*Της Ρένας Γιαβάση
Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών
Υποψήφια βουλεύτρια Λευκωσίας
Μειωμένη αντίληψη της σοβαρότητας και έλλειψη πολιτικής βούλησης φαίνεται να διακατέχει το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Εδώ και χρόνια, πηγαινοέρχονται στη Βουλή και μοιράζουν υποσχέσεις και ωραιοποιημένες εικόνες όσον αφορά στη συχνότητα και στον τρόπο που «διδάσκεται» η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Η θλιβερή αλήθεια και τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι το μάθημα αυτό διδάσκεται σπασμωδικά και ουσιαστικά άνευ αποτελέσματος.
- Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επιμορφωθεί μόνο 160 εκπαιδευτικοί ώστε να μπορούν να διδάξουν την ύλη της σεξουαλικής αγωγής, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.
- Οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών είναι εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές.
- Το Υπουργείο Παιδείας δεν επιθεωρεί εάν διδάσκεται και πώς διδάσκεται έστω και η ελάχιστη ύλη που αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επειδή πιστεύει ότι υπάρχει δυσκολία στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν το συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο αυξάνεται τραγικά: - το 2020 υπήρξαν 197 καταγγελίες στην Αστυνομία για περιστατικά φυσικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το 2019, λόγω του ότι τα σχολεία από όπου γίνεται ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών, ήταν κλειστά το 2020, για μεγάλο διάστημα λόγω πανδημίας.
- το 2020 υπήρξαν 190 καταγγελίες στην Αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών μέσω διαδικτύου, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος σε σχέση με τις 161 καταγγελίες του 2019.
Η θλιβερή αλήθεια είναι, ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία αυτού του μαθήματος, το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα όσα διδάσκονται, ακριβώς γιατί μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα που σημαδεύουν αρνητικά και καταλυτικά τις ζωές των παιδιών. Αναγνώριση και αντίδραση σε μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, αποφυγή διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, αποδοχή της σεξουαλικότητας, αλληλοσεβασμό στους συνανθρώπους, υγιείς σχέσεις, είναι μόνο κάποια από τα οφέλη που θα έχουν οι μαθητές από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Για τούτο και επιβάλλεται να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η υποχρεωτική και εντατική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από καταρτισμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες (υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι κοινωνιολόγοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το μάθημα) σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη Λυκείου. Επιβάλλεται η επιμόρφωση των νηπιαγωγών, των δασκάλων και των καθηγητών για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι αν έστω και ένα παιδί εκπαιδευτεί και αποφύγει τη σεξουαλική κακοποίηση, τότε του έχει σώσει τη ζωή. Υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από αυτό; Για αυτό δεν σηκώνει άλλη αναβολή, ούτε και άλλη ανώφελη φλυαρία, η ορθή, η υποχρεωτική και συστηματική ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.
Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά πολιτών που θα συμπεριφέρονται με αλληλοσεβασμό στους συνανθρώπους τους, θα αναγνωρίζουν και θα αντιδρούν στις κακοποιήσεις και θα οικοδομούν υγιείς σχέσεις.