fbpx

«Κρύφτηκε» ο ήλιος από τη σκόνη: Μέτρα και συστάσεις, πότε υποχωρεί το φαινόμενο!

Σε ψηλά επίπεδα βρίσκονται οι συγκεντρώσεις σκόνης, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Όπως φαίνεται και στις εικόνες που κατέγραψε η εκπομπή Alpha Καλημέρα από τη Λευκωσία όπου βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο οι συγκεντρώσεις, ο ήλιος αλλά και ο Πενταδάκτυλος έχουν κρυφτεί από τη σκόνη.

Στο πορτοκαλί
Όπως φαίνεται και στα στοιχεία του Τμήματος Ποιότητας του Αέρα, οι συγκεντρώσεις στους σταθμούς Λευκωσίας, Λάρνακας και Ορμήδειας, βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί στο κίτρινο.
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, το απόγευμα της Παρασκευής η σκόνη από τα νοτιοδυτικά αναμένεται να υποχωρήσει, ωστόσο το Σάββατο αναμένεται αραιή σκόνη από τα ανατολικά, οι συγκεντρώσεις της οποίας αναμένεται να είναι κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως την Κυριακή και μετά.

Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν τα βασικά μέτρα για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με τα εκάστοτε έκτακτα δελτία πρόγνωσης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά μέτρα για τον πληθυσμό
Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
-Να αποφεύγονται δραστηριότητες και σωματική άσκηση σε ανοικτούς χώρους.
-Η παραμονή στους ανοικτούς χώρους θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
-Να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα για το στόμα και τη μύτη, με φίλτρο, που συγκρατεί τη σκόνη ή εναλλακτικά, υγρό μαντηλάκι.
-Επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων πολλών και σοβαρών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, επιδεινώνει και τη δυσμενή επίδραση της σκόνης. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος.
-Όταν υπάρχει συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη -φλέγματα), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη–ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια, συνιστάται η επικοινωνία ή επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό ή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Ομάδες Ατόμων Υψηλού Κινδύνου
-Άτομα με Αναπνευστικά Προβλήματα και Καρδιοπάθειες
-Νεφροπαθείς
-Άτομα με Ανοσοανεπάρκειες
-Παιδιά και Άτομα άνω των 65 ετών
Σημειώνεται πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα λόγω αυξημένης σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στις ομάδες αυτές η συμπτωματολογία είναι δυνατό να αναπτυχθεί συχνότερα και πιο έντονα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω της πάθησής τους.

Συστάσεις για ευάλωτα άτομα
1. Επικοινωνούν και επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό ή τα ΤΑΕΠ όταν:
(α) Παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη – φλέγματα), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα στα μάτια.
(β) Χρειάζονται διευκρινίσεις για τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες και αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή τους.
2. Αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και περιορίζουν την παραμονή τους στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.
3. Χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα στις περιπτώσεις που χρειάζεται σύντομη παραμονή σε εξωτερικό χώρο.
4. Αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε ανοικτό χώρο.
5. Παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Πηγή: Alphanews

Ροή Ειδήσεων

Τι συνέβη ανάμεσα σε Χάαλαντ και Πεπ;

Απίστευτη αντίδραση από τον Χάαλαντ, όταν ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε...

Δημοφιλή

Μεγάλη Τρίτη: Η καταδίκη των Φαρισαίων,10 παρθένες και το Tροπάριο της Κασσιανής…

Αλήθεια γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε σήμερα Μεγάλη Τρίτη; Η Εκκλησία...

ΡΩΣΙΑ: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»

Η τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ,, κοντά στα ρωσικά...

Έτσι…ζεσταίνει τον κόσμο του το ΑΠΟΕΛ! (ΦΩΤΟ)

To ΑΠΟΕΛ με ανάρτησή του στα ΜΚΔ «ζεσταίνει» τον...

Καμία αλλαγή από τον Μπεν Σιμόν!

Έτσι παρατάσσει την ΑΕΚ για την εντός έδρας αναμέτρηση...

Απευθύνει αγωνιώδη έκκληση στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος στο πασχαλινό του μήνυμα…

Με μηνύματα για το Κυπριακό και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί, αλλά και κάλεσμα προς την Ελλάδα, η πασχαλινή εγκύκλιος...

Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς για ομήρους και εκεχειρία!

Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με...

Τράκαραν, εγκατέλειψαν το όχημά τους και έγιναν καπνός…

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάφο με την εμπλκοκή δύο οχημάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία δύο οχήματα συγκρούστηκαν γύρω στις 6.15 το πρωί...

Εξασθενεί το ισχυρό ρεύμα αέρα, έρχονται…πασχαλινές καταιγίδες και χαλάζι!

Το ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που επηρεάζει την περιοχή εξασθενεί, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Απόψε, σταδιακά αναμένεται ασταθής αέρια μάζα. Απόψε, αρχικά ο καιρός...

ΡΩΣΙΑ: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»

Η τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ,, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι απόδειξη ότι η Συμμαχία προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση με την Ρωσία, δήλωσε...

Συγκίνηση και κατάνυξη κατά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα!

Με βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ, στον Ναό της Αναστάσεως. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λόγω του πολέμου...