fbpx

Παιδιά: Θετικά και αρνητικά για αυτά – εγχώρια και διεθνώς

Εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού το 1925 από τη Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.

Σήμερα, 1η Ιουνίου γιορτάζουν όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος. Για κάποια, τυχερά παιδιά, η κάθε μέρα είναι μια γιορτη, κάποια άλλα όμως, ίσως να μην γιορτάσουν ποτέ. Ίσως να μην μάθουν ποτέ τα δικαιώματά τους και την ευθύνη που έχουν απέναντί τους οι μεγάλοι, να τα φροντίζουν, να τα προστατεύουν, να τα σέβονται.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα Κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Μιλώντας στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ η Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου στέλνει το δικό της μήνυμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

«Οι μέρες που γιορτάζουμε είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμίζουμε τα δικαιώματα του παιδιού, δυστυχώς αυτή η χρονιά επηρέασε τις ζωές όλων των παιδιών, όπως και τις ζωές όλων μας, λόγω των καταστάσεων που ζούμε και συνεχίζουμε μέχρι τώρα σε σχέση με την υγειονομική κρίση του COVID-19. Δυστυχώς είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και όλες οι ευάλωτες ομάδες, εκείνο που θέλω να τονίσω γι’ αυτή την μέρα, είναι στα όσα στερήθηκαν αυτόν τον καιρό τα παιδιά και έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής τους, στερήθηκαν το παιχνίδι, τη ψυχαγωγία, τη συναναστροφή με τους συνομήλικούς τους, την ανταλλαγή απόψεων, τη χαρά του παιχνιδιού», σημειώνει.

Παράλληλα η κα Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο αυτή την περίοδο αλλά και οι οικογένειες, εμείς οι ίδιοι οι γονείς, λόγω των ωραρίων των δικών μας και των εξαντλητικών ωραρίων των παιδιών, είτε στο σχολείο, είτε με τα ιδιαίτερα, είτε με τα χόμπυ που παρακολουθούν, στερούνται τον χρόνο για ανάπαυση, τη χαρά του παιχνιδιού, στερούνται να αθληθούν σε ανοικτό χώρο, να συμμετέχουν σε καλλιτεχνική δραστηριότητα, πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για τη ψυχική ανάπτυξη και για την ανάπτυξη της όλης προσωπικότητάς τους και συχνά τα αγνοούμε», εξηγεί, τονίζοντας πως είναι ένα κομμάτι της παιδικότητας που έχει καθοριστικό ρόλο που έχει να κάνει με τη σωματική και συναισθηματική Υγεία και γενικά για την ευημερία του παιδιού. «Βεβαίως πρέπει να σκεφτούμε ακόμη ότι η Πανδημία έφερε οικονομικές συνέπειες σε πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων, της ημιαπασχόλησης με αποτέλεσμα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν οικονομικές δυσκολίες να επιβαρυνθούν ίσως περισσότερο και εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή», αναφέρει.

Η κα Μιχαηλίδου αναφέρεται επίσης και στο γεγονός ότι υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις των παιδιών με χωρισμένους γονείς όπου συναντούν προβλήματα επικοινωνίας. «Βεβαίως κάποια στιγμή είχαν αρθεί αυτές οι δυσκολίες στη μετακίνηση, μετά επανήλθαν και εκεί είναι πράγματι δύσκολο ένα παιδί να μην μπορεί να δει έναν από τους δυο γονείς του λόγω του ότι κατοικούν σε διαφορετικά σπίτια. Πολλές φορές αυτό χρησιμοποιήθηκε και από τον έναν από τους δύο γονείς για να εμποδίσει τον άλλον, δυστυχώς υπάρχουν συμπεριφορές γονιών που δεν επιθυμούν το παιδί τους να  έχει επαφή με τον άλλον γονιό». Ταυτόχρονα, εξηγεί πως έγιναν διευθετήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία σε σχέση με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ή με τα παιδιά που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και ήταν δύσκολη η πρόσβαση. «Κάναμε και κάνουμε πολλά πράγματα με παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία. Είχαμε κάποιες δράσεις όπως μια διαδικτυακή έκθεση που διοργανώσαμε με έργα ζωγραφικής των παιδιών και ζωγράφων καλλιτεχνών. Είχαμε επαφή με την ομάδα εφήβων συμβούλων έστω και διαδικτυακά όπου εγώ ως Επίτροπος άκουσα τη γνώμη των παιδιών για τις μάσκες, για τα covid test για να πάρω τη φωνή των παιδιών, γιατί αυτό είναι το νόημα της συμμετοχής των παιδιών και της έκφρασης άποψης διότι οι πλείστες συζητήσεις ενηλίκων με αντιρρήσεις κλπ για παράδειγμα της μάσκας γίνονταν εν τη απουσία της γνώμης των παιδιών. Οι απόψεις που πήρα για τα μέτρα ήταν θετικές, ακριβώς γιατί ένιωθα ότι τα παιδιά ήταν πολύ υπεύθυνα και αντιλήφθηκαν ότι αυτό που προέχει ήταν η προστασία της δικής τους Υγείας, των συμμαθητών τους αλλά και της Δημόσιας Υγείας. Οι αντιρρήσεις που είχα ήταν μικρές, ένα παιδί μόνο είχε αντίρρηση, οπότε βλέπουμε ότι τα παιδιά είχαν τη δική τους γνώμη και οφείλαμε να την ακούσουμε, τα παιδιά είχαν την ωριμότητα, παρόλο που μιλούμε για μικρή ηλικία, να σκεφτούν ποιο είναι το καλό τους, αυτό που λέμε το συμφέρον του παιδιού, και τα παιδιά αναγνώριζαν ότι το συμφέρον τους ήταν να προστατευτούν από την ασθένεια». Η κα Μιχαηλίδου ανέφερε παράδειγμα παιδιού το οποίο χαρακτηριστικά σημείωσε «ότι αρρώστησε από κορωνοϊό και έχασε μέρες από το σχολείο και όχι μόνο αυτό, τόνισε ότι δεν νιώθει ούτε καλά, δηλαδή αυτό που έζησα είναι ότι το συζήτησαν εμπειρικά και λογικά για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, όπως επίσης ήταν και απηλαγμένα από συναίσθημα που ίσως εμάς τους ενήλικες πολλές φορές μας θολώνει την κρίση μας και δεν ακούμε».

Η Επίτροπος αναφέρει μάλιστα πως για σήμερα διογρανώνεται ένα online συνέδριο, στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος του Cicada και συνδιοργανώνεται από Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλλία, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το γραφείο της και άλλα Ιδρύματα. «Το συνέδριο είναι επιμορφωτικό και θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας με συμμετοχή προσώπων τα οποία ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν για τα δικαιώματα του παιδιού που έχουν κυρίως, όσον αφορά το Cicada , έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής του παιδιού».

Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτή τη γη, ας γιορτάσουμε κι εμείς παρέα τους, ας χαθούμε στα αθώα τους χαμόγελα, το έχουμε ανάγκη, κάθε παιδί είναι ανάσα ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Που θα είναι τη νέα σεζόν ο «Τζίμης»;

Πλησιάζει στα 36 του χρόνια (28-9-1988) ο Δημήτρης Χριστοφή...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Συνεχίζει με Τσάβι η Μπαρτσελόνα!

Επίσημο! Ο Ζοάν Λαπόρτα ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξης Τύπου της Μπαρτσελόνα πως ο Τσάβι θα...

Οι δύο δρόμοι της ΚΟΠ: Καίσαρας ή…. Πόντιος Πιλάτος;

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια,...

Πόσα γκολ πέτυχαν οι Κύπριοι από τα 33 της 11ης αγωνιστικής;

Μια ιδιαιτέρως παραγωγική αγωνιστική είχαμε στην 11η «στροφή» του...

Δημοφιλή

LIVE: Δόξα-Νέα Σαλαμίνα 0-0

Η Δόξα φιλοξενεί τη Νέα Σαλαμίνα στην Περιστερώνα για...

Έσωσαν τη ζωή ενός οπαδού που υπέστη καρδιακό επεισόδιο!

Η διεύθυνση του «ΑΛΦΑΜΕΓΑ», ενημέρωσε με ανάρτησή της για...

Μάγκας Ολυμπιακός, «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα με το «καλησπέρα»!

Όποιος περίμενε μάχες σώμα με σώμα για σαράντα λεπτά,...

Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη: «Καταρρίφθηκαν μερικά drones»

Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη. «Τα συστήματα αεράμυνας...

LIVE: ΑΕΖ-Δόξα (11ΑΔΕΣ)

Η ΑΕΖ φιλοξενεί τη Δόξα στο «Αμμόχωστος» στο πλαίσιο...

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Στέλιο Πισή

Με τον κορυφαίο τραγουδιστή Chris de Burgh, συναντήθηκε ο Στέλιος Πισής, κάνοντας ένα μεγάλο όνειρο του πραγματικότητα. Οπως ο ίδιος αναφέρει στα ΜΚΔ ο...

Μαρία Αριστοτέλους: «Δεν είναι φωτογραφία ανακοίνωσης εγκυμοσύνης. Έχω διαγνωστεί με καρκίνο»

Η πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντό και εκπρόσωπος των αθλητών της ΚΟΕΑΣ Μαρία Αριστοτέλους, διαγνώστηκε με καρκίνο και με την κατάθεση ψυχής της για...

Θεόδωρος Σοφοκλέους – Ο Σπαρταθλητής της Πάχνας που κανει περήφανο τον τόπο του

Ο Θεόδωρος Σοφοκλέους ειναι Αθλητής υπεραποστάσεων με καταγωγή από την Πάχνα έκανε για άλλη μια φορά περήφανο τον τόπο του. Εις μνήμη της...

Ζητούν τα προσωπικά σου δεδομένα;

Έλαβες ύποπτο email που ζητά προσωπικά σου δεδομένα; ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!Κανένας οργανισμός δεν θα σου ζητήσει με αυτό τον τρόπο, προσωπικά δεδομένα. Το τελευταίο διάστημα οι...

«Χρυσοσπηλιώτισσα» η Παναγία μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά, προσελκύει χιλιάδες πιστών ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, παραμονές της γιορτής του 15Αύγουστου. Το σπήλαιο, βρίσκεται...

Φτωχότερα και κοινωνικά αποκλεισμένα τα κυπριακά νοικοκυριά

Σε κίνδυνο φτώχιας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό βρισκόταν το 16,7% του πληθυσμού ή 150.000 με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης...