fbpx

Σκολιομέτρηση για πρώτη φορά σε ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου. Η έρευνα και η συμβολή Χατζηπαντέλα

Ακόμη μια σημαντική διάκριση για τη ΔρΕλένη Θεοδώρου, με δημοσίευση έρευνας και μελέτης σε επιστημονικό οργανισμό, με θέμα την σκολιομέτρηση παιδιών στην Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες και μελέτες της Δρ. Θεοδώρου, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Το 2018 παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας μέσα από το πρόγραμμα που τρέχει KickStr8®, εντοπίζοντας και διορθώνοντας μυοσκελετικές ασυμμετρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την μείωση τραυματισμών, μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών περιόδων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Sport Rehabilitation and Traumatology Football Medicine Strategies που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Isokinetic Medical Group Conference & FIFA Medical Centre of Excellence.

Για τη σκολιομέτρηση, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το προληπτικό πρόγραμμα σκολιομέτρησης στα ιδιωτικά σχολεία Κύπρου. Πρώτη φορά δημοσιευτήκαν δεδομένα από σκολιομέτρησης στη Κύπρο.

Η έρευνα τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα εντάχθηκε μόλις την περσινή Ακαδημαϊκή χρονιά και στα ιδιωτικά σχολεία, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της γενικής διευθύντριας, κυρίας Χριστίνας Γιαννάκη.

Η επίσημη δημοσίευση του άρθρου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Να σημειώσουμε, ότι όσα παιδιά συμμετείχαν στην έρευνα, μετά από γονική συναίνεση, λάμβαναν αναφορά των αποτελεσμάτων τους την μέρα της μέτρησης.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με έρευνες σε άλλες χώρες, με τα κορίτσια να είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο.

Σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα της συσχέτισης του κυρίαρχου (δυνατού) χεριού και ποδιού με την παρουσία σκολιωτικής στάσης ή σκολίωσης στην αντίθετη πλευρά ΜΟΝΟ στα αγόρια (π.χ. δεξιόχειρες παρουσίαζαν στην αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης, και το αντίθετο).

Η οποιαδήποτε ασυμμετρία στην σπονδυλική στήλη επιφέρει ασυμμετρία σε όλο το σώμα ενός παιδιού και ανισορροπία στο μυϊκό σύστημα.

Έχει αποδειχτεί σε αρκετές έρευνες ότι σε αθλητές, με τις πλείστες να επικεντρώνονται σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ότι οι ασυμμετρίες στο μυοσκελετικό σύστημα επιφέρουν τραυματισμούς και μειώνουν την απόδοση. Η διόρθωση τους επιβάλλεται πρωτίστως για λόγους υγείας των παιδιών.

Γνωστό είναι, ότι στα πλείστα ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν αθλητικά τμήματα με τα περισσότερα αγόρια να εντάσσονται στο ποδόσφαιρο και άλλα μονόπλευρα αθλήματα (π.χ. τένις).

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι εγγεγραμμένοι σε Ακαδημίες ποδοσφαίρου και προπονούνται καθημερινά. Σίγουρα εγείρονται ερωτήματα για τον μηχανισμό αυτό, που εμφανίστηκε μόνο στα αγόρια, και χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.

Υπάρχει σχέση με την τεχνική κάποιου αθλήματος; Είναι διαφορετικός ο ρυθμός και μηχανισμός ανάπτυξης στα αγόρια; Ή μήπως και τα δύο;

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση να θέσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας το προληπτικό πρόγραμμα καθώς όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για σκολιομετρήσεις στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν πολύ σοβαρά περιστατικά.

 

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ https://doi.org/10.3390/adolescents4010005

Ροή Ειδήσεων

Λίπσκι και του χρόνου στον Εθνικό Άχνας!

Ο Εθνικός Άχνας ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με...

Δολοφονία Θανάση: Οι ένοχοι είναι 3 – Ποιος ο ρόλος του καθενός (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γλαύκο Μιχαηλίδη παραχώρησε ο ποινικός ανακριτής...

«Θέλω να συνεχίσω στην Πάφος FC…»

Στον ΣΠΟΡ FM 95.0 μίλησε ο ποδοσφαιριστής της Πάφος...

Θλιβερό περιστατικό έξω από το ΓΣΠ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ντροπιαστική στιγμή σημειώθηκε πριν από τον τελικό του κυπέλλου....

Δημοφιλή

«Ο μεγάλος κόσμος μας διασφάλισε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση για την εξόφληση του δανείου...

«Στιγμές απόλυτης ευτυχίας…»

Η Πάφος FC με ανάρτηση της, θυμίζει τα σημαντικά...

Η Τότεναμ έκανε ό,τι μπορούσε αλλά η Σίτι πλησιάζει στο 4ο συνεχόμενο! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Πάλεψε, προσπάθησε, έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει ή...

Ιρανικά ΜΜΕ: Eντοπίστηκε το σημείο που έπεσε το προεδρικό ελικόπτερο

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για...

Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος με από τους δικηγόρους του, έφτασε...

Δολοφονία Θανάση: Οι ένοχοι είναι 3 – Ποιος ο ρόλος του καθενός (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γλαύκο Μιχαηλίδη παραχώρησε ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας. Αποσπάσματα του podcast που ανέβηκαν στο youtube είναι άκρως αποκαλυπτικά σχετικά με τους ύποπτους...

Αστυνομία: Τα απειλητικά email στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ηλεκτρονικά μηνύματα με περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό που στάλθηκε την Παρασκευή σε σχολεία της Κύπρου, έχουν σταλεί και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα...

Λετυμπιώτης: «Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ε/κ από τους 1510»

Σήμερα, από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, 758 παραμένουν αγνοούμενοι ,ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του  Ανδρέα Πολυκάρπου...

Ιράν: Τι σημαίνει ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραΐσι

Ύστερα από ένα ολονύχτιο θρίλερ γύρω από την τύχη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι,  λίγο μετά τις 6 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας,...

Παραμένει η σκόνη – Νέα άνοδος στη θερμοκρασία…

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα οι συγκεντρώσεις της οποίας παροδικά ενδέχεται να είναι αυξημένες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη, θα...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός…

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους εντατικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους οποίους στοίχισε χθες Κυριακή τη ζωή σε 31 Παλαιστίνιους...