fbpx

Οδηγίες για κατάρτιση πρωτοκόλλων για την ευλογιά των πιθήκων από Υπ.Υγείας

Χρόνο μέχρι την Πέμπτη, έδωσε το Υπουργείο Υγείας στις ιατρικές υπηρεσίες που συμμετείχαν στην σύσκεψη για τη ευλογιά των πιθήκων, ώστε να καταρτιστεί πλάνο διαχείρισης για ενδεχόμενα περιστατικά.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), των φαρμακευτικών υπηρεσιών και της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε πλάνο από κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, με σκοπό να ετοιμαστούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών, τα οποία δεν φαίνεται να απέχουν από τα πρωτόκολλα διαχείρισης του κορωνοϊού.
«Για παράδειγμα οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να δουν, πιο εμβόλιο θα χρειαστεί, εάν υπάρχουν αποθέματα. Όπως επίσης, θα πρέπει να καταλήξουμε στον ορισμό του κρούσματος και τα ετοιμαστούν ορθά τα πρωτόκολλα για το που θα απομονώνεται ένα πιθανό κρούσμα, που θα γίνεται η περίθαλψή του και άλλα. Όλα αυτά θα γίνουν για να είμαστε σε ετοιμότητα και δεν χρειάζεται πανικός», είπε ο κος Αθανασίου μιλώντας στον REPORTER.
Το Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη όταν παραλάβει τα πρωτόκολλα από κάθε ιατρική υπηρεσία, θα καταρτίσει το νέο πλάνο διαχείρισης.
Πάντως μιλώντας στην κρατική τηλεόραση,, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε πως βρίσκονται στη διαδικασία να αναπτύξουν τη μέθοδο PCR. «Είμαστε σε διαβούλευση με το εργαστήριο αναφοράς του ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος της ημέρας ή αύριο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε συστάσεις από την Κομισιόν, για να ετοιμαστεί ένα σχέδιο εμβολιασμού για την ευλογιά, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε πως εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχουν, προσθέτοντας όμως ότι έχει τεθεί αυτό το θέμα.
«Το προσεγγίζει λίγο διαφορετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάπως διαφορετικά το ECDC. Τα θέματα αυτά θα τεθούν ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι τόσο μεταδοτικό και τόσο λοιμογόνο. Φυσικά, όμως, τα τελευταία δεδομένα τώρα αναλύονται. Μέχρι πρόσφατα, τα πρώτα στοιχεία που είχαμε ήταν βασισμένα σε παλιότερα στοιχεία. Οπόταν, με ασφάλεια θα μπορούν και αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί να μας δίνουν στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας αρκετά πρόσφατα στοιχεία μπροστά τους», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντίνου.
Παράλληλα, κληθείσα να αναφέρει εάν υπάρχει η εκτίμηση από τους παγκόσμιους θεσμούς και φορείς, πως στο άμεσο μέλλον θα βιώσουμε καταστάσεις που βιώσαμε με τον κορωνοϊό, με περιορισμούς και καραντίνα, είπε ότι στο παρόν στάδιο, μέσα από τις συστάσεις που παίρνουμε από ΠΟΥ και ECDC, δεν φαίνεται να υιοθετούν αυτή την πιθανότητα, να μπούμε σε μια πανδημία, της έκτασης του covid.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντίνου «χρειάζεται εγρήγορση και σωστή προετοιμασία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε μπει σε μια νέα επιδημιολογική εποχή, που τα ατομικά προστατευτικά μέτρα πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μπροστά μας ένα πλάνο και μια στρατηγικής, όπως μας ζήτησε και ο ECDC».
Επιπλέον, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε πως στις 21 ημέρες είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που εκδηλώνεται η ασθένεια σε επαφές, οι οποίες έχουν έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι γύρω στις 12. Η κλινική εικόνα, είναι εικόνα ίωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται από εξάνθημα σε πρώτη φάση. Στις χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχει αυτή η ασθένεια, τα περιστατικά θνησιμότητας φθάνουν μέχρι και το 10%. Tα περιστατικά που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα και έτσι το ποσοστό είναι γύρω στο 3%».

Ροή Ειδήσεων

«Nopetegui»: Οι οπαδοί της Μίλαν δεν θέλουν τον Λοπετέγκι για προπονητή!

Μια… ωραία ατμόσφαιρα στη Μίλαν! Οι οπαδοί των «ροσονέρι» ξεκίνησαν...

«Ας τελειώσει γρήγορα»: Οι 54 ημέρες φρίκης για γυναίκα όμηρο της Χαμάς

Σοκάρουν οι περιγραφές της Moran Stella Yanai, η οποία...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ: Εβίβα «περιστέρια»! (ΦΩΤΟΣ)

Ως πρωταθλήτρια ανεβαίνει μετά από 28 ολόκληρα χρόνια στην...

LIVE: Νέα Σαλαμίνα-Εθνικός

Νέα Σαλαμίνα κι Εθνικός αναμετρώνται στο «Αμμόχωστος» στις 19:00,...

Δημοφιλή

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά (μέσω αγωγής) 2.000.000 από το Μακάριο Δρουσιώτη!

Αγωγή εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη για κακόβουλους, ψευδής και...

Μάγκας Ολυμπιακός, «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα με το «καλησπέρα»!

Όποιος περίμενε μάχες σώμα με σώμα για σαράντα λεπτά,...

«Δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις, αλλοιώθηκε από τη διαιτησία»!

Ανακοίνωση εξέδωσε η καλαθοσφαιρική Ανόρθωση, εκφράζοντας τα παράπονά της...

ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ: «Το τρόπαιο θέλω να δω να τα κάνω ρημαδιό…» (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ BALLA)

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ ετοίμασαν θερμή υποδοχή στην...

Λάρνακα: 16χρονος πρόταξε μαχαίρι και απειλούσε με φίλους του τουρίστες

Στη σύλληψη ανηλίκου 16 ετών, από μέλη της Αστυνομίας...

Ιλαρά. Τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο και οι ανησυχία των επιστημόνων

Σε καλή κατάσταση εκτός κινδύνου βρίσκεται το τρίχρονο αγοράκι με ιλαρά στο Μακάρειο Νοσοκομείο ωστόσο τα δύο περιστατικά ιλαράς που εκδηλώθηκαν πρόσφατα έχουν κτυπήσει...

Νέα έρευνα από το ΙΝΚ επικυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του φασκόμηλου κατά του Alzheimer

Ομάδα ερευνητών από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) μελέτησε τις ευεργετικές ιδιότητες εκχυλισμάτων από ελληνικό φασκόμηλο σε σχέση με...

Ο Έλληνας νευροχειρουργός που τα βάζει με τον καρκίνο εγκεφάλου

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας, 45 χρονών, έχει καταφέρει κάτι το σχεδόν ακατόρθωτο ακόμη και για Γερμανούς. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο...

Σε Κύπρια Καθηγήτρια το Βραβείο του Αμερικανικού Κογκρέσου Ιατρικής Αποκατάστασης

Με το Βραβείο «Γυναίκες στις Επιστήμες Αποκατάστασης» τιμήθηκε η Δρ Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου...

Προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες της ΕΕ. Επίσης πολλοί από εμάς ταξιδεύουμε, εργαζόμαστε ή σπουδάζουμε σε άλλες χώρες της ΕΕ....

Στο Δίκτυο Ψηφιακής Πιστοποίησης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εντάχθηκε η Κύπρος

Η Κύπρος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και...