«Προτεραιότητες των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι η επαναφορά της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την επιδείνωση της κατάστασης ως συνέπεια της πανδημίας, η στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», δηλώνει η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στους Π.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Δήμητρα Μολυβά, η κα Αιμιλιανίδου αναφέρεται στο πλαίσιο πολιτικής βάσει τους οποίου το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει ως στόχους και στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέσω της στήριξης της απασχόλησης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
«Εξίσου σημαντικοί στόχοι είναι και η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας, η βελτίωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των ανέργων, η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και ιδιαίτερα των ικανών προς εργασία δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην αγορά εργασίας, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και η επέκταση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο παρέχει κοινωνική και οικονομική στήριξη σε κάθε δικαιούχο πολίτη που αποδεδειγμένα το έχει ανάγκη και για όσο χρόνο το έχει ανάγκη, εμπλουτίζοντας τις παροχές με σημαντικές υπηρεσίες και δομές προς ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων ομάδων», αναφέρει.
Η κα Αιμιλιανίδου τονίζει ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει μια σειρά από κοινωνικές πολιτικές, περιλαμβανομένων και των ακόλουθων κοινωνικών παροχών:
«-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Δημόσιο Βοήθημα: Στήριξη για βιοποριστικές ανάγκες, περιλαμβανομένης παροχής στέγασης, επιδότησης φροντίδας και άλλων ειδικών αναγκών, για όλες τις οικογένειες και πολίτες που δεν διαθέτουν επαρκή μέσα διαβίωσης.
–Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων: Συμπλήρωμα εισοδήματος για όλα τα νοικοκυριά συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις και εισοδήματα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
–Επίδομα Τέκνου και Μονογονίας: Στήριξη των οικογενειών με παιδιά. Επιπλέον στήριξη με σημαντικά αυξημένα ποσά για πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
–Κοινωνική Σύνταξη και Συμπλήρωμα Κατώτατης Σύνταξης: Παροχή σύνταξης σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καταβάλει επαρκείς ή καθόλου εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να δικαιούνται την κατώτατη σύνταξη ή την κοινωνική σύνταξη.
–Παροχές από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων: Παροχές σε πρόσωπα πουέχουν τραυματιστεί κατά την υπηρεσία στην πατρίδα ή που είναι εξαρτώμενα πρόσωπα αγνοουμένων.
–Επιδόματα Εγκλωβισμένων και συναφή επιδόματα: Στήριξη σε συνεχή βάση των εγκλωβισμένων, των μαθητών σε σχολεία του Ριζοκαρπάσου και άλλων κατηγοριών πολιτών που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη.
–Μέτρα Κοινωνικής Συνοχής για Άτομα με Αναπηρία: Παρέχεται επιπρόσθετο μηνιαίο επίδομα σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία που είναι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για αντιμετώπιση των αυξημένων τους αναγκών αναφορικά με θέρμανση, ηλεκτρισμό, νερό και τηλέφωνο.
–Χορηγία σε Τυφλούς: Παρέχεται επιπρόσθετο μηνιαίο επίδομα σε πρόσωπα με οξύτητα όρασης ίση ή λιγότερη του 6/60 σε κάθε οφθαλμό.
–Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας: Παρέχεται επιπρόσθετο μηνιαίο επίδομα σε πρόσωπα που δεν μπορούν να βαδίσουν καθόλου ή μπορούν να βαδίζουν σε πολύ μικρές αποστάσεις σε ομαλό έδαφος με χρήση βοηθητικών μέσων.
–Επίδομα Φροντίδας σε Άτομα με Τετραπληγία: Παρέχεται μηνιαίο επίδομα επιπρόσθετα προς οποιαδήποτε άλλα επιδόματα σε πρόσωπα που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικές κινήσεις και στα τέσσερα άκρα, για κάλυψη των αναγκών τους για φροντίδα.
–Επίδομα Φροντίδας σε Άτομα με Παραπληγία: Παρέχεται μηνιαίο επίδομα επιπρόσθετα προς οποιαδήποτε άλλα επιδόματα σε πρόσωπα που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικές κινήσεις στα δύο κάτω άκρα, για κάλυψη των αναγκών τους για φροντίδα.
–Επίδομα Διακίνησης Αναπήρων: Παρέχεται μηνιαίο επίδομα σε τυφλούς και παραπληγικούς που φοιτούν ή εργάζονται, καθώς και σε όλους τους παραπληγικούς. Επίσης από 2015 σε νεφροπαθείς για τις διακινήσεις τους για αιμοκάθαρση.
–Βοήθημα για αγορά αυτοκινήτου για Άτομα με Αναπηρία: Παρέχεται εφάπαξ βοήθημα για απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου σε πρόσωπα που παρουσιάζουν σοβαρή αναπηρία στα άνω ή και κάτω άκρα, ή σοβαρή οπτική αναπηρία.
–Βοήθημα για αγορά Τεχνικών Μέσων ή Τροχοκαθίσματος για Άτομα μεΑναπηρία: Παρέχονται εφάπαξ βοηθήματα για αγορά τροχοκαθίσματος ή για την αγορά άλλων τεχνικών μέσων που είναι απαραίτητα για τα άτομα με αναπηρία. Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του Υπουργείου για το 2021, το 93% περίπου αφορά κοινωνικές παροχές, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι παροχές από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Π: «Κα υπουργέ, ποια τα σχέδιά σας, δηλαδή του Υπουργείου σας για το εγγύς μέλλον εν μέσω Κορωνοϊού;»
«Πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η αντιμετώπιση της ενδεχόμενης αύξησης της ανεργίας ως συνέπεια της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, όπως η σειρά Σχεδίων για επιδότηση προσλήψεων και για την ενίσχυση της απασχόλησης, τα οποία έχουν προκηρυχθεί με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €56 εκατομμυρίων. Επιπλέον, σχεδιάζονται και θα προκηρυχθούν και επιπρόσθετα Σχέδια για τη στήριξη της απασχόλησης, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στα προτεινόμενα προς χρηματοδότηση έργα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Σχέδια για επιδότηση της εργοδότησης, με εξειδικευμένα σχέδια ειδικά για νέους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα άνω των 50 ετών και γυναίκες.
Ταυτόχρονα, οι συνέπειες από την πανδημία ενδέχεται να επηρεάσουν και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς αρκετές επιχειρήσεις είχαν περιορισμένο κύκλο εργασιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ορισμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να μην επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο τα οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνεται η ήδη ισχυρή στήριξη τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί σε δυσανάλογο βαθμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις και ότι θα υπάρχει σεβασμός στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων για την επίλυση των οποιωνδήποτε ζητημάτων παρουσιαστούν. Η εφαρμογή της Νομοθεσίας που είχε ετοιμάσει η Κυβέρνηση αναφορικά με την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων από την 1η Δεκεμβρίου 2020 συντείνει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του Υπουργείου για τον χειρισμό των θεμάτων αυτών και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Επιπρόσθετα, συνεχίζεται από τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσω των Ειδικών Σχεδίων που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βάσει των οποίων έχουν λάβει στήριξη πέραν των 190.000 εργαζομένων, 27.000 επιχειρήσεων και 22.000 αυτοτελώς εργαζομένων, δηλαδή η πλειοψηφία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τόπου. Η στήριξη θα συνεχιστεί και για όσο διάστημα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ανάλογα πάντα με τα δεδομένα που ισχύουν σε κάθε περίοδο.
Πέραν των ανωτέρω, που είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες καθώς μπαίνουμε στο 2021, οι προκλήσεις για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι πολλές και ουσιώδεις. Στόχος του Υπουργείου είναι να θέσει και πάλι σε πρώτο πλάνο πάρα πολύ σημαντικούς σχεδιασμούς και πολιτικές που, εκ των πραγμάτων, κατά το 2020 είχαν τεθεί σε δευτερεύουσα προτεραιότητα λόγω της εστίασης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από αυτές, αναφέρω επιγραμματικά τις ακόλουθες πολιτικές και προτεραιότητες που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2021:
-Αναθεώρηση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος: Ήδη, οι χαμηλές συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν αυξηθεί 3 φορές κατά τα έτη 2016, 2019 και 2020, επιτυγχάνοντας τον υπερδιπλασιασμό της κατώτατης και κοινωνικής σύνταξης καθώς και σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις χαμηλές συντάξεις ώστε ουδείς συνταξιούχος του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να διαβιεί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Εντός του 2021 στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των μελετών για τη συνολική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.
-Δημιουργία μίας ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης, η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του Υπουργείου και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων από τους αιτητές.
-Ολοκλήρωση του μεγάλου έργου για τη συνολική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη βάση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και τη δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
-Συνέχιση και επέκταση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία και ενίσχυση του πλέγματος προστασίας για τα άτομα με αναπηρία».
Π: «Η αύξηση του ΕΕΕ και της χαμηλής σύνταξης δεν νομίζετε ότι δημιουργεί ανισότητα με αυτούς που εργάστηκαν για χρόνια για ένα χαμηλό μισθό;»
«Καταρχάς χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν έχει μεταβληθεί από το 2014 μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή του μέσου κόστους των βασικών αγαθών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Επιπλέον, όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, υπάρχουν διατάξεις στη νομοθεσία που διασφαλίζουν ότι οποιοσδήποτε δικαιούχος εργάζεται και έχει εισόδημα από εργασία, πάντοτε έχει μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα από οποιονδήποτε δικαιούχο με τα ίδια δεδομένα, ο οποίος δεν εργάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας, δεν λαμβάνεται υπόψη όλο το εισόδημα από εργασία κατά τον υπολογισμό του μηνιαίου επιδόματος, αλλά μόνο ένα μέρος του.
Οι αυξήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση αφορούν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων, δηλαδή το επίδομα το οποίο παρέχεται σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν συνολικά εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Επομένως, είναι ακριβώς προς όφελος των εργαζομένων που για χρόνια εργάστηκαν με ένα χαμηλό μισθό και ως εκ τούτου έχουν μία χαμηλή σύνταξη χωρίς άλλα εισοδήματα, αφού αυτή η ομάδα χαμηλόμισθων είναι η βασική ομάδα δικαιούχων του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων. Για παράδειγμα, ένα μονήρες πρόσωπο που λόγω των χαμηλών του απολαβών εξασφαλίζει σύνταξη €500 μηνιαίως και δεν έχει οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα, με τις αυξήσεις που έχουν δοθεί αυξάνεται το εισόδημά του σε €710, αφού πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί για να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνολική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε οι συντάξεις που παρέχονται να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των εισφορών του κάθε προσώπου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι συνταξιούχοι έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Π: «Πώς μπορεί πιστεύετε το Υπουργείο σας να βοηθήσει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους;»
«Πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί πιο πάνω, πιστεύω ότι εκείνο που πραγματικά θα βοηθήσει είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, στη βάση των σημαντικών εμπειριών του Υπουργείου από τη διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας αποκλειστικά μέσω μηχανογραφημένης πλατφόρμας και διαδικτυακών αιτήσεων και, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έχει αρχίσει η διαδικασία για τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες εξυπηρετούν και τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών για σειρά θεμάτων και ήδη έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το πρώτο σκέλος που αφορά τη νέα πλατφόρμα για καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων ηλεκτρονικά.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η διαδικασία για τη δημιουργία της οργανικής δομής και τη στελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό καθώς και η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Στα πλαίσια του Έργου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει επίσης αποφασιστεί η δημιουργία μίας ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης, η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του Υπουργείου, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων από τους αιτητές, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης και παρακολούθησης σημαντικών στατιστικών στοιχείων από τη διοίκηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου.
Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η πλήρης αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, της δυναμικής των διασυνδέσεων μεταξύ βάσεων πληροφοριών και της απλοποίησης διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη ποιότητα για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη με το διαθέσιμο προσωπικό».