fbpx

Παιδεία, η λύση σε όλα όσα ταλανίζουν τον τόπο μας

Γράφει ο Μάριος Ορφανός*

Έχει λεχθεί πως ο μεγαλύτερος εχθρός της κοινωνίας και της δημοκρατίας είναι η διαφθορά. Και δυστυχώς στον τόπο μας όπου η διαφθορά μαστίζει την κοινωνία μας, τείνουμε να παραγνωρίζουμε πως το μέλλον μας είναι οι άνθρωποι μας.

Οι άνθρωποι και  ιδιαίτερα οι νέοι, οδηγούνται σταδιακά στην απαξίωση και την απομάκρυνση από τα κοινά, εξαιτίας της διαπλοκής και της διαφθοράς που βιώνουν σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει…

Για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη δε νοείται ιδανική πολιτεία  χωρίς αγωγή και παιδεία, καθώς αν δεν επενδύσουμε σωστά στους νέους ανθρώπους, τους αυριανούς πολίτες, από την παιδική τους ηλικία, θα έχουμε αποτύχει ως κράτος αλλά και ως κοινωνία.  

Μια σημαντική παράμετρος που συχνά παραβλέπεται στις μέρες μας, είναι πως οι ηθικές αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως.  Δεν γενιόμαστε με αυτές. Προκειμένου λοιπόν να δημιουργηθεί στις ψυχές των νέων μας  «ἦθος εὐγενὲς καί ὡς ἀληθὲς φιλόκαλον» απαιτείται η συμβολή ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα παρέχει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, και με κεντρικό γνώμονα την ηθική αναμόρφωση του πολίτη, ενισχύοντας μέσα του τις αρετές της δικαιοσύνης, της σοφίας, και της σωφροσύνης.

‘Έχουμε καθήκον λοιπόν να προσφέρουμε στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μας, όλα τα μέσα και τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, τους αυριανούς πολιτικούς με σωστές θέσεις αρχές και αξίες.

Μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα στον χώρο της Παιδείας

1.Χάσμα ανάμεσα σε γνώσεις που αποκτά κάποιος στο σχολείο και γνώσεις που απαιτεί η αγορά εργασίας

Η εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής που θα περικλείει αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων μαζί με την ενίσχυση τόσο των υποδομών όσο και των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με φορείς της αγοράς εργασίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χάσματος.

2.Επαγγελματικός προσανατολισμός

Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.  Επιβάλλεται καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και γονέων  για προοπτικές στην αγορά εργασίας, μειώνοντας έτσι τους πτυχιούχους σε κορεσμένους επαγγελματικούς χώρους. Επίσης η διοχέτευση νέων στην Τεχνική Εκπαίδευση όπου η Κύπρος κατέχει το χαμηλό ποσοστό του 19% σε σχέση με της χώρες της Ε.Ε με ποσοστά του ύψους 49% θα μείωνε αισθητά την ανεργία.

3.Βασικές γνώσεις και δεξιότητες

Ανάγκη για μεγαλύτερη εμβάθυνση στην καλλιέργεια βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία, με έμφαση στην κριτική σκέψη και σε δεξιότητες STEM (Science, technology, engineering, and mathematics). Δημιουργία αναβαθμισμένων εργαστηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό που θα επιτρέψουν στους μαθητές να προσαρμοστούν στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα.

4.Ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Αναγκαιότητα ανάπτυξης σύγχρονων κανονισμών και βελτίωση υποδομών που θα στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τα παιδιά με αναπηρίες ή άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στα παιδιά αυτά θα πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και η δυνατότητα να μεγιστοποιούν την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ανάπτυξη.

5.Παρωχημένοι κανονισμοί αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Αν αναλογιστούμε πως η νομοθεσία που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει θεσμοθετηθεί επι Αρχ. Μακαρίου Γ’ , είναι προφανής η ανάγκη εκσυγχρονισμού της. Μια αναβαθμισμένη νομοθεσία προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι πιο δίκαιη και θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

6.Ασφάλεια και Υγεία

Είναι πολύ σημαντική η εκτίμηση των πιθανών κινδύνων στις σχολικές μονάδες πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. Θα πρέπει να αξιολογούνται οι σχολικοί χώροι για θέματα ασφάλειας και υγείας καθώς επίσης και τα εργαστήρια, με αλλαγές στις υποδομές όπου απαιτείται.

7. Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Θα πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα στους μαθητές να εμπλακούν σε μια δημιουργική και καινοτόμο διαδικασία, μέσα από την οποία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες με κριτική ικανότητα και δημιουργική δράση.

Όσο πιο νωρίς αρχίσει η σωστή παιδεία και αγωγή, τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες μας να αποδειχτούν αυτές αποτελεσματικές και γόνιμες. Μόνο έτσι θα εκλείψουν όλα όσα ταλανίζουν την κοινωνία και την πολιτεία μας.

Μόνο έτσι θα δώσουμε στις επόμενες γενιές, την πόλη, τη χώρα και το μέλλον που τους αξίζει.

*Ο Μάριος Ορφανός είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού, Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών & Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ 

Ροή Ειδήσεων

Η Μπάρτσα πήρε την πρόκριση μέσα στο Metropolitano!

Η Μπαρτσελόνα πέρασε με 1-0 από την έδρα της...

Η μπίλια στη μέση και ο φιναλίστ θα κριθεί στο… νέο ντέρμπι του Μιλάνου!

Στη… μέση το προβάδισμα! Μίλαν και Ίντερ κόλλησαν στο 1-1 στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό...

Οι ειδήσεις σε ένα λεπτό από το balla.com.cy!

Περισσότερα στο balla.com.cy

Δημοφιλή

«Γι’ αυτό βλέπω διπλό στο Άρης-Πάφος FC…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο 152ο επεισόδιο της εκπομπής Balla με τον Μάλε,...

ΑΡΗΣ-ΠΑΦΟΣ FC 0-1: Το αξίζει…δώστε της το πρωτάθλημα! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρασε σαν πρωταθλήτρια μέσα στην έδρα του βασικότερου της...

Παίκτης του μήνα ο Λουκάσεν!

Όπως ανακοίνωσε η Πάφος FC, ο Ντέρικ Λουκάσεν είναι...

ΣΟΚ με Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι!

Για καιρό θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Έρλινγκ Χάαλαντ ο Πεπ Γκουαρδιόλα,...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...