fbpx

Περικλής Θεοδωρίδης: «Στα δύσκολα γινόμαστε πιο ευρηματικοί»

Επειτα από 18 χρόνια προσφοράς στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, έχοντας αποκομίσει εξαιρετικά σημαντικές εμπειρίες και με το αίσθημα της αναγνώρισης όπως λέει από την κοινωνία, ο κος Περικλής Γ. Θεοδωρίδης, κάνει όχι ένα αλλά δύο νέα βήματα.

Το ένα αφορά στο δικό του προσωπικό επιχειρηματικό εγχείρημα, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την πρόθεσή του να προσφέρει στα κοινά.

Μιλά και για τα δύο στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

-Πόσα χρόνια υπηρετήσατε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών; Πώς θα τον χαρακτηρίζατε, ιδίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και γενικότερα και τί «γεύση» σας άφησε μετά από όλη αυτή την επιτυχημένη πορεία;

Π.Θ. : Συμπλήρωσα 18 χρόνια υπηρεσίας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών αφού η πορεία μου στον συγκεκριμένο τομέα άρχισε το 2002 με την εταιρεία HTTP Planitis Communications Ltd (planitis.net) σαν Sales Director. Ήτανε μία δύσκολη περίοδος τότε, αφού οι τηλεπικοινωνίες δεν είχανε φιλελευθεροποιηθεί ακόμη, με την ΑΤΗΚ να έχει το μονοπώλιο σε όλους τους τομείς. Όταν στη συνέχεια το 2003 ήρθε η φιλελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιών ξεκινήσαμε τότε δειλά δειλά να κτίζουμε ένα καλύτερο δίκτυο κορμού (core network) αλλά και να επενδύουμε και σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τότε οι Αντώνης Βοσκαρίδης, Δημήτρης Δημητρίου+ και Δήμος Κυριάκου πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία να ενταχθώ στην ομάδα τους και μαζί να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Δεν πέρασε αρκετό διάστημα και μετά από συζητήσεις η εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως το 2003 από την OTEnet Κύπρου (θυγατρική των OTEnet Ελλάδος, OTEGlobe, Germanos, CTC) και μετονομαστήκαμε σε OTEnet Telecommunications Ltd (OTEnet Telecom). Αμέσως πήραμε μία νέα δυναμική που έμελλε να αλλάξει πλέον το μέλλον μας. Από ένας μικρός πάροχος που εξυπηρετούσε λιγοστούς εταιρικούς πελάτες βρεθήκαμε, μετά από σοβαρές επενδύσεις, να εξυπηρετούμε ένα τεράστιο δίκτυο εταιρικών αλλά και οικιακών πελατών. Είμασταν πλέον από τους σοβαρούς παίχτες και προσφέραμε ολοκληρωμένες σταθερές υπηρεσίες (όχι κινητή) με τζίρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και με αρκετές σοβαρές επενδύσεις. Στην κινητή τηλεφωνία έπαιζαν τότε μόνο η ΑΤΗΚ και η Areeba (αδειοδοτήθηκε το 2004 μετά από πλειστηριασμό) που μετέπειτα έγινε MTN Κύπρου αφού πωλήθηκε 100% στον όμιλο ΜΤΝ της Νοτίου Αφρικής. Μετά από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, το 2008 υλοποιήθηκε η στρατηγική συμμαχία CTC-MTN και ως αποτέλεσμα η Areeba Ltd απόκτησε από την CTC το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της OTEnet (Cyprus) Ltd και, επομένως, την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, OTEnet Telecom. Οπόταν γίναμε και μείς ΜΤΝ Κύπρου!

Με τη νέα της δομή και διοίκηση, η MTN Κύπρου θα μπορούσε πλέον να προσφέρει στο κοινό ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε ελκυστικές τιμές, και με ένα μόνο λογαριασμό και να γίνει κύριος παίκτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, προσφέροντας πρώτης ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες της, πράγμα που επιτεύχθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Τον Απρίλη του 2009 αποχώρησα από τη ΜΤΝ Κύπρου/OTEnet Telecom και την 1η Μαίου 2009 ανέλαβα ως αρχικά Sales Director στη Cablenet Communication Systems Ltd και αργότερα ως Chief Commercial Officer και Executive Director, μέλος του ΔΣ, όπου παρέμεινα στη θέση αυτή μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογο κόσμο εντός και εκτός της εταιρείας τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό κτίζοντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών. Να ευχαριστήσω εδώ τους συνεργάτες μου Νικόλα Σιακόλα, Ανδρέα Μαυρίδη+, Αντώνη Βασίλη και Ιωσήφ Ιωσηφάκη που με εμπιστευτήκανε όλα αυτά τα 11 και πλέον χρόνια δίπλα τους, που μαζί καταφέραμε τόσα πολλά.

Αντιλαμβάνεστε ότι έζησα πολλά σημεία σταθμούς στις τηλεπικοινωνίες. Κατάφερα να ολοκληρώσω έναν τεράστιο κύκλο κερδίζοντας γνώσεις, εμπειρίες, δυνατές σχέσεις με συνεργάτες και πελάτες, και πάνω απ’ όλα την αναγνώριση μου στην κοινωνία ως ατόμου που μπορεί κάποιος να βασιστεί πάνω του τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα, δημιουργικότητα και δυνατές φιλίες… νιώθω πραγματικά ευγνώμων.

Ο τομέας ήταν, είναι, και θα είναι πάντοτε εξαιρετικά απαιτητικός. Η απόφαση μου ήταν δύσκολη, αλλά θα ερχόταν κάποτε. Μετά από 18 χρόνια λοιπόν γεμάτης παρουσίας πήρα την απόφαση να κάνω τα δικά μου βήματα και να αφήσω τη δικιά μου παρακαταθήκη στην κοινωνία μας. Ο άνθρωπος που προχωρά μόνος του, που έχει πράξει πράγματα και που έχει δουλέψει με τον νου του, γίνεται μαγνήτης των ανθρώπων. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, τότε δεν είναι πια μόνος. Έχει συνοδοιπόρους που τον θεωρούν σημαντικό γιατί είναι σημαντικός. Το ότι πήρα αυτή την απόφαση δε σημαίνει ότι εγκαταλείπω τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αντιθέτως παραμένω ενεργός δια μέσω της εταιρείας μου TheMagnet® ως Σύμβουλος Στρατηγικής και Τεχνολογίας.

Πλέον, νέο βήμα και «στροφή» στα επαγγελματικά. Θέλετε να μας μιλήσετε για την καινούρια αρχή που κάνετε;

Π.Θ.: Το νέο μου εγχείρημα ονομάζεται TheMagnet® Enterprises Limited και αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες management και τεχνολογίας, προσφέροντας παράλληλα ολοκληρωμένες λύσεις μέσω συνεργειών με προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες. Ο άμεσα στενός μου συνεργάτης και founding partner είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος με 25χρονη εμπειρία στον τομέα της διαφήμισης και του σχεδιασμού, με εξειδίκευση στη δημιουργία εταιρική ταυτότητας, δημιουργικής στρατηγικής, σχεδίασης και διεκπεραίωσης ολοκληρωμένων προτάσεων διαφημιστικής προβολής.

Θέλουμε να κάνουμε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε κάθε επιχείρηση και να δημιουργούμε επιχειρηματικές σχέσεις που να βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο βοηθά τις εταιρείες να μετατρέψουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες (capex) σε λειτουργικές δαπάνες (opex) για καλύτερη οικονομική διαχείριση, στοχεύοντας σε μια συνεχή επιχειρηματική και λειτουργική μακροπρόθεσμη σχέση με τους επιχειρηματικούς πελάτες μας. Η TheMagnet® είναι μια πλατφόρμα αξιόπιστων συμβούλων για όλους τους τύπους επιχειρήσεων που παρέχει καινοτόμες, εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και ολοκληρωμένες λύσεις σε όλους τους κλάδους αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές, δεξιότητες και τεχνογνωσία. Πιστεύουμε ότι τα τολμηρά βήματα καθορίζουν το μέλλον και ότι η φιλοδοξία στο να ηγηθείς απαιτεί το θάρρος να προσαρμοστείς.

Άτομα (αυτο-εργοδοτούμενοι, μικρές εταιρείες, freelancers) επαγγελματίες, προσανατολισμένα στα αποτελέσματα, με πάθος για συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων των πελατών, μπορούν να αποταθούν στην εταιρεία, να αξιολογηθούν και να γίνουν συνεργάτες κάτω από το δυνατό brand του οικοσυστήματος της TheMagnet® για να αξιοποιήσουμε μαζί ένα ευρύ δίκτυο εταιρειών.

-Ποια είναι η διαφορά – ιδιαιτερότητα του project και γιατί κάποιος να έρθει σε επαφή με αυτό για να το αξιοποιήσει;

Π.Θ.: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά άτομα επαγγελματίες με εξαιρετικές δεξιότητες οι οποίοι λόγω διαφόρων καταστάσεων δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις ικανότητες ή ιδέες τους. Η TheMagnet® παρέχει πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουν, όχι εντός εταιρικών καλουπιών, αναπτύσσοντας αυτές τις νέες τάσεις και ιδέες και να προωθηθούν μέσα από το δίκτυο του brand.

Οι συμβουλευτικές μας υπηρεσίες και λύσεις εφαρμόζονται σε διάφορες πτυχές μιας επιχείρησης από τους πελάτες της, τα προϊόντα, την επαφή με τους πελάτες και τις υπηρεσίες, έως τις λειτουργίες, τις στρατηγικές και τον οργανισμό καθαυτό, για να δημιουργήσουν πραγματικό θετικό αντίκτυπο για μια επιχείρηση. Επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας επιλεκτικά ενώ παράλληλα είμαστε πλήρως προσανατολισμένοι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και προτεραιότητες των πελατών μας. Δεν υπάρχουν όρια όταν δημιουργείς νέες τάσεις και καινοτομίες…

Οι υπηρεσίες μας εκτείνονται σε πολλούς τομείς εμπειρογνωμοσύνης και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων όπως επιχειρηματική στρατηγική και επαναπροσδιορισμός (rebranding), προϊοντική στρατηγική, σχεδιασμός λύσεων, στρατηγική στις πωλήσεις και μάρκετινγκ, ψηφιακό μάρκετινγκ και κοινωνικά δίκτυα, τεχνητή νοημοσύνη (AI), μετασχηματισμός επιχειρήσεων (business transformation) κανάλια και υπηρεσίες, επιχειρηματική ευφυΐα και ανάλυση δεδομένων (Insights), εταιρική επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, εταιρικό λόμπι, εταιρικές εκδηλώσεις, διαχείριση έργων, υλοποίηση και ανάλυση δεικτών απόδοσης υποστήριξης πελατών και εκπαίδευση.

Αφουγκράζεστε καθημερινά τον παλμό της «αγοράς», του κόσμου, της προσφοράς και της ζήτησης. Πώς βλέπετε την «αγορά» στην Κύπρο, όπως διαμορφώνεται βάσει των δεδομένων εξαιτίας της Πανδημίας. «Αντέχει»; Τί αποκομίζετε από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καταναλωτικό κοινό και γενικότερα ως εικόνα από την κατάσταση της Οικονομίας;

Π.Θ. : Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δύσκολα. Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό… μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα νέα δεδομένα! Όμως τουλάχιστον βλέπουμε ότι στα δύσκολα πολλοί γινόμαστε πιο ευρηματικοί. Ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν πάρει τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι είναι καιρός το επιχειρείν να εμπιστευτεί και να επενδύσει στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing) για να γίνουν οι εταιρείες πιο ευέλικτες και προσβάσιμες διαδικτυακά στο κοινό. Οι εταιρείες που θα προσαρμοστούν το συντομότερο στο νέο αυτό περιβάλλον θα είναι και οι εταιρείες που εν τέλει θα επιβιώσουν και θα αντέξουν. Η TheMagnet® μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους μέσα από σωστό σχεδιασμό, και την υλοποίηση αυτού. Ο σχεδιασμός καλύπτει από rebranding, marketing, business transformation, product strategy και την υλοποίηση όλων αυτών. Παρέχουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω συνεργειών που διαμορφώνουν το μέλλον και βοηθούν τα brands να συνδεθούν με το κοινό στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή τη συζήτησή μας, είμαστε ενήμεροι και για ένα ακόμη βήμα που κάνετε, αυτό στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ως γνωστόν, περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και στο ζήτημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αλλά και πολλά άλλα ανοικτά «μέτωπα». Ποιο ήταν το σκεπτικό για την υποβολή της υποψηφιότητάς σας, ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες οι προσδοκίες; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;

Π.Θ.: Με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκα την πρόταση της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων να συμμετάσχω στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές τον Μάη 2021, ως Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής για την επαρχία Λευκωσίας και επομένως να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των Πολιτών.

Οι βασικοί λόγοι που με οδήγησαν στο να πολιτευτώ τη δεδομένη στιγμή, αλλά και για πρώτη φορά στη ζωή μου, είναι, γιατί πρώτον, δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου να παραμένω αμέτοχος, βλέποντας τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ, να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη φθίνουσα πορεία και δεύτερον, γιατί πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την υποψηφιότητα μου προσδοκώ, να δώσω φωνή και βήμα, σε όλους τους συμπολίτες μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά στη νέα γενιά.

Σε αυτές τις εκλογές, αποτελεί καθαρά δική μας απόφαση και ευθύνη, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να θέσουμε νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα αύριο που πρέπει να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας και τα ιδανικά αυτού του τόπου, με γνώση, ταπεινοφροσύνη, υπευθυνότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και πάνω απ´ όλα όραμα. Μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για αυτόν τον τόπο και να πάμε την Κύπρο, στη θέση που της αξίζει!

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΑΟΚ το σήκωσε στην κατάμεστη Τούμπα και αποθεώθηκε μπροστά σε 50.000 οπαδούς του!

Ο ΠΑΟΚ σήκωσε στην κατάμεστη Τούμπα το τρόπαιο για...

Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ έστησαν πάρτι στον Λευκό Πύργο! (ΦΩΤΟΣ)

Εκτός από την Τούμπα, χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ βρίσκονται...

Ιρανικά ΜΜΕ: Eντοπίστηκε το σημείο που έπεσε το προεδρικό ελικόπτερο

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για...

Δημοφιλή

Τι συμβαίνει με τον Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ;

Πολύ δύσκολα φαίνεται πως θα παραμείνει στη Λίβερπουλ και...

Στη 2η καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας ο Σλούκας!

Οι ψήφοι προπονητών, αρχηγών και κόσμου δικαίωσαν την επιλογή...

«Απέρριψε πρόταση 12 εκατ. για Ιωαννίδη»!

Mε τον πλέον επίσημο τρόπο φαίνεται ότι προσέγγισε τον Παναθηναϊκό η Σπόρτινγκ...

«Θα μείνω στην Γιουνάιτεντ όσο με θέλουν…»

Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια...

Χανς Κλούγκε: Η κλιματική κρίση συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη φυλή

«Είναι αγωνιώδης και επείγουσα η ανάγκη για τοπική και παγκόσμια δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης, η οποία συνιστά υπαρξιακή απειλή για...

Οι προκλήσεις που θα αλλάξουν ριζικά τον τραπεζικό τομέα

Αντιμέτωπoς με ένα κοκτέιλ προκλήσεων που οδηγούν σε ριζικές αλλαγές βρίσκεται ο παγκόσμιος και ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο τραπεζικός εμπειρογνώμονας Κρις...

PODCAST: Οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Των Κυπριακών Επιχειρήσεων (1)

Όταν μιλάμε για τους πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομίας, μιλάμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τις οικογενειακές επιχειρήσεις που κρατούν όρθια τη χώρα με τις υπηρεσίες...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Λία Δημητρίου (Προϊστάμενη Μονάδας Αγορών και Προμηθειών ΟΚΥπΥ)

Συνέντευξη σχετικά με το έργο «Δράσεις για Αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» με την κ. Λία Δημητρίου - Προϊστάμενη Μονάδας Αγορών...

Ολο και πιο μακριά από την λύση

Αυτό που τονίζω είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί. Οι Τ/κ έχουν δημιουργήσει το δικό τους κράτος, από το οποίο δεν...

Αλέξανδρος Πάπυρος… ένας ζωντανός Θρύλος!

Από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από τα Κυπριακά γήπεδα ήταν ο Αλέξανδρος Χαμπίδης, που έγινε γνωστός με το επίθετο Πάπυρος. Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Στέλιο Παπαμωϋσέως η μεγάλη δόξα της Ανόρθωσης και η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο «Κορυφαίων Αναμνήσεις».