fbpx

Την Ανοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις

του Νεοκλή Συλικιώτη* 

“Την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”, λέει ο Ελύτης. Ναι, τη φτιάχνεις. Όχι, όμως, μόνος. Για να αλλάξουμε τον κόσμο χρειάζονται συλλογικοί αγώνες και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή. Με οργανωμένη πάλη, μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Για να επιτύχουμε, όμως, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά. Αυτό είναι και το κρίσιμο διακύβευμα του ερχόμενου Μαΐου.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το μέγεθος των κοινω-οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι τεράστιο. Ζούμε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Βλέπουμε ένα νέο κύμα ανεργίας να σαρώνει την Κύπρο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στη χρεοκοπία και ο λαός μας  φτωχοποιείται. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά στις κοινωνικές δαπάνες. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και η απουσία ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής αφαίρεσε κάθε ασπίδα προστασίας από τον λαό.

Η νέα Βουλή θα κληθεί να πάρει θέση και, κυρίως, να απαντήσει στα προβλήματα με συγκεκριμένες προτάσεις. Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν για κοινωνικό κράτος.

Το ΑΚΕΛ, είναι το Κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.  Ήδη, έχουμε καταθέσει τρεις νομοθετικές προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων. Ζητάμε κατοχύρωση κατώτατου μισθού και των ελάχιστων δικαιωμάτων (13ο μισθό, Ταμείο Προνοίας, υπερωρίες, αργίες) για κάθε εργαζόμενο που δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει σε κάθε κλάδο, και πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης με εξευτελιστικούς όρους εργασίας.

Επίσης, ως ΑΚΕΛ, ζητάμε την εκπόνηση ενός δραστικού σχεδίου έμπρακτης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσον αφορά, δε, τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητάμε να αξιοποιηθούν ουσιαστικά για τις μικρές επιχειρήσεις και να μην καταλήξουν πάλι στους λίγους εκλεκτούς.

Οι ανάγκες αυξάνονται, συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει στρατηγική για ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Το κοινωνικό κράτος εξαντλείται, δυστυχώς, στο ΕΕΕ. Έτσι, ο κόσμος φτωχοποιείται. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, ένα στα δύο ΑμεΑ στην Κύπρο αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Απαιτείται, λοιπόν, να υπάρξει, άμεσα, επαναξιολόγηση όλων των επιδομάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι αυξανόμενες ανάγκες. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για το ΕΕΕ και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Ως ΑΚΕΛ διεκδικούμε, επίσης,  να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη του κράτους να βελτιωθούν, στις πόλεις μας, οι υπηρεσίες, υποδομές και κοινωνικές δομές (βρεφοκομικοί και παιδοκομικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρίες). Με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού, της γυναίκας, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων. Να δημιουργήσουμε πόλεις που να σέβονται το περιβάλλον και να προωθούν τον πολιτισμό, προσφέροντας  ποιοτική ζωή για όλους!

Ιδιαίτερα για τη Λεμεσό, στόχος μας είναι να εγκύψουμε στα καθημερινά προβλήματα. Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας, όπως των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και στα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας. Για προστασία της υγείας ως δημόσιου αγαθού και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Επίσης, τονίζουμε πως η τερατώδης ανάπτυξη των πύργων και η φούσκα που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα οι Λεμεσιανοί να μην μπορούν οικονομικά να επιβιώσουν στην πόλη τους είναι εγκληματική. Γι’ αυτό διεκδικούμε να ιδρυθεί ένα κεντρικός φορέας στεγαστικής πολιτικής. Να υπάρχει επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε, τον αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις, καταθέτοντας στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση.

Στις 30 Μαΐου μεταφέρουμε όλα αυτά τα αιτήματα στην κάλπη. Ενδυναμώνουμε την παρέμβασή μας στη Βουλή και, μαζί, φτιάχνουμε τις βάσεις για ένα κράτος με ισχυρή κοινωνική πολιτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διότι, την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις!

* Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Υποψήφιου Βουλευτή Λεμεσού

Ροή Ειδήσεων

Βόμβα από έρευνα εργαστηρίου: «Επεξεργασμένο το βίντεο με τη διπλή επαφή του Άλβαρες στο πέναλτι με Ρεάλ»

Οσμή σκανδάλου στο Champions League! Σύλλογος οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης ζήτησε τη βοήθεια...

Πέρσι εκτοξεύθηκε, φέτος «χάθηκε»!

Σήμερα ο Χάμπος έχει γενέθλια. Ο μέσος της Ομόνοιας...

Δημοφιλή

Συγκομιδή ΡΕΚΟΡ της τελευταίας 5ετίας!

Το εάν η νίκη της Πάφος FC επί του...

Έβαλε πέναλτι και κέρδισε αυτοκίνητο στο ημίχρονο του Άρης-Πάφος FC! (ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλο ένα αυτοκίνητο χάρισε η διοίκηση του Άρη σε...

Η πιθανή 11άδα του Καρσέδο…

Η πρωτοπόρος Πάφος FC φιλοξενεί την Ομόνοια στο «Στέλιος...

ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ 0-3 ΑΕΛ: Ξέγνοιασε και την… έσπρωξε στην β’ κατηγορία! (ΦΩΤΟΣ)

Η ΑΕΛ επικράτησε με 3-0 στην Περιστερώνα της Ομόνοιας...

25η Μαρτίου και 1η Απριλίου – Η Φλόγα του Αγώνα και το Χρέος μας

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ - ΕΛΚ Οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αποτελούν δύο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του...

Δημόσιες Συμβάσεις: Διαχείριση Έργων

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού* Ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από αριθμό νομοθετημάτων,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την...

Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι συνέπειες της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Η εκτράχυνση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο μαινόμενος...

Η Σύνοδος για το Μέλλον

Στο πλαίσιο της 79 ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργανώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον που ως κεντρικό θέμα είχε την συζήτηση...