fbpx

Αυξάνονται τα ενοίκια και μειώνεται η αξία πώλησης ακινήτων

Ετήσια αύξηση 8% στα ενοίκια κατοικιών και 11,1% στα ενοίκια διαμερισμάτων κατέγραψε για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης Ask Wire. Αντίστοιχα, ετήσια αύξηση 3% και 8,8% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών και διαμερισμάτων, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές των ενοικίων παρέμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές πώλησης σπιτιών υποχώρησαν ελαφρώς. Σε ανακοίνωσή της η Ask Wire σημειώνει ότι, ενώ η αγορά, επί του παρόντος, είναι σταθερή, η ζήτηση για κατοικίες αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,8% για τα διαμερίσματα, 3% για τα σπίτια, 4,2% για τα γραφεία, 0,8% για τα εμπορικά ακίνητα, 4,9% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα, 4,8% για τις παραθεριστικές κατοικίες, ενώ παρέμειναν σταθερές για τις αποθήκες.

Συνολικά, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% για τα διαμερίσματα και παρέμειναν σταθερές για τις αποθήκες. Οι αξίες πώλησης για τους περισσότερους τύπους ακινήτων μειώθηκαν. Συγκεκριμένα οι τιμές για τις κατοικίες μειώθηκαν 0,3%, για τα εμπορικά ακίνητα 0,6%, για τα γραφεία 0,5%, για τα παραθεριστικά διαμερίσματα μειώθηκαν κατά 0,8% και 0,2% για τα παραθεριστικά σπίτια.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση 11,1% για τα διαμερίσματα, 8% για τις κατοικίες, 4,9% για τα εμπορικά καταστήματα, 9% για τα γραφεία, 8,4% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 4,8% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Μείωση κατά 0,6% παρατηρήθηκε στις τιμές ενοικίων για τις αποθήκες.

Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,7% για τα διαμερίσματα και παρέμειναν σταθερές για τους υπόλοιπους τύπους ακινήτων. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα παρατηρήθηκε μείωση 1%, ενώ οι τιμές ενοικίασης των παραθεριστικών κατοικιών παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, επεσήμανε ότι “η ζήτηση ακινήτων επηρεάζεται από τη γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή, τον πληθωρισμό που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων”.

Ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την προσφορά να ανεβαίνει σημαντικά με υπό κατασκευή υποστατικά και εξασθενημένη τη ζήτηση, αναμένεται ότι οι τιμές θα προσαρμοστούν αναλόγως. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αξίες των εμπορικών ακινήτων πιθανότατα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, δεδομένης της απήχησης των εναλλακτικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Ροή Ειδήσεων

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο...

«Θέλουμε το ΚΥΠΕΛΛΟ το αξίζουν όλοι στην Ομόνοια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ, μίλησε στην κάμερα...

Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του Σα Πίντο…

Θα πάει με δύο αποτελέσματα στο σούπερ ντέρμπι με...

Η ομάδα τους έπαιζε στην ΑΡΕΝΑ, αυτοί έστησαν ΠΑΡΤΙ στο «ΠΑΠ»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τί και εάν η ομάδα τους αγωνιζόταν στην Αρένα;...

Δημοφιλή

Εξελίξεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Συνέλαβε οκτώ πρόσωπα η Αστυνομία

Εξελίξεις προκύπτουν γύρω από την υπόθεση της απόπειρας φόνου...

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: Τρίτη φορά το ΑΠΟΕΛ, πρώτη την Ομόνοια!

Ο Σέρβος Σέρνταν Γιοβάνοβιτς ορίστηκε ως διαιτητής του ντέρμπι...

Αρκετά ονόματα, ένας ο εκλεκτός!

Στην ΑΕΛ το βάρος έχει πέσει στην πρόσληψη του...

«ΜΑΧΗΤΕΣ»: Οι τρεις τρόποι εξόφλησης του «Αντώνης Παπαδόπουλος»!

Με ανακοίνωσή τους, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης γνωστοποίησαν...

Βρετανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα…

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νύχτα της Δευτέρας προς...

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 25 στα υπόλοιπα...

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και στα φιλικά του πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε το πρωί της 23ης Απριλίου, ψάχνει απαντήσεις η Αστυνομία σε σχέση με...

«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει μεταφέρει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση στην τ/κ πλευρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το «υπεξ» υποστηρίζοντας...

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πάει Κάιρο – Συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα το Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς...

Υπό κράτηση οι έξι για το Δημητρούι, ελεύθεροι οι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε ο δέκατος συλληφθείς για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», καθώς και οι εννέα...

Αστυνομία για απόπειρα: Αρχηγία φατρίας Λευκωσίας, Σύροι, €20.000 και απειλές εξόντωσης μεταξύ 45χρονου και 34χρονου!

Πλέον είναι ξεκάθαρο τι παρουσιάζεται να πιστεύει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην...