Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία, όπως αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.
Όπως είναι αναμενόμενο το «καμπανάκι» του ΠΟΥ πυροδότησε ένα γενικευμένο κύμα ανησυχίας καθώς τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, έχουν πλέον μπει στη ζωή μας σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης ενός ακόμη μεγάλου εχθρού της υγείας.
Η ασπαρτάμη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ολιγοθερμιδική γλυκαντική ουσία. Αποδίδει 4 kcal/g, όσο δηλαδή και η ζάχαρη, αλλά είναι 160-200 φορές πιο γλυκιά από αυτήν, οπότε χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, αποδίδοντας την ίδια γλυκύτητα με ελάχιστες θερμίδες.
Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Κύπρος
Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί εκ μέρους του Υπουργείου, για τον παγκόσμιο συναγερμό που κτύπησε σε σχέση με την ασπαρτάμη. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «στο παρόν στάδιο δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί του θέματος», για να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η EFSΑ». Τόνισε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο το Υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί επί του θέματος».