Ποσό μεγάλυτερο των 238 χιλιάδων ευρώ καλείται να επιστρέψει η Ελληνική Τράπεζα αφού ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος απάλλαξε εγγυητή και κάλεσε την εν λόγωΤράπεζα να επιστρέψει ποσό ύψους €238,875.95 (πλέον τόκους από 1.1.2021 μέχρι 8.7.2021)
Σύμφωνα με απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου ημερομηνίας 06 Αυγούστου 2021 το παράπονο του Εγγυητή έγινε αποδεκτό υιοθετώντας όλα τα νομικά επιχειρήματα των δικηγόρων του κάλεσε το αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα («ΑΠΙ») και κατ’ επέκταση η Ελληνική Τράπεζα όπως επιστρέψουν στον Παραπονούμενο το κατασχεθέν ποσό των €238,875.95 (πλέον τόκους από 1.1.2021 μέχρι 8.7.2021) και ακολούθως, όπως τον απαλλάξουν πλήρως από τις εγγυητικές υποχρεώσεις του σε σχέση με το δάνειο.
Ο εγγυητής μέσω των δικηγόρων Γιάννο Γεωργιάδη και Νικόλα Γεωργιάδη του Γ. Γεωργιάδη & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε στις 07/01/2021 γραπτώς το παράπονο του προς την Ελληνική Τράπεζα, αλλά δεν έλαβε απάντηση εντός των καθορισμένων από τον Νόμο τριών μηνών. Ακολούθως υπεβλήθηκε άμεσα παράπονο για εξέταση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στις 08/04/2021.
Ο Εγγυητής ανέφερε στο παράπονο του μέσω των δικηγόρων του ότι εξ’ όσο πληροφορήθηκε προφορικά, ο Πρωτοφειλέτης δεν προβαίνει σε καταβολή δόσεων ως όφειλε βάσει της συμφωνίας. Περαιτέρω ανέφερε ότι εντούτοις δεν έλαβε οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε «εκ μέρους του Πρωτοφειλέτη υπερημερία ή αθέτηση οποιασδήποτε υπόσχεσης ή υποχρέωσης δυνάμει της Συμφωνίας Δανείου» και συνεπώς η Χρηματοοικονομική Επιχείρηση απέτυχε να τον ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση ως όφειλε, για την μη καταβολή δόσεων από τον Πρωτοφειλέτη.
Ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος έλαβε υπόψη τα Άρθρα 2(1), 10(1), 37(1) και 97 του περί Συμβάσεων Νόμου Κεφ. 149, τα Άρθρα 3(1), 12, 13(1) του περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόμος και τα Άρθρα 4(2), 48(1) και 50(4) Παάρτημα IV 1(ιη) του περί της Πρστασίας του Καταναλωτή Νόμος του 2021.
Η απόφαση του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου:
«31. Όθεν, ο Επίτροπος αποφασίζει όπως πιο κάτω:
Α. ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ το ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, όπως διατυπώνεται στις παραγράφους 1 έως 5 της παρούσας, για τους λόγους που αναφέρονται στα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ανωτέρω. Συνεπώς, το παράπονο ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.
Β. Καλείται το ΑΠΙ και κατ’ επέκταση η Ελληνική Τράπεζα όπως επιστρέψουν στον Παραπονούμενο το κατασχεθέν ποσό και ακολούθως, όπως τον απαλλάξουν πλήρως από τις εγγυητικές υποχρεώσεις του σε σχέση με το δάνειο.
Γ.Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά το εντελώς παράδοξο αλλά και χαρακτηριστικό των προσεγγίσεων που ακολούθησε η Ελληνική Τράπεζα έναντι του πελάτης της. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ενώ στις 31/05/2021 υπήρξε διαβεβαίωση για την μη ύπαρξη καθυστερήσεων, στις 02/06/2021 ο Παραπονούμενος έλαβε από την Ελληνική Τράπεζα, μέσω κοινοποίησης, την επιστολή που αποστάλθηκε στην πρωτοφειλέτιδα για την πλήρη και τελεία εξόφληση του δανείου. Πέραν τούτου, μεγάλο προβληματισμό εγείρει και η κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας στις 08/07/2021 να προχωρήσει σε χρησιμοποίηση του δεσμευμένου ποσού για την εξόφληση του δανείου, χωρίς να τον ενημερώσει προηγουμένως για την μη συμμόρφωση της πρωτοφειλέτιδος με την απαίτηση της για εξόφληση. Τονίζεται ότι η επιστολή, ημερομηνίας 08/07/2021, της Ελληνικής Τράπεζας προς τον Παραπονούμενο αποστάλθηκε μετά την πραγματοποίηση της εν λόγω πράξης.
Δ. Ο Επίτροπος οφείλει να υπογραμμίσει ότι η προβληματικότητα της κατάστασης όπως περιγράφηκε θα πρέπει να αποδοθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην δομή των συμφωνητικών εγγράφων, τα οποία υποχρεώθηκε να υπογράψει ο Παραπονούμενος με το ΑΠΙ ήτοι την πρώην ΣΠΕ Στροβόλοu. Κατά συνέπεια η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει να αναλάβει πολύ σημαντικό μέρος της ευθύνης για τις ζημιές που υπέστη ο Παραπονούμενος.»