Τι κάνουμε το μαγειρικό λάδι; Τι επιλογές έχουμε;
Το ρίχνουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική αφού και οι αποχετεύσεις βουλώνουν και δημιουργείται δυσοσμία. Επιπλέον το κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό.
Το πετάμε στα σκουπίδια, στον κήπο ή στην ύπαιθρο. Μεγάλο λάθος αφού σε αυτή την περίπτωση τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία.
Το πετάμε στη θάλασσα. Μια ακόμα λανθασμένη επιλογή καθώς το λάδι στη θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν διώχνοντας τα ψάρια.
Το ανακυκλώνουμε. Ναι ακόμη και το τηγανέλαιο πάει ανακύκλωση.
Το τηγανισμένο λάδι μπορεί να αποτελέσει «πρώτη ύλη» για ανακύκλωση. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψη των μαγειρικών λαδιών δημιουργεί όπως είδαμε τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον.
Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ τα οποία θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα βιομηχανικής χρήσης. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα λιγότερης ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.
Στην ανακύκλωση μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ αλλά και όλοι εμείς σαν ιδιώτες.
Στην Κύπρο υπάρχει ένα εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που εφαρμόζεται με επιτυχία σε περισσότερα από 400 σχολεία στην Κύπρο, η Τηγανοκίνηση. Ξεκίνησε με πιλοτική εφαρμογή το 2011 σε 10 σχολεία, όλων των βαθμίδων, του δήμου Αγλαντζιάς και από το Σεπτέμβριο του 2013 εφαρμόζεται σε παγκύπρια βάση. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας.
Μέσω της Τηγανοκίνησης δίνονται πόροι για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στήριξη περιβαλλοντικών υποδομών για τα σχολεία και τους μαθητές σε όλη την Κύπρο. Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι είναι το μέσο για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και των σχολείων: Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι ανακυκλώνεται και τα χρήματα που κερδίζονται χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών ώστε προκειμένου να επιτευχθεί η αρχή του αειφόρου σχολείου.
Δημόσια δέσμευση / δημόσια στήριξη: οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις συμμετέχουν καθώς δίνουν το χρησιμοποιημένο λάδι τους (ή μέρος του) ως μέρος των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, στα σχολεία.
Τεχνολογική καινοτομία: οι μαθητές ενθαρρύνονται να πειραματίζονται, να αναπτύσσουν τις δικές τους ψηφιακές ή φυσικές εφαρμογές / προϊόντα / διαδικασίες και να δοκιμάζουν τις ιδέες τους.
Αναζήτησε τα σχολεία που συμμετέχουν στην Τηγανοκίνηση. http://www.tiganokinisi.eu/map