fbpx

«Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για αλλαγή καθεστώτος της Συρίας»!


Συνεχίζονται οι διεργασίες και συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ και με τρίτες χώρες για αντιμετώπιση του μεταναστατευτικού, μεταξύ αυτών και η διοργάνωση από τη Λευκωσία μιας διάσκεψης μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ,  ενδεχομένως εντός Μαΐου, με στόχο την άσκηση πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποχαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στην Συρία από επικίνδυνων ως ασφαλείς, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι οποίες σημειώνουν παράλληλα ότι περίπου 10 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την Κύπρο.
Η λύση όσον αφορά τις αφίξεις από Λίβανο, είναι να στηριχτεί ο Λίβανος και να αλλάξει το καθεστώς της Συρίας, ενώ απορρίπτουν κατηγορίες ότι έγιναν push backs βαρκών μεταναστών, σημειώνουν οι πηγές.
«Η προσέγγιση στο μεταναστευτικό ήταν πάντα ανθρωπιστική», αναφέρουν.
Για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, έφτασαν οι αναχωρήσεις, σχεδόν 1.200, να είναι περισσότερες από τις αφίξεις (737), ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το 70% των αιτητών ασύλου ήταν φοιτητές από Αφρικανικές χώρες, και η Κυβέρνηση κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αφίξεις από υποσαχάριες χώρες, με την διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών στις χώρες αυτές, καθορισμό λίστας ασφαλών χωρών, πίεση για να γίνεται καλύτερος έλεγχος από την Τουρκία στα αεροδρόμια, αύξηση στους εξεταστές αιτήσεων ασύλου, αλλά και διασύνδεση του συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών με αυτό του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ούτως ώστε, μόλις απορριφθεί η αίτηση να σταματούν να λαμβάνουν επιδόματα οι αιτητές.
Τώρα έρχονται στην Κύπρο 100-200 άτομα τον μήνα από Αφρικανικές χώρες. Συγκριτικά ανέφεραν ότι, τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν αφιχθεί περίπου 1800 άτομα, ενώ τον προηγούμενο Δεκέμβριο ήταν κάτω από 100.
Στην Κύπρο υπάρχουν επίσης περίπου 30.000 Σύροι και 18.500 Ουκρανοί πρόσφυγες.
Όσον αφορά τους Σύρους, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αιτούνται πολιτικό άσυλο, αλλά δικαιούνται το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, ως πρόσφυγες, γιατί προέρχονται από μη ασφαλή χώρα και ότι όλοι εγκρίνονται. Σημείωσαν ότι όσοι παίρνουν το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, και είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιδόματος, αλλά τώρα, μετά την πάροδο πέντε χρόνων, όπως δικαιούνται και Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στην Κύπρο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, από το καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί επαφές του Υπουργού Εσωτερικών στον Λίβανο, και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο και ζητήθηκε από την ΕΕ οικονομική στήριξη του Λιβάνου για να μπορέσει να διαχειριστεί τα 1.5 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που ζουν εκεί, αλλά από τον Οκτώβρη, τα γεγονότα στη Γάζα, και οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή έκαναν ακόμη πιο έντονο το αίσθημα φυγής των Σύρων από τον Λίβανο. Επιπλέον, οι διακινητές πλέον διαφημίζουν τα ταξίδια αυτά με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν κενές θέσεις σε βάρκες με προορισμό την Κύπρο.
Οι Σύροι που φτάνουν στην Κύπρο, σε συνεντεύξεις με τις αρχές φέρεται να λένε ότι η Κύπρος δεν είναι ο πιο επιθυμητός προορισμός, σε σύγκριση με την Ιταλία που είναι στη ζώνη Σένγκεν, αλλά είναι πιο σύντομο και πιο φτηνό το ταξίδι – €3.000 – σε σύγκριση με €7.000 για Ιταλία, που είναι και πιο μακρινό ταξίδι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο, η εκεί ηγεσία επαναβεβαίωσε ότι θα έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, με τις πηγές να σημειώνουν όμως ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και πολιτική αστάθεια.

«Λόμπι Πίεσης» αποχαρακτηρισμού της Συρίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περίπου 10 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την Κύπρο για αποχαρακτηρισμό της Συρίας, και η Λευκωσία σκοπεύει να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για το θέμα αυτό, πιθανόν μεταξύ 15-18 Μαΐου, για να δημιουργηθεί ένα λόμπι πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Σημείωσαν ακόμη την πρωτοβουλία της Τσεχίας για κοινή αποστολή με την Κύπρο στην Συρία για την εξασφάλιση στοιχείων (fact finding mission) για καθορισμό περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς.
Για πιθανές περιπτώσεις ατόμων που έρχονται από ασφαλείς περιοχές και δίδουν πλαστά στοιχεία ότι έρχονται από άλλες περιοχές, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τρόποι να διακριβωθεί αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Δίνει… γη και ύδωρ για να φέρει πίσω τον Κόντε!

Η υποψηφιότητα του Αντόνιο Κόντε για τον πάγκο της...

Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα με εμπλοκή ζεύγους Ελληνοκυπρίων…

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι της...

Φαβορί για την απόκτησή του η Γιουνάιτεντ!

Ως φαβορί για την απόκτηση του Μάικλ Ολίσε από την Κρίσταλ Πάλας,...

ΣΟΚ με Ερναντές!

Πάγωσαν με Λούκας Ερναντές σε Παρί και Εθνική Γαλλίας! Ο έμπειρος...

Δημοφιλή

«Ο Αναστασίου νίκησε κατά κράτος τον Σα Πίντο…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην μάχη των προπονητών στο ντέρμπι Ομόνοια–ΑΠΟΕΛ στάθηκε ο...

Καμία αλλαγή από τον Μπεν Σιμόν!

Έτσι παρατάσσει την ΑΕΚ για την εντός έδρας αναμέτρηση...

Επιστροφή στη βάση της: Ανέβηκε στη Serie A μετά από τρία χρόνια η Πάρμα!

Μεγάλη Πάρμα επέστρεψε εκεί που ανήκει! Η ομάδα του Φάμπιο Πέκια πήγε στο Μπάρι με...

Πήρε και το Σούπερ καπ η Ομόνοια Κ-14 (φώτος)

Η Ομόνοια, πρωταθλήτρια Ανώτατης Κατηγορίας Κ-14, επικράτησε με 8-0...

Ο Νίμπο πατούσε τη γραμμή στο 83-82! (ΦΩΤΟΣ)

Δεν έμεινε χωρίς συζητήσεις το Game 3 μεταξύ της Μακάμπι και...

Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα με εμπλοκή ζεύγους Ελληνοκυπρίων…

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στα κατεχόμενα, με εμπλεκόμενους ζεύγος Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή...

Την Τρίτη στην Κύπρο η Ολγκίν – Τετάρτη βλέπει τους ηγέτες

Το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και την Τετάρτη...

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει με ικανοποίηση την Έκθεση Προόδου της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία καταγράφει τη σημαντική πρόοδο, βελτίωση, καθώς και...

Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Να πιάσει τόπο η προσπάθεια για συνεργασία της ΕΕ με τον Λίβανο στο θέμα του Μεταναστευτικού ζητά η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της...

«Στόχος, η αλήθεια»: Η απάντηση Ησαϊα στα περί συμβιβασμού για τη μονή Αββακούμ!

«Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας, και προς τούτον, δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός.» Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής,...

Άγνωστοι βανδάλισαν το Δημοτικό σχολείο Σταυρού–«Πρέπει να ληφθούν μέτρα»

Βανδαλισμό δέχθηκε από αγνώστους το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στη Λευκωσία. Ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δράστες. Όπως θα...