 11άδα που επέλεξε ο προπονητής του...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...