fbpx

Πληροφορίες για απάντηση Ισραήλ κατά Ιράν εντός 24 με 72 ωρών-Ορατός κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή

Θέμα χρόνου θεωρείται η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν καθώς το πολεμικό συμβούλιο που συνεδρίασε για πάνω από έξι ώρες τάχθηκε κατά πλειοψηφία να υπάρξουν αντίποινα.

Πληροφορίες θέλουν την απάντηση να έρχεται μέσα σε 24 με 72 ώρες παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στα αντίποινα με το Ισραήλ να έχει ήδη κάνει προετοιμασίες.

Ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο NBC News ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα της απάντησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή είναι ορατός και με τις συνέπειες της να είναι διεθνείς και να έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική, την οικονομία και την μετανάστευση.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Το σχέδιό τους (του Ιράν) απέτυχε», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι, παρά την αποτροπή της επίθεσης, η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο.

Οι Αμερικανοί προετοιμάζονταν εδώ και δύο εβδομάδες

Την ίδια στιγμή ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποκάλυπταν: «Αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για αυτή την επίθεση σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, όταν προέκυψαν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επέμβουμε όταν δεχθούν επίθεση. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε το Ισραήλ, αλλά δεν θα είμαστε μέρος οποιασδήποτε απάντησης που θα αναλάβουν. Αυτή είναι η πολιτική μας».

Για να καταλήξουν: «Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση ή να προκαλέσει σύγκρουση στην περιοχή- επιδιώκει μόνο να υπερασπιστεί τον εαυτό του – και εξετάζουμε την απάντησή μας».

Έξι ώρες συνεδρίαζε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το κλίμα στο συμβούλιο πολέμου ήταν εκρηκτικό. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην κυριακάτικη ιρανική επίθεση. Ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε: «Για να δημιουργηθεί αποτρεπτικό αίσθημα στη Μέση Ανατολή, ο «ιδιοκτήτης πρέπει να τρελαθεί». Σε μια ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Αν διστάσουμε θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε άμεσο υπαρξιακό κίνδυνο».

Ουσιαστικά ο Νετανιάχου και τα μέλη του υπουργείου πολέμου ήταν αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα υπάρξει απάντηση, δεδομένων των αμερικανικών πιέσεων να μην απαντήσει το Ισραήλ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της γενικότερης ανάφλεξης. Ωστόσο η πολιτική του Ισραήλ δεν επιτρέπει να μείνει αδρανές προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υποκύπτει σε πιέσεις.

Η ώρα της διπλωματίας

Έντονο είναι και το διπλωματικό παρασκήνιο με την εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων όπως η Βρετανία αλλά και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο διευθυντής της αμερικανικής CIA Γουίλιαμ Μπερνς ζήτησε από τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT), Ιμπραχίμ Καλίν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή λόγω των καλών σχέσεων με το Ιράν και τη Χαμάς.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τουρκία άφησε τις ΗΠΑ να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου της για να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Μετά την επικοινωνία με τον Αμπντολαχιάν, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πυροσβέστης Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αποκάλυψαν οι New York Times,ήθελε να υπάρξει άμεση απάντηση ύστερα από την επίθεση του Ιράν με περίπου 300 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπόλυσης απαντητικής επίθεσης, αλλά η έλλειψη σοβαρών ζημιών που προκάλεσε το Ιράν, σε συνδυασμό με τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησαν στην αναβολή της.

Οι αμερικανικές πιέσεις ώστε να μην υπάρξει απάντηση είναι μεγάλες καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μπάιντεν είναι να συρθεί σε ένα πόλεμο σε μία προεκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, δίνοντας στον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ το επιχείρημα ότι επί των ημερών του οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους.

Συγκεκριμένα ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν ούτε θα υποστηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

To επιχείρημα των Αμερικανών είναι ότι οι Ισραηλινοί κατάφεραν να αναχαιτίσουν το 99% των επιθέσεων και αυτό είναι μια επιτυχία.

Συνεδρίασε η G7 και ακολουθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Αυτοσυγκράτηση ζήτησαν οι ηγέτες της G7 που συνεδρίασαν το απόγευμα της Κυριακής (14/4) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την G7 να εκδίδει ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων ζητούν από την Τεχεράνη να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις.

Αργά το βράδυ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συνέλθει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: cnn.gr

Ροή Ειδήσεων

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Αρχίζει με -15 και…βλέπουμε!

Πολλές και αναγκαστικές θα είναι οι αλλαγές στο ρόστερ...

Μεντιλίμπαρ: «Στόχος μας είναι να νικήσουμε»

Το σύνθημα για την πρώτη μάχη στα ημιτελικά του...

LIVE: Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν

Η Ντόρτμουντ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν στον πρώτο...

Δημοφιλή

Το… πάρτι των ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ! (ΦΩΤΟΣ)

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την απονομή και τους...

ΒΙΝΤΕΟ BALLA: Η είσοδος των παικτών στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ και το κορεό στη βόρεια!

To balla.com.cy βρίσκεται στο ΓΣΠ στο μεγάλο ντέρμπι «αιωνίων»...

«Έπεσαν με τα μούτρα» στον Φαμπιάνο!

Η διακοπή δίνει ευκαιρία  για επιστροφή στον Φαμπιάνο και...

Έκτακτη Εκλογική Γενική Συνέλευση…

Ενημέρωση από την Ανόρθωσηξ για την Έκτακτη Εκλογική Γενική...

«Έφυγε» ανήμερα Πρωτομαγιάς η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά…

Ανήμερα Πρωτομαγιάς και Μεγάλης Τετάρτης «έφυγε» από τη ζωή, η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και στον δημοσιογραφικό κόσμο. Ήταν μόλις...

Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία… (BINTEO)

Από το καλοκαίρι στον χειμώνα πηδάει ο καιρός, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, έδωσαν τόπο στις έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους. Λίγο πριν...

«Τι ψηφίζω»: Σε λειτουργία η υπηρεσία του ΥΠΕΣ για τις διπλές εκλογές

Σε λειτουργία τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «Τι Ψηφίζω». Κάθε ψηφοφόρος, καταχωρώντας τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και...

Πέφτει ο υδράργυρος – Πιο κάτω από τις κανονικές η θερμοκρασία το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει το Τμήμα Μετεωρολογίας από τη Μεγάλη Παρασκευή, με τον υδράργυρο να αναμένεται να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες...

Προεδρία: Σημαντικότερη επιτυχία από ιδρύσεως της ΚΔ η ένταξη στην ΕΕ…

«Η ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια 20 χρόνια πριν, αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από ιδρύσεως της Κυπριακής...

Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λάρνακα…

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 26χρονος μοτοσικλετιστής, ο οποίος τραυματίστηκε σε οδική σύγκρουση, που συνέβη χθες βράδυ, στη Λάρνακα. ​ Η...