fbpx

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας»

Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα μπορούν να μοιράζονται δεδομένα υγείας όπως το ιατρικό ιστορικό τους με γιατρούς και νοσοκομεία σε όλα τα κράτη μέλη, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την ανακοίνωση της πρότασης που καταθέτει η Κομισιόν για έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Από σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» σημείωσε η κ. Κυριακίδου,χαρακτηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS) ως την «ραχοκοκαλιά» του συγκεκριμένου τομέα πολιτικής.
«Η νέα σημαντική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μοιράζονται δεδομένα υγείας, όπως το ιατρικό ιστορικό τους, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ή τις ιατρικές συνταγές τους, με νοσοκομεία και ιατρούς εντός και μεταξύ των κρατών μελών» εξήγησε η κ. Κυριακίδου.
«Αν ένας Κύπριος ταξιδέψει στη Γερμανία και εκεί ασθενήσει, ο τοπικός γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του, στα γερμανικά και να συνταγογραφήσει το αναγκαίο για αυτόν φάρμακο. Αν ένας καρκινοπαθής χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή που ο ογκολόγος στην Κύπρο του έχει συνταγογραφήσει, θα μπορεί να την προμηθευτεί σε όποιο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται» όπως είπε.
«Η υγεία στην Ευρώπη διασυνδέεται και ενοποιείται, προς όφελος κυρίως των πολιτών, αλλά επίσης και των ερευνητών και της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας υγείας» τόνισε η Επίτροπος.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμα πως από το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας «περιλαμβάνει πληθώρα πρωτοβουλιών που όχι μόνο θέτουν τον ασθενή στο επίκεντρο, αλλά καθιστούν την Ένωσή μας πιο ανθεκτική και πιο ικανή ώστε να αντιμετωπίζει κρίσεις και μακροχρόνιες προκλήσεις, όπως η ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα, η βέλτιστη περίθαλψη για τον καρκίνο, το απόθεμα εμβολίων και φαρμάκων».
Σε διάσκεψη Τύπου από το Στρασβούργο, η Επίτροπος Κυριακίδου και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφεραν πως ο EHDS θα αποτελέσει άλμα για τον τρόπο παροχής υγειονομικής φροντίδας στους Ευρωπαίους, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους και σε άλλα κράτη μέλη, αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πραγματικά κοινής αγοράς για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας, αποτελώντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό δίκτυο για τη χρήση των δεδομένων υγείας στην έρευνα και την καινοτομία.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη θέσπιση ενός κοινού Ευρωπαϊκού προτύπου για την καταγραφή των ιατρικών στοιχείων των ασθενών, συνταγογραφήσεων και άλλων δεδομένων, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα υγείας θα πρέπει πλέον να είναι διαλειτουργικά μεταξύ τους. Τα κάθε κράτος μέλος θα πρέπει επίσης να διορίσει συγκεκριμένη αρχή για θέματα ψηφιακής υγείας.
Επίσης δημιουργείται ένα νομικό πλαίσιο για τη χρήση των δεδομένων υγείας στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και στην θέσπιση πολιτικής, θέτοντας όρους στους ερευνητές και στις επιχειρήσεις για την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Η πρόσβαση θα ρυθμίζεται από το αρμόδιο σώμα για τα δεδομένα υγείας, μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, σε κλειστά περιβάλλοντα και με προστασία της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.

Ροή Ειδήσεων

Θρυλική πρόκριση στο Final Four για τον ανεπανάληπτο Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός…παίζει τα ρέστα του στη Βαρκελώνη και στο...

LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν 0-1

Τιτανομαχία με…φόντο τον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ, μέρος δεύτερο!...

Στην αποστολή ο Φαμπιάνο, ευχάριστα νέα και για Στεπίνσκι!

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την...

Δημοφιλή

Μπλεγμένος σε σκάνδαλο στημένων αγώνων ο διαιτητής του Ολυμπιακός-Άστον Βίλα!

Με εξάμηνο αποκλεισμό για εμπλοκή σε σκάνδαλο με στημένους...

Η θέση του Άρη για το πρωτόκολλο Υπουργείου Άμυνας-ΚΟΑ…

Ανακοίνωση από τον Άρη για το πρωτόκολλο του Υπουργείου...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ στο ημίχρονο στο Δασάκι! (ΦΩΤΟΣ)

Ένα πολύ όμορφο σκηνικό διαδραματίστηκε στο Δασάκι. Ο Ανδρέας,...

Σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ ο Τεν Χαγκ στη Γιουνάιτεντ!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώρισε βαριά ήττα στην έδρα της...

Η Ομόνοια ανακοίνωσε τα πακέτα εισιτηρίων για τον τελικό!

Ανακοίνωση από τον Ομόνοια για τα πακέτα εισιτηρίων του...

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 1,6 έτος παγκοσμίως

Το μέσο προσδόκιμο ζωής, το οποίο δεν έπαυε να αυξάνεται εδώ και δεκαετίες σε όλη την υφήλιο, μειώθηκε απότομα το 2020 και το 2021,...

Η φωνή πίσω από Google Translate!

Η φωνή που ακούμε να μεταφράζει στα ελληνικά μέσα από το Google Translate και το Google Assistant είναι οικεία σε χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό που δεν ξέρουν...

Υεμένη … Αραβική Άνοιξη ή Χειμώνας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες τις έξαρσης των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κατά εμπορικών πλοίων, κυρίως σχετιζόμενων με Ισραηλινά συμφέροντα. Κυριολεκτικά...

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» σήμανε συναγερμό για την ανθρωπότητα (Video)

Τον χρόνο που υπολείπεται για τον Αρμαγεδδώνα αποκάλυψαν, την Τρίτη οι επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» που διαχειρίζονται «Ρολόι της Αποκάλυψης». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν...

Τι σημαίνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα για την Ευρώπη; Πόσο θα επηρεάσει το κόστος των αγαθών

Οι εβδομαδιαίες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ, την...

Η επίθεση του ΗΒ κατά των Χούθι από τη βάση Ακρωτηρίου

Στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Κύπρου, απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου τα βρετανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι...