fbpx

Σύμφωνο Μετανάστευσης: Γιατί δε δόθηκε ο λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές;


Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους.

Τι προβλέπει
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Ενημέρωση, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ουσιαστικά μεταρρυθμίζει την πολιτική της Ε.Ε. για την μετανάστευση και το άσυλο.

Ανδρέας Κεττής – Επικεφαλής Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο
«Ομοιογενούν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες για την πολιτική μετανάστευσης και την παροχή ασύλου. Καθιστά πλέον προβλέψιμη την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και κατοχυρώνει υποχρεωτική την αλληλεγγύη στα κράτη – μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες των πιέσεων». 

Όπως εξήγησε ο κ. Κεττής, όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να σταθούν αλληλέγγυα είτε με οικονομικά μέσα, είτε με υλικοοικοδοκιμή υποδομή, είτε μέσω του συστήματος προαιρετικής μετεγκατάστασης.
Ως πιο σημαντικό, ιδιαίτερα για την Κύπρο, κρίνεται το ένα εκ των δέκα νομοθετημάτων που περιλαμβάνεται στο νέο Σύμφωνο και αφορά τις εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Θα υπάρχει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή βοήθεια, μια ευρωπαϊκή ομάδα σε ετοιμότητα», προσέθεσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.
Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια σημαντική ισορροπία: Αφενός παρέχεται η κατάλληλη προστασία στους ευάλωτους, αφετέρου όσοι δε χρήζουν αυτού του δικαιώματος θα επιστρέφουν στις χώρες τους με ταχύτερες διαδικασίες.

Δε δόθηκε λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές
Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, δε θόθηκε ο λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές.
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλά, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μέσω του ΕΛΚ, ωστόσο εν τέλει προτεραιότητα είχαν οι εισηγητές και παλαιότεροι Βουλευτές.

Λουκάς Φουρλάς – Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ
«Δε μας έδωσαν απλά τον λόγο, δεν είναι ότι δε ζητήσαμε τον λόγο. Εγώ είχα την ευκαιρία όμως να τοποθετηθώ νωρίτερα στην πολιτική μου ομάδα.»

Ωστόσο, κατέθεσε τη θέση του γραπτώς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, η κάθε πολιτική ομάδα έχει διαφορετικό διαθέσιμο χρόνο.

Γιώργος Γεωργίου – Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ
«Είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν δύο συνάδελφοι οι οποίοι καθηκόντως, λόγω και της εμπλοκής τους στις συγκεκριμένες Επιτροπές, πήραν απλά ένα λεπτό ο καθένας. Δυστυχώς, δε μας δόθηκε ο λόγος. Όμως, έχουμε λόγο, έχουμε και πάρα πολύ ισχυρή άποψη.»
Επισημαίνοντας το δικαιολογημένο των ενστάστων, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι έγινε ένα βήμα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Ευρωβουλευτής
«Αυτό το Σύμφωνο το συμφώνησε η Κυπριακή Κυβέρνηση σε επίπεδο Συμβουλίου. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές οι οποίες αναφέρονται και στην Κύπρο, όχι ονομαστικά, αφορούν την Κύπρο».
Σημειώνεται ότι τυπικά, το Συμβούλιο δεν έχει δώσει την τελική του θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 29 Απριλίου.

Πηγή: Alphanews

Ροή Ειδήσεων

Απόπειρα φόνου: Πολίτες που αντιλήφθηκαν τους δράστες κάλεσαν την Αστυνομία

Καλά προμελετημένη φαίνεται να ήταν η ενέδρα του Ανδρονίκου...

Ο ένας στον άλλον και ΟΛΟΙ για την ομάδα!

Η ισοπαλία με την Ανόρθωση δημιούργησε κάθε αρνητικό συναίσθημα:...

Πάει για επιπλέον 2.500 εισιτήρια στη βόρεια…

Αν η αστυνομία κάνει αποδεκτό το αίτημα να ανοίξει...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ… ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ: «Δίνω πιθανότητες 75%-25%…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έδωσε τις πιθανότητες σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για κατάκτηση...

Δημοφιλή

LIVE: Οθέλλος-ΑΕΖ (11ΑΔΕΣ)

Ο Οθέλλος υποδέχεται την ΑΕΖ για την 12η αγωνιστική...

«Οι πρώτες 1911 εισφορές, τα λόγια είναι περιττά»!

Με ανακοίνωσή τους οι οργανωμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης ενημερώνουν...

Συνελήφθη ο χειριστής των πυροτεχνημάτων για τη φωτιά στα Κούκλια!

Ένταλμα σύλληψης προσώπου που φέρεται να έριξε τα πυροτεχνήματα...

Πως θα καταφέρει η ΑΕΚ να αντέξει στο ΓΣΠ και να πάρει πρωτάθλημα; Η απάντηση του Μάλε… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ρώτησε ξεκάθαρα τον Κώστα Μαλέκο. Θα...

Υποβολή υποψηφιοτήτων σήμερα για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Υποβάλλονται σήμερα από τις 8:30 το πρωί έως τις...

Απόπειρα φόνου: Πολίτες που αντιλήφθηκαν τους δράστες κάλεσαν την Αστυνομία

Καλά προμελετημένη φαίνεται να ήταν η ενέδρα του Ανδρονίκου σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, που παρέθεσε ο Ανακριτής ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Πολίτες που είχαν...

Η αντίδραση Ισραήλ στο ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε αξιωματούχους

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδέχεται να ετοιμάζει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων με κατηγορίες...

Nεκρός σε τροχαίο στη Λευκωσία ο 61χρονος Πολύκαρπος – Παρασύρθηκε από όχημα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ, 61 ετών, από την Κοκκινοτριμιθιά. Συγκεκριμένα, γύρω στις 10μ.μ....

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος…

Τελείωσε η Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς του απονεμήθηκε η προεδρική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελεσίδικη απόφαση...

Οι μοναχοί καλούν Ησαΐα να άρει το αδιέξοδο – «Προσβολή της αξιοπρέπειάς μας»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την οποία ζητούν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, να «αποσαφηνίσει, εάν...

Παρέμβαση Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει...