fbpx

Η Πανδημία καθάρισε – κυριολεκτικά – τον ουρανό

Πιο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα της Κύπρου, από τις 23 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με μετρήσεις.

Η πανδημία του covid-19 έχει επιφέρει και θετικές και θεαματικές αλλαγές στον πλανήτη σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, εντούτοις όπως επισημαίνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου «η εικόνα αυτή είναι προσωρινή».

Η ενθαρρυντική σημερινή εικόνα θα έχει μικρή επίπτωση στη συνολική πορεία του κλίματος, αναφέρει, ωστόσο, σημειώνει πως είναι στο χέρι των ανθρώπων την επόμενη μέρα της πανδημίας, να περιορίσουν κατά το δυνατόν, αχρείαστες εκπομπές τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Λόγω του περιορισμού των πολιτών, η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με σκοπό την αναχαίτιση του ιού, έχει θετικό αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα, «αν υπάρχει κάτι θετικό από όλο αυτό είναι σίγουρα οι θεαματικές -αν και προσωρινές επιπτώσεις- της μείωσης των ρύπων και του αστικού θορύβου», για να σημειώσει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων την επόμενη μέρα της πανδημίας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν αχρείαστες εκπομπές τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισε ότι ο πλανήτης άρχισε να «καθαρίζει» σιγά σιγά την ατμόσφαιρα παγκόσμια, «ήδη οι πρώτες διεθνείς καταγραφές τόσο από τη NASA, όσο και την ESA, με πρώτα και τρανταχτά παραδείγματα της Κίνας Ιταλίας και Ινδίας, έχουν δώσει σπουδαία αποτελέσματα, αν και η Κίνα ως κατεξοχήν βιομηχανική χώρα, ξεκίνησε ήδη δειλά τις παραγωγικές της μηχανές».

Όπως ανέφερε, «η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό», ωστόσο, επανέλαβε πως αυτό είναι προσωρινό, ενώ για μόνιμα αποτελέσματα θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει συλλογικές πρακτικές σε μόνιμη βάση.

Η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι οι άνθρωποι ήδη αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές στο περιβάλλον σημειώνοντας ότι «τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, που βλέπουμε φωτογραφίες και απεικονίσεις να έχουν πιο καθαρά φυσικά χρώματα, αφού τα φυσικά στοιχεία δεν βάλλονται τόσο πολύ από ρύπους και σκόνη».

Σε σχέση με τη μείωση του αστικού θορύβου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «είναι πιο εύκολο με τον περιορισμό να ακούμε πουλιά να κελαηδούν, παρά όταν οι ήχοι της πόλης σβήνουν τους φυσικούς ήχους».

Η κ. Βασιλείου πρόσθεσε, ότι όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στην κανονικότητα είναι τότε που πρέπει να εξεταστούν νέες κινήσεις και πρακτικές συλλογικά.

«Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στην τεράστια πρόκληση της κλιματικής κρίσης, αφού απαιτούνται συνέργειες», είπε η Επίτροπος.

Επίσης ανέφερε πως «υπάρχουν στοιχεία εν πρώτοις που καταγράφουν τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, που αποτελεί επιβλαβές προϊόν της καύσης αυτοκινήτων, αεροπλάνων, εργοστασίων κ.λπ., τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Διαστήματος, τη NASA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και την Ποιότητα του αέρα, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά».

Συγκεκριμένα για την Κύπρο ανέφερε ότι γίνονται τακτικές καταγραφές και τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση των πολιτών καθημερινά από την ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος είπε ότι «όντως καταγράφεται μια σημαντική μείωση, αλλά για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να περάσει ακόμα κάποιο διάστημα, για να έχουμε ασφαλή συγκριτικά στοιχεία».

Ροή Ειδήσεων

Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ έστησαν πάρτι στον Λευκό Πύργο! (ΦΩΤΟΣ)

Εκτός από την Τούμπα, χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ βρίσκονται...

Ιρανικά ΜΜΕ: Eντοπίστηκε το σημείο που έπεσε το προεδρικό ελικόπτερο

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για...

Λουτσέσκου: «Δεν είναι το δεύτερο αλλά το τρίτο πρωτάθλημα γιατί το ένα μας το έκλεψαν»!

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Ραζβάν Λουτσέσκου είπε αρχικά…...

Ιδού τα συμβόλαια που λήγουν στην Πάφος FC!

Στην Πάφο πανηγυρίζουν από χθες την ιστορική κατάκτηση του...

Δημοφιλή

Νεοσύλλεκτοι: Όσα πρέπει να ξέρεις εν όψει κατάταξης…

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι, η διαδικασία υγειονομικής εξέτασης...

Ο Μέσι έδωσε την… οδηγία που έφερε το γκολ νίκης της Ίντερ Μαϊάμι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον υψηλότατο βαθμό ποδοσφαιρικής του ευφυΐας έδειξε ο Λιονέλ Μέσι,...

«Αντίο» σε… τρεις! (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Την αποχώρηση τριών ποδοσφαιριστών ανακοίνωσε η Ομόνοια 29Μ. Αναλυτικά:...

Σωστά φεύγει ο Σα Πίντο από το ΑΠΟΕΛ; Η άποψη του «Μάλε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ρώτησε ξεκάθαρα τον Κώστα Μαλέκο αν...

Είστε ιδιοκτήτης γης; Η ΑΗΚ ενδιαφέρεται για μακροχρόνια μίσθωση για έργα ΑΠΕ

Διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση γης για ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προκήρυξε η ΑΗΚ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσήτης η Αρχή, ζητά προτάσεις...

Το μέτρο ενίσχυσης για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί με 17εκ. μέσα σε 3 χρόνια

Στα €17.000.000 ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου Ενίσχυσης, με τίτλο «Σχέδιο Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων...

Η Κύπρος μπορεί να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς...

«Φωτοβολταϊκά για όλους» στην τελική ευθεία

Εντός των επόμενων δύο μηνών θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο κρατικό...

Πως οι καύσωνες μειώνουν την απόδοση φωτοβολταϊκών

Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει σε ολιστική βάση το πρόβλημα της υπερθέρμανσης στις πόλεις, ενώ απαραίτητος είναι και ο συντονισμός μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών...

Βιώσιμο Μέλλον: Ενεργειακή Απόδοση στην Αγορά Ακινήτων

Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και της αγοραστικής αξίας των βιώσιμων ή...