Όλα είναι μιά ματαιότητα για την ανθρωπότητα σε σχέση με τη δημιουργία χρήματος, με τον τρόπο του δανεισμού, υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης έγκριτος οικονομολόγος και ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κυαμίδης.
Σε αποκλειστική συνέντευξη πού παραχώρησε στούς «Πρωταγωνιστές» με θέμα την πορεία της Κυπριακής και Παγκόσμιας οικονομίας, ο Κωνσταντίνος Κυαμίδης είπε:
«Η δημιουργία χρήματος δεν έπρεπε να γίνεται όπως τώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού υποδουλώνοντας τους πολίτες στο υπέρβαρο φορτίο του δανεισμού και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι έτσι». Ενώ, πρόσθεσε ότι ο ρόλος του χρήματος είναι να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι να τους σκλαβώνει και να τους καθιστά υπόδουλους των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει φτώχεια.
Ο Κωνσταντίνος Κυαμίδης θεωρεί ότι το Κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει και να ξοδέψει στους τομείς της Οικονομίας που είναι αναγκαίοι, χωρίς να δανείζει και οι Τράπεζες θα έπρεπε να υπάρχουν για να δανείζουν μόνο από χρήματα που ήδη έχουν.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ κράτους που εκδίδει χρήμα και πολίτη που δεν δικαιούται να εκδώσει χρήμα αλλά το χρησιμοποιεί», αναφέρει στην ιστοσελιδα «Πρωταγωνιστές» τονίζοντας ότι:
«Το κράτος δεν πρέπει να χρεωκοπεί όταν έχει το δκό του νόμισμα διότι αναθέτει στην Κεντρική Τράπεζα να δημιουργήσει όσο χρήμα χρειάζεται». Και διαχώρισε μεταξύ Κράτους που έχει το δικό του νόμισμα και Κράτους που δεν το έχει.
«Ο πολίτης μπορεί να χρεωκοπήσει όταν χρωστά, ενώ το Κράτος δεν χρειάζεται να δανειστεί παρά μόνο για ξένο συνάλλαγμα και όταν χρειαστεί λεφτά μπορεί να τα δημιουργήσει», είπε.
Πεποίθηση του κύριου Κυαμίδη είναι ότι «το πόσο ένα κράτος τα κατάφερε στην Ευρωζώνη διαφαίνεται από την τιμή των μετοχών των τραπεζών του».
Η ελεύθερη πτώση των μετοχών των τραπεζών ενός κράτους δείχνει ότι μιά χώρα είναι στο δευτερεύον ευρώ με τις τράπεζες της να μην αναγνωρίζονται στην Ευρωζώνη (η τραπεζική εγγύηση τους δεν είναι αποδεκτή) που χαρακτηρίζεται από ελευθερία πληρωμών, αφού είναι μιά νομισματική ένωση, τονίζει ο Κωνσταντίνος Κυαμίδης.
«Σκεφτείτε ότι στην Ευρωζώνη, ό,τι δίνεται στα κράτη είναι υπό μορφή δανεισμού και πρέπει να επιστραφεί».
«Οταν μιά χώρα αναγκαστεί να εξέλθει από την Ευρωζώνη για να αναδιοργανώσει το τραπεζικό της σύστημα αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα βγαίνει από την Ευρωπαική Ένωση», είναι η άποψη του.
Τήν ίδια ώρα, «Όταν μιά τράπεζα δεν δανείζει επειδή οι ζημιές της αποδυνατίζουν το κεφάλαιο της και δέν έχει αρκετά για να δανείζει σε σημαντικά δάνεια με το να έχει καταθέσεις που είναι κόστος για την τράπεζα, δεν σημαίνει ότι έχει ρευστότητα – ( το liquidity ratio καθορίζεται από τις εποπτικές αρχές) και βεβαίως όλα τελειώνουν όταν το εισόδημα των τραπεζών δεν καλύπτει τα έξοδα τους», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κυαμίδης.
«Ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια», λέει, «παρ’όλο που η πραγματική Οικονομία διαλύεται διότι η ποσοτική χαλάρωση δίνεται στις μεγάλες εταιρείες, ανεβάζοντας τις μετοχές τους».
«Δεν πρέπει να επιβληθούν φόροι»
Παράλληλα, επιμένει ότι «οι φόροι είναι για να ρυθμίζουν τυχόν υπερβολική ρευστότητα για να μην δημιουργηθεί πληθωρισμός, ενώ το τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Κύπρο, είναι ότι δεν έχουμε δέντρα απ’ όπου πέφτουν λεφτά, (τις τράπεζες να δανείζουν στον ιδιωτικό τομέα και το κράτος να έχει τη δική του νομισματική πολιτική αναθέτοντας στη δική του Κεντρική Τράπεζα να δημιουργήσει χρήμα για να βάλει στην οικονομία)».
Καταληκτικά σε ερώτηση των “Π”, Τί πρέπει να κάνουμε; ο έγκριτος οικονομολόγος ήταν απόλυτος.
«Δέν μπορούμε να κάνουμε νομισματική πολιτική διότι δέν έχουμε το δικό μας νόμισμα που εξυπακούει ότι δεν μπορούμε να ρίχνουμε ρευστό στην οικονομία σαν κράτος. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δεν μπορούν να δημιουργούν την ρευστότητα στην αγορά, δηλαδή να δανείζουν.
Άρα πού πάμε;»