Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα – Τέως Υπουργός Υγείας
Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αποδείξει έμπρακτα τις δυνατότητες και την αξία τους στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σήμερα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η στήριξή τους, ώστε να προχωρήσουν με την αυτονόμηση τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, μέσα από το οποίο αλλάζει άρδην η εταιρική κουλτούρα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιβάλλεται να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια και να τους δώσουμε το χρόνο που δεν τους δώσαμε μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας ήταν η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Κάτι που δεν έγινε, και ουσιαστικά δεν τους δόθηκε ποτέ ο απαραίτητος χρόνος.
Κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του συστήματος υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια επικεντρώθηκαν στη διαχείριση της πανδημίας. Ανέλαβαν την εξολοκλήρου την ενδονοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών με Covid-19 ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του «αόρατου εχθρού». Μάς έκαναν περήφανους όταν η Κύπρος κατατάχθηκε ως η πέμπτη καλύτερη χώρα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, από τον πρώτο μόλις χρόνο της πανδημίας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και αποτέλεσαν φωτεινά παραδείγματα για άλλες χώρες, ενώ την ίδια ώρα αναπτύχθηκαν σχέσεις ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και έρευνας.
Τα δημόσια νοσηλευτήρια βρέθηκαν ενώπιον μεγάλων προκλήσεων της δημόσιας υγείας, αλλά και αντιμέτωπα με τον ανταγωνισμό την ώρα που ικανοποιούνται οι αυξανόμενες απαιτήσεις των δικαιούχων. Επιβάλλεται, λοιπόν, η έμπρακτη στήριξη τους από το Κράτος και τους εταίρους. Θα πρέπει να τους δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να αυτονομηθούν χωρίς να πιέζονται από χρονοδιαγράμματα. Θα πρέπει να τους δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε κάθε τομέα.