Τη νέα στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που φιλοδοξεί να αμβλύνει ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και πολύ περισσότερο τους νέους του τόπου μας παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ “ευθύς εξ αρχής από την ανάληψη της Διακυβέρνησης του τόπου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τέθηκε ως προτεραιότητα η εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για το δύσκολο κεφάλαιο της στέγασης. Εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι αυξανόμενες πιέσεις που προκαλεί ο πληθωρισμός παγκοσμίως και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αναπόφευκτα επηρέασαν και τον κατασκευαστικό τομέα. Η αύξηση των τιμών σε βασικά οικοδομικά υλικά εμποδίζουν την παραγωγή και προσφορά νέου οικιστικού αποθέματος, την ίδια στιγμή που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και η πρόσβαση των χαμηλά και μεσαία αμειβόμενων σε προσιτή στέγη να περιορίζεται. Οι πρόσφατες δε γεωπολιτικές εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στην ίδια μας τη γειτονιά, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την παρούσα κατάσταση”.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με πολυεπίπεδες δράσεις και μέτρα, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση συνολικού ποσού €77 εκατομμυρίων σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, εντός του οποίου θα υλοποιούνται οι επιμέρους δράσεις.
Οι αξόνες
Η νέα πολιτική συμπεριλαμβάνει λύσεις και μέτρα που κινούνται σε δύο άξονες. Αφενός, έχουμε εστιάσει σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγή του οικιστικού αποθέματος και θα εξασφαλίσουν, πέραν της αριθμητικής αύξησης, τη διάθεση στην αγορά κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία θα ενοικιάζονται ή και θα πωλούνται σε προσιτές τιμές που να μην είναι απαγορευτικές για τη μικρομεσαία τάξη. Κι αυτό διότι, πέραν της παραγωγής νέων οικιστικών μονάδων, προσφέρουμε κίνητρα για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αδρανούς αποθέματος, ώστε να δώσουμε άμεσα επιλογές.
Σχέδιο Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
Συγκεκριμένα, μέσω του Σχεδίου Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» που προτείνει η Κυβέρνηση προωθεί την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του υφιστάμενου αδρανούς οικιστικού αποθέματος, ως ήταν και η εισήγηση που είχε γίνει και από το ΕΤΕΚ, και εντός των επόμενων λίγων μηνών να ενταχθεί στην αγορά ενοικίου ως ελκυστικό προϊόν. Αυτό το μέτρο, είπε ο κ. Ιωάννου, θα προσφέρει άμεσες λύσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κατασκευαστικό τομέα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πολεοδομικά κίνητρα και τα άλλα Σχέδια που έχουν ετοιμαστεί, κάτι που για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια.
“Built to Rent”
Επιπλέον, ενθραρρύνεται η παραγωγή νέων οικιστικών μονάδων, με την εφαρμογή Σχεδίων όπως το “Built to Rent” σε ιδιωτική γη, καθώς και με την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων για αύξηση της κατασκευής και διάθεσης μονάδων στέγασης και τη ρύθμιση της ταχείας αδειοδότησης. “Τα μέτρα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τον κατασκευαστικό τομέα ώστε να προσφέρει περισσότερες μονάδες στην αγορά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό μονάδων προσιτής στέγης. Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε σημαντικό αριθμό μονάδων τόσο μέσω έργων που θα υλοποιηθούν από τώρα και στο εξής, αλλά και μέσω έργων που είναι ήδη στα σκαριά και υλοποιούνται”.
Με επίκεντρο του νέους
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε προσιτή στέγη, στοχεύοντας στην παροχή επιλογών και λύσεων σε πληθυσμιακές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενισχύοντας την αγοραστική τους δυνατότητα. “Επικεντρωνόμαστε στους νέους, στα νεαρά ζευγάρια και οικογένειες, στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στους μέτρια αμειβόμενους, αλλά και στους κοινωνικά ευάλωτους, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους”. Ειδικότερα, πρόσθεσε “συμβάλλουμε στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για σημαντικό αριθμό νέων κάτω των 41 ετών με την παροχή εφάπαξ οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση ή και αγορά πρώτης κατοικίας. Αντιμετωπίζουμε έτσι, σε σημαντικό βαθμό, ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους μας και που έχει ορατές συνέπειες σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως είναι η υπογεννητικότητα”.
Επιδότηση στεγαστικού ενοικίου
Παράλληλα, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά σε επιδότηση του στεγαστικού ενοικίου ώστε να προσφέρει άμεση ανακούφιση σε μια μεγάλη ομάδα πολιτών, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Πέραν των πιο πάνω, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΣ, “εστιάζουμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου, επαναφέροντας μέτρα, όπως είναι η παραχώρηση οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και για στοχευμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα ανάγκες. Υπολογίζουμε την άμεση διάθεση υφιστάμενων οικοπέδων που είχαν προεγκριθεί το 2013 αλλά δεν είχαν δοθεί, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη πρόσθετων 300-500 οικοπέδων σε βάθος τριετίας”.
Επιδότηση ενοικίου για εκτοπισθέντες
Επιπρόσθετα, ανακοινώνουμε σήμερα για πρώτη φορά την τροποποίηση των κριτηρίων επιδότησης ενοικίου για εκτοπισθέντες, που παραχωρείται από την Υπηρεσία Μέριμνας του Υπουργείου Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούμε άμεσα με κάθετη, ποσοστιαία αύξηση ύψους 15% στα ποσά επιδότησης στις υφιστάμενες κατηγορίες δικαιούχων, χωρίς να επηρεάζεται οποιοδήποτε άλλο κριτήριο στον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων και μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στις σχετικές νομοθεσίες.