fbpx

Γιαούρτι – Ένα φυσικό αντιβιοτικό

Το γιαούρτι είναι μια εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες, ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία.

Το γιαούρτι, είναι μια τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας την υγεία και χαρίζοντας μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.

Ιστορία του γιαουρτιού:

Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, ενώ περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο.

Οι ιδιότητες του ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους, συμπεραίνοντας πως η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.

Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό, στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος και του στρεπτόκοκκου, που μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών το γάλα μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Η ένδειξη «ζωντανό» στις συσκευασίες σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωση στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι.

Θρεπτικά συστατικά:

Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Όντας συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, κάλι, φωσφόρο και μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.

Περιέχει βιταμίνες, όπως Β12 και Β2, όπως επίσης αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Σημαντικό ν’ αναφερθεί πως η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό και τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Παράλληλα, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών, ενώ περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος, και η επίδραση τους είναι σημαντική, αφού βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών και παράγουν ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.

Ροή Ειδήσεων

«Έφυγε» ο αγωνιστής, λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού!

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του αγωνιστή, λογοτέχνη και...

«Αυτό κατάλαβε ο Σπιλέφσκι όταν έπαιξε με ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό είπε ο Μιχάλης Παπαγεωργίου στο 114ο επεισόδιο της...

Η απάντηση Δρουσιώτη σε Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό»!

«Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του κ. Αναστασιάδη»,...

LIVE/ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Κ-19: ΑΠΟΕΛ-ΕΝΠ (11ΑΔΕΣ)

ΑΠΟΕΛ και ΕΝΠ κοντράρονται στις 19:00 στο στάδιο του...

Δημοφιλή

Και τώρα οι ματσάρες! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Τώρα αρχίζει το…καλό! Μετά το…ορεκτικό του β’ γκρουπ, έρχεται...

Όλα έτοιμα για την ΦΙΕΣΤΑ ΑΝΟΔΟΥ!

Η Ομόνοια Αραδίππου ενημερώνει τον κόσμο της για την...

ΤΖΟΚΕΡ: Δείτε τους μαγικούς αριθμούς της κλήρωσης για τα €5.000.000

Δείτε τους αριθμούς που έβγαλε η αποψινή (21/04/2024) κληρωτίδα...

ΟΠΑΠ Basket League: Ο Απόλλωνας κόντρα στο ΑΠΟΕΛ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Η αυλαία της 27ης αγωνιστικής της ΟΠΑΠ Basket League,...

Το τρελό buzzer-beater του Μάρεϊ, με το οποίο εκτέλεσε τους Λέικερς… (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Νάγκετς χρειάστηκε να κάνουν μία από τις ανατροπές...

Είστε ιδιοκτήτης γης; Η ΑΗΚ ενδιαφέρεται για μακροχρόνια μίσθωση για έργα ΑΠΕ

Διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση γης για ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προκήρυξε η ΑΗΚ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσήτης η Αρχή, ζητά προτάσεις...

Το μέτρο ενίσχυσης για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί με 17εκ. μέσα σε 3 χρόνια

Στα €17.000.000 ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου Ενίσχυσης, με τίτλο «Σχέδιο Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων...

Η Κύπρος μπορεί να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 40% της ζήτησής της μέσω ηλιακής ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς...

«Φωτοβολταϊκά για όλους» στην τελική ευθεία

Εντός των επόμενων δύο μηνών θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο κρατικό...

Πως οι καύσωνες μειώνουν την απόδοση φωτοβολταϊκών

Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει σε ολιστική βάση το πρόβλημα της υπερθέρμανσης στις πόλεις, ενώ απαραίτητος είναι και ο συντονισμός μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών...

Βιώσιμο Μέλλον: Ενεργειακή Απόδοση στην Αγορά Ακινήτων

Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και της αγοραστικής αξίας των βιώσιμων ή...